Το «Τούνελ» εντόπισε συγγενικό του πρόσωπο, και η συζήτηση ήταν αποκαλυπτική
Δύο χρόνια μετά τη νύχτα που «πάγωσε» την Ελλάδα, το «Φως στο Τούνελ» επιστρέφει στα σκοτεινά μονοπάτια της τραγωδίας των Τεμπών.
Η εκπομπή αναζήτησε ένα από τα βασικά πρόσωπα που κατηγορούνται για την τραγωδία, τον σταθμάρχη, ο οποίος με ένα λάθος βύθισε δεκάδες οικογένειες στο πένθος. Ο ίδιος, ελεύθερος μέχρι την δίκη, έχει χαθεί από το προσκήνιο, κρατώντας σιγή, σαν να μην υπήρξε ποτέ.
Το «Τούνελ» εντόπισε συγγενικό του πρόσωπο, και η συζήτηση ήταν αποκαλυπτική. Η δημοσιογράφος ρώτησε: «Είστε η…» και η φωνή στην άλλη άκρη, ψυχρή και κοφτή, απάντησε: «Ναι». Ακολούθησε η παρουσίαση της εκπομπής και μια παύση, πριν ο συγγενής απαντήσει «Παρακαλώ».
Η εκπομπή είχε ως στόχο να βρει τον ίδιο τον σταθμάρχη. Τον έψαξαν σε μέρη που συνήθως επισκέπτεται, αλλά εκείνος παραμένει άφαντος. Η ρεπόρτερ εξηγεί: «Δύο χρόνια μετά, θέλαμε να ακούσουμε τη δική του πλευρά. Αν θα ήθελε να πει κάτι. Έστω μια συγγνώμη προς τους συγγενείς, προς την κοινωνία».
Η απάντηση του συγγενικού προσώπου ήρθε απότομα: «Τη συγγνώμη την έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή, πρώτον. Δεύτερον, δεν μπορώ εγώ να μιλήσω για εκείνον, ούτε για το πώς θα κινηθεί. Απ’ όσο ξέρω, δεν επιθυμεί να μιλήσει σε κανέναν πριν τη δίκη. Αλλά, ξαναλέω, δεν είμαι εγώ υπεύθυνη για τη διαχείριση της κατάστασής του».
Ο πόνος των συγγενών των θυμάτων παραμένει αμείωτος. «Για εμάς δεν είναι τα δύο χρόνια. Είναι κάθε μέρα… Όπως και για τους συγγενείς των θυμάτων. Όπως για τις οικογένειες. Δεν έχει δύο χρόνια, τρία χρόνια, έναν χρόνο… Είναι κάθε μέρα ο πόνος. Δηλαδή τις 364 ημέρες είναι όλοι ‘τραλαλά’ και τη μία μέρα υποφέρουμε; Δεν πάει έτσι».
Η δημοσιογράφος ερώτησε αν ο σταθμάρχης σκοπεύει να πει τη δική του εκδοχή, καθώς όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω του. Η απάντηση παραμένει ίδια: «Συγγνώμη… Από την στιγμή που εκκρεμεί ένα δικαστήριο, λαϊκό δικαστήριο δεν χρειάζεται να γίνει. Για αυτό υπάρχει η δικαιοσύνη. Να γίνει η δίκη».
Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος ρώτησε αν πράγματι είχε ζητήσει συγγνώμη, καθώς ακούγεται το ακριβώς αντίθετο. Ο συγγενής απάντησε: «Από την πρώτη ώρα… Από την πρώτη μέρα και μέσω δικηγόρου. Μην ξεχνάμε τι είχε ειπωθεί στην αρχή. Τώρα, το να ζητάει συγγνώμη κάθε 28 του μήνα ή κάθε 1η Μαρτίου δεν έχει νόημα. Δηλαδή, κάθε χρόνο θα πρέπει να ζητάει συγγνώμη; Θεωρώ ότι αν το πει μία φορά και είναι ειλικρινής, έχει μεγαλύτερη αξία από το να λέει κάθε μέρα το ίδιο. Το πιο εύκολο είναι να βγαίνει κάθε μέρα και να λέει ‘συγγνώμη, συγγνώμη’. Πόσα συγγνώμη έχουμε ακούσει στην τηλεόραση… Ανούσια. Η ουσία όμως είναι μία: το δικαστήριο. Αυτό περιμένουν όλοι. Να γίνει η δίκη. Να πάρουν όλα τα πράγματα τον δρόμο τους. Μόνο έτσι θα είναι όλα καλύτερα».
Η φωνή του συγγενικού προσώπου έσπασε ελάχιστα όταν ρωτήθηκε για την ψυχολογική κατάσταση του σταθμάρχη. Η απάντηση ήταν σπαρακτική: «Ε, τι να πούμε τώρα… Τι να λέμε… Τι ψυχολογικά… Εγώ το λέω και το ξαναλέω. Είναι το 58ο θύμα».
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα