Απλό και εύκολο χταπόδι στιφάδο!
Φροντίστε να έχετε στο τραπέζι και ένα καλό, προζυμένιο ψωμί για τις απαραίτητες «βούτες».
Υλικά
Μερίδες: 6
- 2 κιλά χταπόδι (ένα μεγάλο ή δύο μικρότερα), καθαρισμένο (βλ. εισαγωγή συνταγής)
- 2 κιλά ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα, κομμένα στα τέσσερα
- 200 γρ. πελτές ντομάτας
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για το χταπόδι στιφάδο, ξεκινάμε και σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με τον πελτέ για 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα κρεμμύδια και ο πελτές να «πιάσει» ελαφρά στον πάτο της κατσαρόλας.
- Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε τα πλοκάμια. Σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας, και προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να καλύψει τα υλικά, ξύνοντας με ξύλινη σπάτουλα τον πάτο της κατσαρόλας για να διαλυθούν στο υγρό τα νόστιμα καμένα μέρη του πελτέ.
- Αφήνουμε να πάρει βράση το υγρό, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Κλείνουμε καλά την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι.
- Περίπου 10 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε και τις ψιλοκομμένες κουκούλες.
Το φαγητό πρέπει να μείνει με μια ωραία δεμένη σάλτσα. Το σερβίρουμε ζεστό.
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα