Αυξάνεται η ζήτηση για σκάφη αναψυχής στο Ηράκλειο
Σε ανοδική πορεία κινείται η αγορά των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών στο Ηράκλειο. Καθημερινά λύνουν κάβους από τη μαρίνα του Ηρακλείου περίπου 20-30 ιστιοπλοϊκά σκάφη (και καταμαράν) με προορισμό τη Ντία. Κρουαζιέρα την οποία πραγματοποιούν τα περισσότερα δύο φορές την ημέρα, το πρωί στις εννέα μπάνιο στη Ντία και μετά το μεσημέρι στις τέσσερις, βόλτα στο ηλιοβασίλεμα.
Αυτό τονίζουν στη στήλη και πηγές στους προβλήτες της μαρίνας του Ηρακλείου, προσθέτοντας ότι δειλά – δειλά οι Ηρακλειώτες επιχειρηματίες εκτός από τα καταμαράν και τα ιστιοπλοϊκά, δείχνουν ενδιαφέρον και για πολυτελή σκάφη τύπου mega yachts.
Ηρακλειώτες, Χανιώτες, αλλά και Αθηναίοι «μύρισαν αίμα» στο λιμάνι και ψάχνουν να βρουν τρόπο για να φέρουν σκάφη και για να ενημερωθούν απευθύνονται στον Κυριακούλη, άλλοι στον Καβά στη μαρίνα Αλίμου στην Αθήνα και παρά την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση πυ δεν βοηθά στη μεγέθυνση των ναυλώσεων. «Αυτός που δαπανά 100.000 ευρώ σε εβδομαδιαία βάση υπολογίζει τα πάντα, άρα και την οικονομική κατάσταση της χώρας», τόνισαν οι επαγγελματίες του γιότινγκ στη στήλη…
Οι αριθμοί
Οι κρητικοί Times μέτρησαν τα σκάφη με τις ημερήσιες κρουαζιέρες στο Ηράκλειο, τα οποία σε αριθμό είναι θεαματικά υπερδιπλάσια σε σχέση με τα ιστιοπλοϊκά που ελλιμενίζονταν το 2021.
Με τη γλώσσα των αριθμών αυτό αποτιμάται ως μία επένδυση με απόδοση περίπου 7%-9% εφόσον ο ιδιοκτήτης είναι της δουλειάς, όπως λένε στον προβλήτα. Το κάθε σκάφος (κόστος από 200.000 ευρώ) με 8 -10 άτομα στις δύο κρουαζιέρες ημερησίως που πραγματοποιεί (πρωί και sunset) τζιράρει περίπου 2.000 – 2.500 ευρώ (για τα καταμαρά >4.000 ευρώ), ήτοι 100.000 ευρώ τη σεζόν, αφήνωντας κέρδη περίπου 20.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη.
Βέβαια, στη μετά γκριμάλντι εποχή, όλα μπορεί να αλλάξουν, όπως συνέβη και στον Άλιμο, όταν ανέλαβε ο ιδιώτης… Οι έχοντες, γνωρίζουν…
Σημειώνεται πως ο ελληνικός στόλος των επαγγελματικών σκαφών ανέρχεται σε 3.500, προφανώς με προβλήματα και σε αυτόν τον κλάδο, κυρίως στη φορολόγηση. Και η αλήθεια είναι πως έχουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη, το ωραιότερο «γαλάζιο» στον κόσμο και είναι κρίμα οι οικογένειες στην Ελλάδα να διατηρούν δύο και πολλές φορές τρία αυτοκίνητα, όταν η πολιτεία αντί να δίνει κίνητρα θεωρεί και φορολογεί το σκάφος ως είδος πολυτελείας…
Φωτ. Νίκος Χαλκιαδάκης
Φωτ. Νίκος Χαλκιαδάκης
Φωτ. Νίκος Χαλκιαδάκης
Φωτ. Νίκος Χαλκιαδάκης
Φωτ. Νίκος Χαλκιαδάκης
Φωτ. Νίκος Χαλκιαδάκης
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα