Μύθος ή Αλήθεια τελικά
Πολύ συχνά ακούμε ότι το «κρακ» στα δάχτυλα μπορεί οδηγήσει σε αρθρίτιδα. Η ρευματολόγος και καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Kimme Hyrich, εξηγεί με απλά λόγια τι συμβαίνει πραγματικά μέσα στις αρθρώσεις και ξεκαθαρίζει τις παρεξηγήσεις που κυκλοφορούν γύρω από το θέμα.
«Αυτή είναι μία συνηθισμένη ερώτηση», γράφει η Kimme Hyrich στον The Guardian, περιγράφοντας πόσο διαδεδομένη είναι η συγκεκριμένη συνήθεια. «Είναι εκπληκτικό, αλλά έως και το 54% από εμάς κάνουμε ”κρακ” στις αρθρώσεις μας».
Η ρευματολόγος εξηγεί πως «η άρθρωση περιλαμβάνει έναν πολύ στενό χώρο, με λίγο υγρό. Όταν οι άνθρωποι ”σπάνε” τις αρθρώσεις τους, διευρύνουν προσωρινά τον χώρο. Η πίεση πέφτει και το αέριο που διαλύεται σε αυτό το υγρό σχηματίζει φυσαλίδες – το σκάσιμο αυτών των φυσαλίδων είναι αυτό που προκαλεί τον ήχο».
Όσον αφορά στην οστεοαρθρίτιδα, τον πιο κοινό τύπο αρθρίτιδας που προκαλεί πρήξιμο και δυσκαμψία, η Kimme Hyrich τονίζει: «Δεν κατανοούμε πλήρως την αιτία, αλλά η γενετική παίζει μεγάλο ρόλο. Ο τραυματισμός στις αρθρώσεις αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου». Είναι πιθανό αυτή η σύνδεση μεταξύ τραυματισμού και αρθρίτιδας να τροφοδοτεί τις ανησυχίες για το «κρακ» των δαχτύλων, με πολλούς να υποστηρίζουν πως «προκαλούν ζημιά στην άρθρωση», όπως εξηγεί η ίδια.
Ωστόσο, σύμφωνα με την επιστήμονα, «τα στοιχεία λένε όχι». Πολλές μελέτες έχουν συγκρίνει άτομα που «σπάνε» τις αρθρώσεις τους με όσους δεν το κάνουν, χρησιμοποιώντας ακόμα και ακτίνες Χ, χωρίς να έχουν εντοπίσει διαφορά στον κίνδυνο εμφάνισης αρθρίτιδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένας Αμερικανός γιατρός, που είχε υιοθετήσει αυτή τη συνήθεια μόνο στο ένα χέρι του καθημερινά για περισσότερα από 60 χρόνια. Όταν εξετάστηκαν και τα δύο χέρια του, δεν υπήρχαν σημάδια αρθρίτιδας σε κανένα από αυτά.
Οι τραυματισμοί που αυξάνουν πραγματικά τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας είναι «οι αθλητικοί τραυματισμοί, όπως το κάταγμα ενός οστού κοντά στην άρθρωση ή η ρήξη συνδέσμων», εξηγεί η Hyrich. Επίσης, άτομα με άλλες μορφές αρθρίτιδας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας.
Συνοψίζοντας, το συχνό «κρακ» των δαχτύλων δεν συνδέεται με την εμφάνιση αρθρίτιδας, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα. Ωστόσο, η πρόληψη και η φροντίδα των αρθρώσεών μας παραμένουν ζωτικής σημασίας. Η Kimme Hyrich δίνει την πιο απλή και αποτελεσματική συμβουλή: «Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, παραμείνετε δραστήριοι και διατηρήστε ένα φυσιολογικό βάρος». Μόνο έτσι μπορούμε να προστατεύσουμε τις αρθρώσεις μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.
Πηγή: ygeiamou.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα