Style 26.02.2025, 21:06

Συνταγή: Κέικ με φυστίκι Αιγίνης, βύσσινα και γλάσο λευκής σοκολάτας

Δείτε πως να το φτιάξετε 

Με πλούσια γεύση από φυστίκια Αιγίνης τόσο μέσα στο κέικ όσο και στο γλάσο του, το κέικ αυτό αποκτά όχι μόνο την υπέροχη γεύση τους, αλλά και το θαυμάσιο άρωμά τους.

Τα βύσσινα δίνουν ζωντάνια στην μπουκιά και ωραίες αντιθέσεις στις υφές.

45′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 45′

Υλικά
Μερίδες: 10-12
Για το κέικ
210 γρ. αλεύρι μαλακό + λίγο για τη φόρμα
15 γρ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού ανθός αλατιού
90 γρ. ψίχα από φυστίκια Αιγίνης, ωμή και ανάλατη, αλεσμένη στον πολυκόφτη μέχρι να γίνει ψιλή σκόνη
10 γρ. σπόροι τσία (chia), αλεσμένοι στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν σκόνη
10 γρ. λιναρόσποροι, αλεσμένοι στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν σκόνη
100 γρ. βύσσινα κονσέρβας, καλά στραγγισμένα, χωρίς κουκούτσια
50 γρ. βούτυρο ή πάστα από φυστίκια κελυφωτά τύπου Αιγίνης (επιλέγουμε μια αγνή, αυθεντική, χωρίς κανένα πρόσθετο)
150 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
200 γρ. φυτικό επιδόρπιο, κατά προτίμηση σόγιας
1 κουτ. γλυκού μηλόξιδο
140 ml ηλιέλαιο + λίγο για τη φόρμα
Για το γλάσο λευκής σοκολάτας
100 γρ. λευκή κουβερτούρα vegan
100 γρ. βρώσιμο βούτυρο κακάο (σε καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα)
20 γρ. ψίχα από ωμά, ανάλατα κελυφωτά φυστίκια, ψιλοσπασμένα

Διαδικασία
Κέικ
Για να φτιάξουμε κέικ με φυστίκι Αιγίνης, βύσσινα και γλάσο λευκής σοκολάτας, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στη λειτουργία του αέρα.
Στη συνέχεια, λαδώνουμε ελαφρά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ με διαστάσεις περίπου 10 x 30 εκ. και την αλευρώνουμε.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τον ανθό αλατιού, τη σκόνη φυστικιών, τους αλεσμένους σπόρους και τα βύσσινα, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Σε άλλο, μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε την πάστα φυστικιού, τη ζάχαρη, το φυτικό επιδόρπιο, το μηλόξιδο και το ηλιέλαιο, μέχρι να μισολιώσει η ζάχαρη και να αναμειχθούν καλά τα υλικά.
Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα.
Ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα.
Το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα, για τουλάχιστον 1 ώρα.
Γλάσο λευκής σοκολάτας
Σε ένα ανοξείδωτο μπολ βάζουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο κακάο και το στερεώνουμε στο χείλος μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό – φτιάχνουμε δηλαδή ένα μπεν μαρί.
Ανακατεύουμε διαρκώς τα υλικά με ελαστική σπάτουλα, μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και περιχύνουμε το κέικ.
Πασπαλίζουμε με το τριμμένο φυστίκι και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα