Style 15.04.2025, 14:12

Συνταγή: Κέικ πορτοκάλι με φρέσκια μυζήθρα

Δείτε τη συνταγή 

Το ελαιόλαδο ταιριάζει θαυμάσια τόσο με τη μυζήθρα όσο και με το πορτοκάλι σ΄αυτό το κέικ που εμπνέεται από μια ιταλική συνταγή κι ένα κρητικό τυρί.

Υλικά
Μερίδες: 12

  • 175-180 γρ. πορτοκάλι, ζυγισμένο με τη φλούδα του (μπορεί να χρειαστούμε 1, 1 1⁄2 ή 2 πορτοκάλια, ανάλογα με το μέγεθός τους), πλυμένο καλά
  • 250 γρ. γλυκιά, ανάλατη φρέσκια μυζήθρα (ή άλλο μαλακό, φρέσκο τυρί)
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ

Για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

  • 1 κουτ. σούπας μέλι ή μαρμελάδα της αρεσκείας μας, αραιωμένα με λίγο νερό ή κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι ή άλλο ποτό
  • 1-2 κουτ. σούπας τριμμένη αποξηραμένη καρύδα ή τρούφα σοκολάτας

Διαδικασία

  • Για το κέικ πορτοκάλι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
  • Λαδώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση (ή ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 24 εκ.).
  • Αφαιρούμε από το πορτοκάλι την κορυφή του όπου υπήρχε το κοτσάνι.
  • Κόβουμε το φρούτο στα 8 και, αν υπάρχουν κουκούτσια, τα αφαιρούμε. Τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν ένας απόλυτα λείος πουρές και τον αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ.
  • Προσθέτουμε τη μυζήθρα, τη ζάχαρη, τα αυγά και το ελαιόλαδο και χτυπάμε καλά με μίξερ χειρός (ή με το σύρμα), μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο και κρεμώδες μείγμα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε για να ενσωματωθούν.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα ή στο ταψάκι και ψήνουμε σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου, για περίπου 40-50 λεπτά.
  • Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε για 10 λεπτά στο σκεύος του και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  • Αν θέλουμε, αλείφουμε την επιφάνειά του με το αραιωμένο μέλι ή τη μαρμελάδα και πασπαλίζουμε με την καρύδα ή την τρούφα.

Πηγή: gastronomos.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα