Όλοι και όλες μπορούν να γίνουν θύματα ψυχολογικής εκμετάλλευσης από χειριστικά άτομα
Από τον κύκλο της οικογένειας μέχρι τις ερωτικές σχέσεις και τον χώρο της δουλειάς, σε κάθε σημείο της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης ενδέχεται να παρατηρηθούν ψυχολογικές διαδικασίες από διάφορα άτομα, μερικά από τα οποία μπορεί να μοιάζουν αθώα. Όπως εξηγεί η ειδικευμένη επαγγελματίας της ψυχικής υγείας Jamie Cannon, MS, LPC, η ψυχική χειραγώγηση, που αποτελεί το στρατηγικό εργαλείο κάθε ναρκισσιστή, σπάνια αναγνωρίζεται από το θύμα της, το οποίο συνεχίζει να επηρεάζεται χωρίς να το αντιληφθεί.
«Η ψυχική χειραγώγηση υπονομεύει πολλαπλά, επιπλέον της αμφιβολίας προκαλεί και εξάρτηση στα θύματα. Οι συνέπειες μπορεί να επηρεάζουν τους ανθρώπους για χρόνια μετά το τέλος της σχέσης, και πολλοί ειδικοί τις θεωρούν μια μορφή χρόνιου τραύματος», αναφέρει η Δρ Cannon, υπογραμμίζοντας πως, ακόμα και όταν η εξάλειψη κάποιου χειριστικού ατόμου είναι αδύνατη – ως μόνιμη λύση στο πρόβλημα – μπορεί να υποστηριχθεί ένα καταφύγιο μέσω της αναγνώρισης όλων των συμπεριφορών που δηλώνουν την επικείμενη χειραγώγηση.
1. Εκμετάλλευση των κοντινών σχέσεων
Η ιδιαιτερότητα των σχέσεων αποτελεί προνομιακό πεδίο για την εφαρμογή χειριστικών τακτικών. Γι’ αυτό, πρόσωπα όπως μέλη της οικογένειας, κοντινοί φίλοι ή ερωτικοί συντρόφοι μπορεί να εκμεταλλευτούν την ευαισθησία του θύματος ή να ασκήσουν πιέσεις για να ανακαλύψουν και να επωφεληθούν από κάθε αδυναμία, ανησυχία ή πτυχή της ζωής του/της που το κάνει ευάλωτο στη χειραγώγηση.
2. Αποφυγή της ευθύνης
Οι όροι «ευθύνη», «λάθος» και «συγγνώμη» είναι αγνώριστοι για κάθε ναρκισσιστή που απλά αρνείται να τους αναγνωρίσει ή τους αποδίδει μόνο στο θύμα του. Σε πολλές περιπτώσεις, θα επιχειρήσει να μεταφέρει την ευθύνη για τα επεισόδια και τη συμπεριφορά του στο θύμα, πείθοντάς το ότι αντιδρά σε βάρος τους. Με το ψέμα του, μπορεί ακόμη και να κερδίσει υποστήριξη από το κοινωνικό περιβάλλον, που θα βοηθήσει τον χειριστή αντί του θύματος.
3. Παραβίαση των όρων
Η απόρριψη των ορίων είναι το πλέον απαράδεκτο για όσους αναζητούν εξουσία και έλεγχο. Τα χειριστικά άτομα θα προσπαθήσουν να παραβιάσουν τα όρια, αρχικά διακριτά και στη συνέχεια με μεγαλύτερη ένταση, αναδεικνύοντας τη μη συμμόρφωση του θύματος ως έλλειψη αφοσίωσης και σεβασμού. Η έλλειψη σεβασμού στη σχέση μπορεί να είναι ένα σοβαρό προειδοποιητικό σημάδι, αλλά δεδομένου ότι η διαδικασία είναι σταδιακή και σιωπηλή, πολλοί θα ανακαλύψουν ξαφνικά την επίθεση του χειριστή που θα αγνοήσει ανοιχτά και απροκάλυπτα τα όριά τους, έχοντας εξελίξει την τεχνική του.
4. Gaslighting
Το «Gaslighting» αποτελεί μια ψυχολογική διαδικασία με στόχο να αμφισβητηθεί η σωστή αντίληψη και η σκέψη του θύματος. […] Είναι μια ρηχή μορφή ψυχολογικής κακοποίησης, η οποία δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με τις σκέψεις και τα συναισθήματα του θύματος», τονίζει το ΚΕΘΙ.
Σύμφωνα με τη Δρ Cannon, ο κακοποιητής χρησιμοποιεί αντικρουόμενα ψεύδη που παραβαίνουν την πραγματικότητα και τις μνήμες του θύματος, αντιστρέφοντας, αλλοιώνοντας ή υφαρπάζοντας τα γεγονότα, με σκοπό να χειραγωγήσει το θύμα για να ακολουθήσει την εκδοχή του και να αποφύγει τη σύγκρουση ή τη λύση της σχέσης. Όπως αναφέρεται στο ygeiamou.gr, αποτελεί μια διαδικασία που χτίζει έναν επικίνδυνο κύκλο με αποτέλεσμα να οδηγήσει – σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια – στην καταστροφή του θύματος.
Διαβάστε επίσης:
Eurovision: Ψηλά στα προγνωστικά του televoting η Ελλάδα
Eurovision: Τι συνέβη το 1998 και πήραμε μία από τις χειρότερες θέσεις στην ιστορία;
Μαρίνα Σάττι: «Το τραγούδι δεν αντιπροσωπεύει μόνο τη μουσική της Ελλάδας»
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα