Style 28.12.2024, 0:43

Χταπόδι στιφάδο

Απλό και εύκολο χταπόδι στιφάδο!

Φροντίστε να έχετε στο τραπέζι και ένα καλό, προζυμένιο ψωμί για τις απαραίτητες «βούτες».

Υλικά
Μερίδες: 6

  • 2 κιλά χταπόδι (ένα μεγάλο ή δύο μικρότερα), καθαρισμένο (βλ. εισαγωγή συνταγής)
  • 2 κιλά ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα, κομμένα στα τέσσερα
  • 200 γρ. πελτές ντομάτας
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για το χταπόδι στιφάδο, ξεκινάμε και σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με τον πελτέ για 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα κρεμμύδια και ο πελτές να «πιάσει» ελαφρά στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε τα πλοκάμια. Σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας, και προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να καλύψει τα υλικά, ξύνοντας με ξύλινη σπάτουλα τον πάτο της κατσαρόλας για να διαλυθούν στο υγρό τα νόστιμα καμένα μέρη του πελτέ.
  • Αφήνουμε να πάρει βράση το υγρό, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Κλείνουμε καλά την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι.
  • Περίπου 10 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε και τις ψιλοκομμένες κουκούλες.
    Το φαγητό πρέπει να μείνει με μια ωραία δεμένη σάλτσα. Το σερβίρουμε ζεστό.

Πηγή: gastronomos.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα