Ελλάδα 18.12.2024, 14:00

Παύλος και Νικόλαος Γλύξμπουργκ: Το επώνυμο που επιλέγουν και οι προϋποθέσεις για να λάβουν ελληνική ιθαγένεια

Τι προβλέπει ο νόμος Βενιζέλου του 1994 και ποιο επίθετο αναμένεται να επιλέξουν ο Νικόλαος και ο Παύλος Γλύξμπουργκ

Ο Παύλος και ο Νικόλαος Γλύξμπουργκ, αναμένεται ξεκινήσουν τις διαδικασίες ώστε να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια και παράλληλα επίσημο επώνυμο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα κάνουν χρήση του νόμου Βενιζέλου, με την όλη διαδικασία να έχει ξεκινήσει έως και την Παρασκευή.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, η διαδικασία σε ό,τι αφορά αρχικά την αίτηση αναμένεται να έχει ξεκινήσει έως και την Παρασκευή. Από εκεί και πέρα, στο περίφημο εδώ και δεκαετίες ζήτημα σχετικά με το ποιο θα είναι το επίθετο που θα χρησιμοποιηθεί, η τέως βασιλική οικογένεια δεν αποδέχεται το όνομα Γλύξμπουργκ.

Το επίθετο που φέρεται να επιλέγει η τέως βασιλική οικογένεια

Μάλιστα, φέρεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, να έχουν επιλέξει το επίθετο «De Grecia», όπως είναι αναγεγραμμένο και στα διπλωματικά διαβατήρια της Δανίας, τα οποία έχουν και στην κατοχή τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του έχει ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να νομοθετήσει εκ νέου, παραπέμποντας στον νόμο Βενιζέλου.

Η ελληνική ιθαγένεια αφαιρέθηκε από την τέως βασιλική οικογένεια το 1994 και λίγο αργότερα περιήλθε στο ελληνικό κράτος η περιουσία της, όπως τα πρώην ανάκτορα, το Τατόι και το Μον Ρεπό.


Σύμφωνα με τον νόμο που εξακολουθεί να ισχύει: «Ελληνική ιθαγένεια στον Κωνσταντίνο Γλύξµπουργκ και στα µέλη της οικογένειάς του, μετά τη λήξη της ισχύος του ιδιαίτερου νομικού καθεστώτος που διείπε την ιθαγένειά τους πριν τη μεταβολή της μορφής του πολιτεύματος, αναγνωρίζεται και αποδεικνύεται μόνον εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Εφόσον διατυπωθεί ενώπιον του ληξιάρχου Αθηνών ρητή και ανεπιφύλακτη δήλωση σεβασμού στο Σύνταγμα, αποδοχής και αναγνώρισης του πολιτεύματος της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 8ης Δεκεμβρίου 1974, µε το οποίο καθορίσθηκε κατά τρόπο µη υποκείμενο σε μεταβολή η μορφή του πολιτεύματος.

β) Εφόσον δηλωθεί, ρητά και ανεπιφύλακτα, ενώπιον του ιδίου ληξιάρχου παραίτηση από τις κάθε είδους διεκδικήσεις, οι οποίες συνδέονται µε την κατά το παρελθόν άσκηση πολιτειακού αξιώματος ή της κατοχής οποιουδήποτε τίτλου.

γ) Εφόσον συντελεσθεί εγγραφή στα μητρώα αρρένων ή τα δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας του κράτους µε όνομα, επώνυμο και τα λοιπά αναγκαία κατά νόμον στοιχεία ταυτότητας. Η συνδρομή των παραπάνω προϋποθέσεων διαπιστώνεται µε απόφαση του υπουργού Εσωτερικών. Διαβατήρια, ταξιδιωτικά και άλλα συναφή έγγραφα που έχουν χορηγηθεί στα πρόσωπα αυτά ακυρώνονται αυτοδικαίως, εφόσον δεν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις».

Το επώνυμο «De Grecia»

Το επώνυμο «De Grecia» είναι ισπανική μετάφραση της λέξης «της Ελλάδας» και τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας το χρησιμοποιούν ήδη σε διπλωματικά έγγραφα και είναι αναγεγραμμένο στα διπλωματικά διαβατήρια της Δανίας, τα οποία φέρουν τόσο ο Νικόλαος όσο και ο Παύλος. Αυτό το επώνυμο λοιπόν, όλα δείχνουν πως θα επιλέξουν οι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Υπενθυμίζεται πως ο Παύλος σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη είχε δηλώσει σχετικά: «Έχω επίθετο. Της Ελλάδος. Γιατί να το αλλάξω;».


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα