Style 19.02.2025, 16:00

Τελικά πόσο υγιής είναι η σχέση σας;

Διάβασε αναλυτικά

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης δημοσίευσαν μια νέα μελέτη στο Cognitive Behaviour Therapy που παρουσιάζει μια επιστημονικά επικυρωμένη κλίμακα. Η συγκεκριμένη δημιουργήθηκε, ώστε να μετράτε πόσο ικανοποιημένοι είστε από την ερωτική σας σχέση.

Οι ρομαντικές σχέσεις αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την ψυχολογική ευημερία των ανθρώπων και μπορούν να ενισχύσουν την ποιότητα ζωής, ενώ συμβάλλουν στην πρόληψη ψυχικών προβλημάτων. Παρ’ όλα αυτά, συχνά δεν υπάρχουν αξιόπιστα και εύκολα προσβάσιμα εργαλεία για την αξιολόγηση της κατάστασης μίας σχέσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η κλίμακα Valentine’s Scale έχει κεντρική σημασία, όπως αναφέρει ο Per Carlbring, Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και ένας από τους ερευνητές της μελέτης.

«Η κλίμακά μας επιτρέπει να αποκτήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά μια σαφή εικόνα για την κατάσταση της σχέσης, χωρίς να απαιτούνται μακροσκελείς ή περίπλοκες συνεντεύξεις ή ερωτηματολόγια. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη διάρκεια της συμβουλευτικής για την παρακολούθηση της προόδου του ζευγαριού με την πάροδο του χρόνου», εξηγεί ο Carlbring.

Η Κλίμακα του Αγίου Βαλεντίνου αποτελείται από επτά ερωτήσεις που αγγίζουν βασικές πτυχές μιας σχέσης, όπως η συναισθηματική εγγύτητα, η εμπιστοσύνη και η επίλυση συγκρούσεων. Τα αποτελέσματα συνοδεύονται από συγκεκριμένες συμβουλές για ασκήσεις στην καθημερινή ζωή που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της σχέσης.

Δύο εκτεταμένες μελέτες με περισσότερους από 1.300 συμμετέχοντες δείχνουν ότι έχει υψηλή αξιοπιστία σε βάθος χρόνου. Διαπιστώθηκε ότι έχει ισχυρές συσχετίσεις με άλλες καθιερωμένες μετρήσεις σχέσεων, όπως η Κλίμακα Δυαδικής Προσαρμογής και η Κλίμακα Ποιότητας Δυαδικών Σχέσεων. Επιπλέον, η είναι ευκολότερη στη χρήση και ελεύθερα διαθέσιμη.

«Ταυτόχρονα, μπορεί να προβλέψει βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής και να συμβάλει στη μείωση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, παρέχοντας γρήγορα μια σαφή εικόνα για το πώς πάει η σχέση και επιτρέποντας έτσι την έγκαιρη παρέμβαση», αναφέρει ο Carlbring.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι θα πρέπει να θεωρηθεί ως εργαλείο για προβληματισμό και διάλογο, όχι ως οριστική αξιολόγηση του μέλλοντος της σχέσης. Στόχος είναι να ενθαρρύνει την ανοιχτή επικοινωνία και την κατανόηση, όχι να δημιουργήσει περιττό άγχος.

Με πληροφορίες του ygeiamou.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα