Style 08.02.2025, 23:06

Συνταγή για vegan κέικ σοκολάτας με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού και καραμέλα

Δείτε πως να το φτιάξετε 

Μια απίθανη συνταγή  για σοκολατένιο κέικ με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού και καραμέλας και απολαύστε την είτε είστε vegan είτε όχι.

Δείτε πως να το φτιάξετε:

45′ προετοιμασία
45′ ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 30′
Υλικά
Μερίδες: 10
Για το κέικ
100 ml ηλιέλαιο + λίγο για τη φόρμα
300 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
250 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
50 ml φυτικό γάλα (π.χ. βρώμης, αμυγδάλου ή άλλο)
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
60 γρ. σκόνη κακάο
Για την επικάλυψη
150 γρ. φυτικό βούτυρο (μαργαρίνη), σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. ζάχαρη άχνη
80 γρ. vegan άλειμμα πραλίνας φουντουκιού με σοκολάτα (τύπου μερέντα)
λίγα φουντούκια, χοντροσπασμένα και καβουρδισμένα στους 170°C για 7-8 λεπτά (προαιρετικά, για το σερβίρισμα)
Για την καραμέλα
400 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
250 γρ. γλυκόζη
150 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Διαδικασία

Κέικ
Για να φτιάξουμε vegan κέικ σοκολάτας με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού και καραμέλα, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165°C, στη λειτουργία του αέρα.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά μια μέτρια μακρόστενη φόρμα του κέικ.
Στη συνέχεια, ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, σε ένα μπολ, το ηλιέλαιο, τον χυμό, την καστανή ζάχαρη και το φυτικό γάλα μέχρι να αναμειχθούν.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το κακάο.
Έπειτα, τα προσθέτουμε στο μείγμα των υγρών σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας καλά για να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Το αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε μέσα στη φόρμα για 10 λεπτά και στη συνέχεια το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Επικάλυψη
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το φυτικό βούτυρο και την άχνη μέχρι να γίνουν μια λεία και αφράτη κρέμα.
Προσθέτουμε τη vegan πραλίνα και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί.
Καραμέλα
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη φυτική κρέμα γάλακτος μέχρι να κάψει καλά, αλλά να μη φουσκώσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά, μέχρι σταδιακά να σχηματιστεί μια σκούρα καραμέλα.
Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
Ρίχνουμε την καυτή κρέμα γάλακτος προσεκτικά, γιατί θα πιτσιλίσει, ανακατεύοντας μέχρι να ενωθεί με την καραμέλα.
Βάζουμε ξανά το κατσαρολάκι στη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι.
Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 1 λεπτό και αποσύρουμε.
Απλώνουμε την καραμέλα πάνω σε μια λαδόκολλα σε λεπτή στρώση και αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.
Έπειτα τη σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια, τα οποία κρατάμε για τη διακόσμηση.
Συναρμολόγηση
Με σπάτουλα απλώνουμε την κρέμα της επικάλυψης σε όλη την επιφάνεια του κρύου κέικ.

Πηγή: gastronomos.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα