Πολιτική 11.05.2024, 12:34

Το μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν στο παρά πέντε της συνάντησης στην Άγκυρα – Γιατί πήγε σε στρατόπεδο

Τρεις ημέρες πριν από την επίσκεψή του στην Άγκυρα, για την τέταρτη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να επισκεφθεί την ακριτική Χίο

Τη Χίος, το νησί του Βορείου Αιγαίου που η Τουρκία έχει βάλει στο μάτι της… αποστρατικοποίησης. Και δεν είναι τυχαίο ότι παραβρέθηκε στον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του στρατού ξηράς, στο στρατόπεδο Γκιαλά, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα: ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξοπλίζεται, να φυλάει τα σύνορά της και να επενδύει στις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς όπως είπε η γεωπολιτική αστάθεια το επιβάλλει.

“Σας είμαστε ευγνώμονες”

“Είναι μία στρατηγική επιλογή, την οποία η κυβέρνησή μας υπηρετεί απαρέγκλιτα εδώ και μία πενταετία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις εξασφαλίζουν την εθνική κυριαρχία αλλά ταυτόχρονα υπηρετούν και έναν πολύ σημαντικό ρόλο εν καιρώ ειρήνης, παρέχοντας υγειονομικές υπηρεσίες μέχρι την υποστήριξη σε συνθήκες κλιματικές κρίσης. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον ρόλο, για τις υπηρεσίες που προσφέρετε στην πατρίδα, σας είμαστε ευγνώμονες” είπε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος νωρίτερα είχε αναφερθεί εμμέσως στην Τουρκία και στην συνεργασία που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα, ελέγχοντας τις ροές προς το Αιγαίο.

Άλλωστε, μετά από αρκετά χρόνια, τους τελευταίους μήνες οι ροές από την Τουρκία είναι μηδενικές, γεγονός που έρχεται ως αποτέλεσμα και των ήρεμων νερών που επικρατούν στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Χωρίς να αναφερθεί στην γείτονα, ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, για το γεγονός ότι οι πολίτες της Χίου δεν θέτουν πια το θέμα με αγανάκτηση στην κυβέρνηση, ενώ αναφέρθηκε στη βίζα εξπρές, η οποία εκδίδεται ταχύτατα και δίνει τη δυνατότητα σε Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται χωρίς χρονοτριβή 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Αντί να συζητάμε για το τι θα κάνουμε τους παράνομες μετανάστες οι οποίοι έρχονται, είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να υποδεχόμαστε νόμιμα επισκέπτες από την Τουρκία, μέσα το πρόγραμμα διευκόλυνσης visa, το οποίο έχει φέρει εδώ στη Χίο, πολλούς περισσότερους επισκέπτες, 12 μήνες το χρόνο” είπε ο Κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει καταφέρει να εξασφαλίσει εξαίρεση από το πολύ αυστηρό πλαίσιο του κανονισμού Σέγκεν.

Με σκιές και χρονοδιάγραμμα για τη θετική ατζέντα

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα την Δευτέρα γίνεται σε μία χρονική στιγμή που γέμισε με σύννεφα την ελληνοτουρκική προσέγγιση, μετά την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Αν και η απόφαση είχε ληφθεί από το 2020, εντούτοις η επιλογή Ερντογάν να εγκαινιάσει 200 μνημεία μεταξύ των οποίων και την Μονή προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας, η οποία, όπως είπε ο Πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα ενώπιον του Τούρκου Προέδρου.

Στα καθ’ υμάς, πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι η διατήρηση ανοιχτών διαύλων μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να αποφεύγονται οι κρίσεις. Κρίσεις που μπορεί να προέλθουν λόγου χάρη από παραβιάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ατύχημα. “Τώρα έχουμε μία ειλικρινή επικοινωνία” λένε στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, δείχνοντας την συνεχή επαφή του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν, οι οποίοι συνομιλούν τακτικά, ακόμη και για μικρά, τα ήσσονος σημασίας, όπως λένε οι ίδιες πηγές. Το Λιμενικό των δύο πλευρών βρίσκεται επίσης σε συνεργασία, με αποτέλεσμα οι ροές να είναι σχεδόν μηδενικές στο Αιγαίο.

Στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θα εξεταστεί η πορεία των συμφωνιών που υπεγράφησαν με την Διακήρυξη των Αθηνών σε μία σειρά από τομείς, επιχειρηματικότητα, τουρισμός, ανταλλαγές φοιτητών, κλπ ενώ θα χαραχθεί ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα, τις συναντήσεις δηλαδή που αφορούν την συνέχιση της θετικής ατζέντας, τον πολιτικό διάλογο και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Εάν οι συμφωνίες προχωρούν από τις δύο πλευρές, τότε θα ανοίξει ο δρόμος και για τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των δύο ηγετών, που δεν είναι άλλος από την διευθέτηση της μίας και μοναδικής μας διαφοράς που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Μέχρι τότε όμως, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.

Πηγή: The Toc

Διαβάστε επίσης

Στηρίζοντας την ανάπτυξη του μηχανικού & την κοινωνική συνοχή

Αγρότες: Βγαίνει νέα πληρωμή στους δικαιούχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η σημασία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου δυτικά και νοτιοδυτικά του Ν. Χανίων

Έργα πυροπροστασίας στη Ζώμινθο με φόντο …την εγγραφή στην UNESCO!

Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι ρίχνει το «Ζάρι» στον αποψινό Τελικό

Ηράκλειο: Ιλιγγιώδες ποσό δημοπρασίας για παραχώρηση παραλίας


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα