Δείτε τη συνταγή
Το ελαιόλαδο ταιριάζει θαυμάσια τόσο με τη μυζήθρα όσο και με το πορτοκάλι σ΄αυτό το κέικ που εμπνέεται από μια ιταλική συνταγή κι ένα κρητικό τυρί.
Υλικά
Μερίδες: 12
- 175-180 γρ. πορτοκάλι, ζυγισμένο με τη φλούδα του (μπορεί να χρειαστούμε 1, 1 1⁄2 ή 2 πορτοκάλια, ανάλογα με το μέγεθός τους), πλυμένο καλά
- 250 γρ. γλυκιά, ανάλατη φρέσκια μυζήθρα (ή άλλο μαλακό, φρέσκο τυρί)
- 150 γρ. ζάχαρη
- 3 αυγά
- 80 ml ελαιόλαδο
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
Για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
- 1 κουτ. σούπας μέλι ή μαρμελάδα της αρεσκείας μας, αραιωμένα με λίγο νερό ή κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι ή άλλο ποτό
- 1-2 κουτ. σούπας τριμμένη αποξηραμένη καρύδα ή τρούφα σοκολάτας
Διαδικασία
- Για το κέικ πορτοκάλι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση (ή ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 24 εκ.).
- Αφαιρούμε από το πορτοκάλι την κορυφή του όπου υπήρχε το κοτσάνι.
- Κόβουμε το φρούτο στα 8 και, αν υπάρχουν κουκούτσια, τα αφαιρούμε. Τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν ένας απόλυτα λείος πουρές και τον αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε τη μυζήθρα, τη ζάχαρη, τα αυγά και το ελαιόλαδο και χτυπάμε καλά με μίξερ χειρός (ή με το σύρμα), μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο και κρεμώδες μείγμα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε για να ενσωματωθούν.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα ή στο ταψάκι και ψήνουμε σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου, για περίπου 40-50 λεπτά.
- Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε για 10 λεπτά στο σκεύος του και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Αν θέλουμε, αλείφουμε την επιφάνειά του με το αραιωμένο μέλι ή τη μαρμελάδα και πασπαλίζουμε με την καρύδα ή την τρούφα.
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα