Style 03.11.2024, 22:42

Συνταγή για μπακαλιάρο λεμονάτο μικρασιάτικο

Λαχταριστή συνταγή από τον «Γαστρονόμο»

Συνταγή για γλυκοφάγωτο λεμονάτο μπακαλιάρο με πράσα, πατάτες, κρεμμύδια και τη φροντίδα και τη νοστιμιά που έχουν όλα τα μικρασιάτικα φαγητά.

«Οι θάλασσες γύρω από τα Ίμια, αλλά και στην Κάλυμνο, όπου έζησε αργότερα η οικογένειά μου, ήταν γεμάτες τσιπούρες, σαργούς, ροφούς και άλλα ψάρια. Όποτε η ψαριά ήταν μεγάλη και δεν προλάβαιναν να τα καταναλώσουν, τα άνοιγαν στη μέση και τα πάστωναν, όπως τους μπακαλιάρους. Τα ψάρια με ντομάτα στην κατσαρόλα ή λεμονάτα συνηθίζονταν πολύ στα παράλια της Μικράς Ασίας. Το φτιάχνω συχνά αυτό το φαγητό, είναι πεντανόστιμο και πάντα με βγάζει ασπροπρόσωπη», μας είπε η Θέμις Παπαδοπούλου, που μας έδωσε τη συνταγή.

Υλικά

Μερίδες: 4

  • 1 κιλό φιλέτο παστού μπακαλιάρου, καλά ξαλμυρισμένο, σε μέτρια κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι ξερό, σε λεπτές φέτες
  • 1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα, σε ροδέλες
  • 2 πράσα, σε ροδέλες
  • 1 κλωνάρι σέλερι, χοντροκομμένο
  • 1/2 κιλό πατάτες, σε ροδέλες
  • 2 κουτ. σούπας νισεστέ
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 250 ml νερό
  • 160 ml ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Ζεσταίνουμε σε ρηχή κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα και το σέλερι για 4-5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται.
  2. Προσθέτουμε το νερό, τις πατάτες και λίγο πιπέρι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
  3. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου από πάνω.
  4. Ψήνουμε για 10 λεπτά ή όσο χρειαστεί για να γίνει ο μπακαλιάρος και να μαλακώσουν οι πατάτες.
  5. Ανακατεύουμε 2 κουταλιές νισεστέ με μισό φλιτζάνι νερό και όσο λεμόνι θέλουμε, και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα.
  6. Σείουμε ελαφρώς, μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά και αποσύρουμε.

Μυστικά

Ξαλμύρισμα μπακαλιάρου: Ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρύνουμε το αλάτι. Στη συνέχεια, τον αφήνουμε με το δέρμα προς τα πάνω σε λεκάνη με κρύο νερό για 12 έως 36 ώρες, ανάλογα με την ποσότητα και το βαθμό παστώματος, αλλάζοντας το νερό κάθε 4-6 ώρες.


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα