Δεν το αποκαλούν τυχαία «το κόκκινο χρυσάφι της ελληνικής γης»
Στη μακρά λίστα με τα ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό μπαχαρικά συγκαταλέγεται και το μπαχαρικό που αποκαλούν «το κόκκινο χρυσάφι της ελληνικής γης» και έχει την ευεργετική ιδιότητα να βελτιώνει τη στύση . Μιλάμε φυσικά για το σαφράν (σαφράνι) ή αλλιώς τον δικό μας κρόκο Κοζάνης, που είναι το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο κατά βάρος.
Η γεύση του είναι πικρή, το χρώμα του προέρχεται από την καροτενοειδή χρωστική ουσία, την κροκίνη, που περιέχει και η οποία προσδίδει πλούσια χρυσοκίτρινη απόχρωση, ενώ η μυρωδιά του έχει κάτι που θυμίζει οινόπνευμα, γεγονός που οφείλεται στις φυτοχημικές ουσίες πικροκροκίνη και σαφράναλη.
Σύμφωνα με το oneman.gr , τα κύρια θρεπτικά του συστατικά είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη. Ο κρόκος Κοζάνης όμως είναι και πλούσια πηγή βιταμίνης Β12, λυκοπίνης, ζεαξανθίνης, α-β καροτένιου, περιέχει βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο, ενώ έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση (χάρη στην κροκίνη και στις ουσίες, κροκετίνη και σαφρανάλη), καταπολεμώντας τις κυτταρικές βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η συστηματική χρήση κρόκου Κοζάνης βελτιώνει τη στυτική δυσλειτουργία (τη δυσκολία απόκτησης ή/και διατήρησης της στύσης), αλλά και τη διάθεση με μελέτες μάλιστα να διαπιστώνουν ότι μπορεί να είναι ωφέλιμος και σε περιπτώσεις σοβαρής (μείζονας) κατάθλιψης.
Τέλος, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το ελληνικό σαφράν έχει αντιυπερτασική, όσο και αντιθρομβωτική δράση και ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, κυρίως λόγω της ύπαρξης των ουσιών της σαφρανάλης και της κροκίνης.
Κάποια ακόμα οφέλη της κατανάλωσης του κρόκου Κοζάνης είναι ότι ανακουφίζει από τον στομαχόπονο, καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, διεγείρει την όρεξη και κυρίως διευκολύνει την πέψη, περιορίζει τις γαστραλγίες, τους σπασμούς και τους νευρικούς κωλικούς, βελτιώνει το δέρμα από την ακμή με εξωτερική χρήση του, μειώνει τη χοληστερίνη και μεταξύ άλλων, βοηθά σε κρίσεις άσθματος.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα