O αναθεωρημένος κανονισμός για αγροτικές ενισχύσεις θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και το έως το τέλος του 2032
Η αύξηση του ανώτατου ορίου de minimis ανά επιχείρηση για τρία έτη, από 25.000 ευρώ σε 50.000 ευρώ, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις αλλαγές για τις ενισχύσεις του ήσσονος σημασίας «de minimis»κανονισμού για τον αγροτικό κόσμο, σύμφωνα με την αναθεώρηση που γνωστοποίησε σήμερα (10/12) η Κομισιόν.
Επί της ουσίας, από τον κανονισμό ο οποίος τίθεται σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα και θα ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2032, εξαιρούνται τα μικρά ποσά στήριξης στον αγροτικό τομέα από τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων δεδομένου ότι θεωρείται ότι δεν έχουν αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και το εμπόριο στην ενιαία αγορά.
Ειδικότερα, σμφωνα με τον υφιστάμενο κανονισμό για τις εν λόγω αγροτικές ενισχύσεις, τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν στον αγροτικό τομέα στήριξη ύψους έως 20.000 ευρώ ανά δικαιούχο (25.000 ευρώ, εάν το κράτος μέλος διαθέτει κεντρικό μητρώο για την καταγραφή των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας) για περίοδο τριών οικονομικών ετών χωρίς προηγούμενη κοινοποίηση για έγκριση από την Επιτροπή.
Εκτός από αυτά τα ανώτατα όρια ανά δικαιούχο, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ διαθέτει ένα μέγιστο εθνικό ποσό για την εν λόγω στήριξη (το λεγόμενο «εθνικό ανώτατο όριο»), προκειμένου να αποφευχθεί κάθε πιθανή στρέβλωση του ανταγωνισμού.
Ποιες αλλαγές προωθεί η ΕΕ
Η τροπολογία που εγκρίθηκε σήμερα περιλαμβάνει τις ακόλουθες αλλαγές:
- Αύξηση του ανώτατου ορίου de minimis ανά επιχείρηση για τρία έτη, από 25.000 ευρώ σε 50.000 ευρώ, ώστε να αντικατοπτρίζονται διάφοροι παράγοντες, όπως οι εξελίξεις της αγοράς , ο πληθωρισμός των τελευταίων ετών κ.ά.
- Η προσαρμογή των «εθνικών ανώτατων ορίων», τα οποία υπολογίζονται με βάση την αξία της αγροτικής παραγωγής του κράτους μέλους. Τα εθνικά ανώτατα όρια επικαιροποιούνται από 1,5% σε 2% της εθνικής αγροτικής παραγωγής και η περίοδος αναφοράς παρατείνεται από το 2012-2017 στο 2012-2023. Αυτό επιτρέπει να ληφθεί υπόψη η αυξημένη αξία της γεωργικής παραγωγής ιδίως τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας έτσι το εθνικό ανώτατο όριο για όλα τα κράτη μέλη.
- Η διαγραφή του «τομεακού ανώτατου ορίου» που απέκλειε τα κράτη μέλη από τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που υπερβαίνουν το 50% του εθνικού ανώτατου ορίου στον ίδιο τομέα προϊόντων.
- Η καθιέρωση ενός υποχρεωτικού κεντρικού μητρώου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό θα αυξήσει τη διαφάνεια και θα μειώσει τον διοικητικό φόρτο για τους αγρότες – κυρίως πολύ μικρές επιχειρήσεις – οι οποίοι χρησιμοποιούν σήμερα ένα σύστημα αυτο-δήλωσης. Επιπλέον, δεν θα χρειάζεται πλέον να ελέγχουν οι ίδιοι τη συμμόρφωση (επί του παρόντος, τα εν λόγω κεντρικά μητρώα είναι προαιρετικά για τα κράτη μέλη).
- Την παράταση της ισχύος του αναθεωρημένου γεωργικού κανονισμού de minimis έως τις 31 Δεκεμβρίου 2032.
- Με την τροποποίηση που εγκρίθηκε σήμερα, σύμφωνα με την Κομισιόν, τα κράτη μέλη μπορούν να στηρίξουν σε μεγαλύτερο βαθμό τους αγρότεςς με απλό, γρήγορο, άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο, καθώς η εν λόγω στήριξη ήσσονος σημασίας δεν χρειάζεται να κοινοποιηθεί ούτε να εγκριθεί από την Επιτροπή.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα