Νηστίσιμη και υγιεινή συνταγή
Νηστίσιμη, υγιεινή και πολύ χορταστική τάρτα με σπαράγγια, ντοματίνια και φρέσκα μυρωδικά.
Υλικά
Βάρος: για ταρτιέρα 23 εκ.
Για τη ζύμη
- 1 κουτ. γλυκού ξερή μαγιά
- ελάχιστη ζάχαρη
- 70 ml χλιαρό νερό
- 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 50 ml ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
- 100 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- οι τρυφερές κορφές από 2 ματσάκια σπαράγγια
- 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας μαντζουράνας, ψιλοκομμένα (εναλλακτικά βάζουμε φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι ή λουίζα)
- 30 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πηγή: freepik
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να ετοιμάσουμε την τάρτα με σπαράγγια βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
- Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος μέχρι να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ το αλεύρι, το λάδι και το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με τα χέρια (ή με το ειδικό εξάρτημα για ζύμες, τον γάντζο) για περίπου 10 λεπτά ή
- μέχρι η ζύμη να γίνει λεία, απαλή και να μην κολλάει στα χέρια.
- Τη λαδώνουμε, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Την ξαναζυμώνουμε, την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για ακόμη 20 λεπτά να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Λαδώνουμε ελαφρώς μια ταρτιέρα.
- Σε καθαρή και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 1,5 εκ. και την απλώνουμε στην ταρτιέρα καλά, να καλυφθούν και τα τοιχώματα.
Γέμιση + Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ντοματίνια και τα σπαράγγια με το ελαιόλαδο και τη μαντζουράνα (ή όποιο μυρωδικό επιλέξουμε).
- Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα της γέμισης πάνω στη ζύμη, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να γίνει η τάρτα.
- Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί.
- Στη συνέχεια, κόβουμε την τάρτα σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα