Πρόκειται για μια κρίσιμη πρωτοβουλία, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα καθορίζει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου της
Τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αποτυπώνονται για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο και σε χάρτη, όπου προσδιορίζονται οι θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας.
Ο χάρτης που επιγράφεται Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, στοχεύει στην αξιοποίηση όλων των πόρων που περιλαμβάνονται στις θαλάσσιες ζώνες που η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι για τη διαμόρφωση του χάρτη με τα απώτατα -δυνητικά- όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ελήφθη υπόψη ο κανόνας της μέσης γραμμής και αυτό μέχρι να ολοκληρωθεί η σύναψη συμφωνιών με γειτονικά κράτη, που ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συναίνεση, όπως η Τουρκία.
Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός συνιστά έναν «οδικό χάρτη» αξιοποίησης των πόρων που υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες και τους βυθούς και αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
«Κλείνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη και προσθέτουν: «Το ότι λύνουμε εκκρεμότητες, δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Τι αναφέρουν τα Υπουργεία Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Εξωτερικών
Η πράξη συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), με την οποία εξειδικεύεται και αποτυπώνεται σε χάρτη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) της χώρας, εκδόθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τα συναρμόδια Υπουργεία.
Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, καθώς για πρώτη φορά η χώρα μας θέτει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου. Ο ΘΧΣ συνιστά ένα ολιστικό χωροταξικό πλαίσιο και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ανάπτυξη γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας, αποτυπώνοντας με ευκρίνεια τις ανθρώπινες δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιούνται σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας, με σεβασμό στην αδήριτη ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.
Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε κατά την εκπόνηση της ΕΧΣΘΧ συνέθεσε συχνά αντικρουόμενες κοινωνικές, οικονομικές, ενεργειακές και περιβαλλοντικές παραμέτρους, προκειμένου να υπηρετήσει μια σειρά αλληλένδετους στόχους, όπως η κλιματική ανθεκτικότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα των ενάλιων αρχαιοτήτων, η βελτίωση και προστασία των θαλασσίων μεταφορών, η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της χώρας, η ιχθυοκαλλιέργεια και η ενίσχυση των διασυνοριακών έργων κοινού ενδιαφέροντος. Ο ΘΧΣ λαμβάνει υπόψη τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ χερσαίων και θαλάσσιων δραστηριοτήτων και αποδίδει έμφαση στη διαβούλευση και συνδιαμόρφωση των προτεραιοτήτων ανά περιφέρεια, μέσα από τη συγκρότηση Θαλάσσιων Χωροταξικών Πλαισίων.
Με τον ΘΧΣ και την ΕΧΣΘΧ, η Ελληνική Πολιτεία για πρώτη φορά οριοθετεί λεπτομερείς χρήσεις των θαλασσίων ζωνών της, υλοποιώντας την υποχρέωση που απορρέει από την Οδηγία 2014/89/ΕΕ και ασκώντας τα δικαιώματα που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο.
Πηγή: newsbomb.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα