Με πλούσια και θρεπτικά συστατικά
Τα νοστιμότερα, πλουσιότερα και θρεπτικότερα κόλλυβα που έχουμε φάει ποτέ!
«Τα φτιάχνουμε όταν μνημονεύουμε τους νεκρούς μας, συνήθως Ψυχοσάββατα, αλλά και στα μνημόσυνα φυσικά» μας λέει ο art director Γιάννης Ζυγομαλάς που μας έδωσε τη συνταγή σε ένα σουαρέ που τον συναντήσαμε στο σπίτι της Πέγκυς και του Φώτη στη Σύρο. Τη συνταγή την έμαθε κι εκείνος από τη φίλη του τη Χαρούλα Μπεκρή, και η δική του πινελιά είναι η προσθήκη μαστίχας, ένεκα της χιώτικης καταγωγής του. Η πιατέλα με τα κόλλυβα στο κέντρο του τραπεζιού ήταν ένα εντυπωσιακό center piece, κι όταν ο Γιάννης τα ανακάτεψε μοσχοβόλησε ο τόπος. Τα απολαύσαμε μετά από το δείπνο μας, ως ένα …τολμηρό επιδόρπιο, αλλά και το άλλο πρωί τα κατευχαριστηθήκαμε στο πρωινό. Όσα περίσσεψαν φαγώθηκαν με το απογευματινό μας τσάι.
20′ προετοιμασία
1 ώρα και 30′ βράσιμο
15 ώρες αναμονή
Σύνολο: 16 ώρες και 50′
Υλικά
Μερίδες: 16-20
300 γρ. στάρι
1 ρόδι, τα σπόρια
1/3 μάτσο μαϊντανό, τα φύλλα ψιλοκομμένα
400 γρ. αμύγδαλα ανάλατα, αποφλοιωμένα και κομμένα στα 4
300 γρ. καρύδια, σπασμένα στα 4
200 γρ. φουντούκια, χοντροσπασμένα
100 γρ. φυστίκια Αιγίνης, ψίχα χοντροσπασμένη
200 γρ. σουσάμι αναποφλοίωτο, καβουρντισμένο και χονδροκοπανισμένο
200 γρ. στραγάλια αφράτα, περασμένα από το μπλέντερ να γίνουν σκόνη
300 γρ. σταφίδες ξανθιές
200 γρ. σταφίδες μαύρες
200 γρ. παξιμάδια γλυκάνισου
2 δαφνόφυλλα
1 δάκρυ μαστίχα ή 3 σταγόνες μαστιχέλαιο
Για το στόλισμα
ζάχαρη άχνη
κανέλα
ολόκληρους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας, όπως καρύδια, αμύγδαλα, φυστίκια, σταφίδες, σπόρους ροδιού αλλά και ασημένια κουφετάκια
Διαδικασία
Για τα κόλλυβα, ξεκινάμε πλένοντας καλά το στάρι σε ένα τρυπητό, μέχρι το νερό να τρέχει καθαρό. Το βάζουμε σε ένα μπολ να μουλιάσει σκεπασμένο με νερό, για 3 ώρες. Στη συνέχεια το ξεβγάζουμε τρίβωντάς το με τα χέρια, μέχρι να τρέχει καθαρό νερό.
Βάζουμε το στάρι σε μια κατσαρόλα και το σκεπάζουμε με νερό. Προσθέτουμε και τα δαφνόφυλλα και το βάζουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά.
Μετά από 1 ώρα, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά, και ελέγχουμε να μην εξατμιστεί το νερό και κολλήσει το στάρι. Αν δούμε ότι στεγνώνει, συμπληρώνουμε λίγο βραστό νερό.
Μαγειρεύουμε για 30 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας που και που το στάρι. Όταν σβήσουμε τη φωτιά αφήνουμε την κατσαρόλα επάνω στο μάτι για άλλα 10 λεπτά.
Στραγγίζουμε το στάρι – αν θέλουμε κρατάμε το υγρό για να κάνουμε κολλυβόζουμο – και το ξεπλένουμε με 1-2 νερά.
Το αφήνουμε να στραγγίξει για 10 λεπτά.
Σε ένα τραπέζι απλώνουμε μια βαμβακερή πετσέτα, από πάνω ένα τραπεζομάντηλο ή άλλο πανί, επάνω λαδόκολλες και τέλος απλώνουμε το στάρι σε μονή στρώση. Το αφήνουμε όλο το βράδυ για να στεγνώσει.
Το πρωί στρώνουμε μέσα σε ένα βαθύ μπωλ τις λαδόκολλες που στέγνωνε το στάρι, απλώνουμε επάνω τους το στάρι, το σκεπάζουμε με άλλη λαδόκολλα και με βρεγμένη πετσέτα.
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα σε ένα τηγάνι αντικολλητικό μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Χτυπάμε στο μπλέντερ τα παξιμάδια γλυκάνισου μαζί με τη μαστίχα και τα μισά φυστίκια Αιγίνης.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε εναλλάξ το μισό σουσάμι, τα μισά στραγάλια και τα μισά παξιμάδια, και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά, και τα τοποθετούμε σε δίσκο ή πιατέλα μεγάλη, κάνοντας στην αρχή το σχήμα του σταυρού.
Πιέζουμε τα υλικά να απλωθούν ομοιόμορφα και να είναι ισόπαχα παντού.
Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα στραγάλια, τα παξιμάδια και το σουσάμι, και σκεπάζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη, έτσι ώστε να καλυφθεί τελείως η επιφάνεια και να φαίνεται μόνο άσπρο.
Στολίζουμε τα κόλλυβα με κανέλα, ολόκληρα αμύγδαλα, καρύδια, φυστίκια, σταφίδες ή και ασημένια κουφετάκια. Από τη στιγμή που θα ανακατέψουμε τα κόλλυβα με τη ζάχαρη θα πρέπει να καταναλωθούν το συντομότερο, γιατί μετά σκληραίνουν και η ζάχαρη υγρασιάζει.
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα