Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής
Με πλούσια, βαθιά και μεστή γεύση, με νότες φρουτώδεις, αυτό το κέικ δεν χρειάζεται κανένα άλλο συνοδευτικό, ούτε γλάσο ούτε άχνη. Στέκεται μόνο του ως κέρασμα «πολυτελείας» και μπορείτε να το συνοδεύσετε με ένα λικέρ ή με ένα ποτήρι γλυκό κρασί.
Υλικά
Μερίδες: 8-10
- 230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
- 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 130 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για τη φόρμα
- 250 γρ. ανοιχτή καστανή ζάχαρη
- 2 αυγά
- 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (ή μισό μισό γιαούρτι με αριάνι)
- 250 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, όσο το δυνατόν πιο μαλακά, χωρίς το κουκούτσι, ψιλοκομμένα
- 130 ml γλυκό κρασί Μοσχάτο ή Μαυροδάφνη
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κέικ με αποξηραμένα δαμάσκηνα και γλυκό κρασί, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C με αέρα ή στους 180°C με αντιστάσεις.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση.
- Βάζουμε τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα και το κρασί σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά. Τα απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν. Έπειτα τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν πουρές, μαζί με το κρασί.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και έπειτα το γιαούρτι μαζί με το αριάνι, αν το βάλουμε.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε στο μείγμα του βουτύρου σε 2-3 δόσεις, ανακατεύοντας σε πολύ χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 50 λεπτά, δοκιμάζοντας στο τέλος με ένα λεπτό μαχαίρι για να δούμε αν έχει ψηθεί καλά το κέικ.
- Βγάζουμε, αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
- Σερβίρουμε σκέτο και, αν θέλουμε, συνοδεύουμε με 1 ποτήρι κρασί από αυτό που χρησιμοποιήσαμε για το κέικ.
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα