Οικονομία 21.04.2024, 0:17

Τουρισμός: Αισιοδοξία για την φετινή σεζόν

Οι μεγάλες προκλήσεις

Με θετικό πρόσημο αναμένεται να ξεκινήσει η φετινή τουριστική χρονιά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρο Βασιλικό, με τον κλάδο που συνιστά την «βαριά βιομηχανία» της χώρας να καλείται να κερδίσει το στοίχημα τριών βασικών προκλήσεων: των υποδομών, την βιωσιμότητα και την εξασφάλιση προσωπικού.

«Η Ελλάδα πάει καλά. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν για άλλη μια σεζόν με θετικό πρόσημο» σημείωσε ο κ. Βασιλικός μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

«Και το κράτος, κυρίως μέσω του Υπουργείου Τουρισμού και ο ιδιωτικός τομέας και οι φορείς, η αυτοδιοίκηση και οι εργαζόμενοι και όλοι όσοι συνεργαζόμαστε για να κρατήσουμε ψηλά την Ελλάδα μέσα στην παγκόσμια αγορά, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά του τουρισμού στην κοινωνία και την οικονομία».

Οι μεγάλες προκλήσεις του ελληνικού τουρισμού

Την ίδια ώρα, όμως, ο πρόεδρος του ΞΕΕ κάνει λόγο για τρεις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά κι αποτελεσματικά.

Η πρώτη είναι η ενίσχυση των υποδομών της χώρας. Λιμάνια, δρόμοι, αεροδρόμια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής εμπειρίας αλλά έχουν και καθοριστική σημασία για τους πολίτες της χώρας, εξηγεί ο πρόεδρος του ΞΕΕ. Ειδικά για μια κατ’ εξοχήν νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα οι υποδομές αυτές πέρα από την αυτονόητη σημασία τους για τον τουρισμό συνιστούν παράγοντα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, αναφέρει συγκεκριμένα.

Η δεύτερη πρόκληση αφορά στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Το περιβάλλον και ο φυσικός μας πλούτος πρέπει να τύχουν αποτελεσματικής διαχείρισης με όρους βιωσιμότητας και σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, από τη μη χρήση πλαστικών μέχρι τα συστήματα αποκομιδής των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Επιπλέον, αναπόσπαστο στοιχείο της βιωσιμότητας είναι η ανθεκτικότητα απέναντι στις συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης, σημειώνει ο Αλέξανδρος Βασιλικός.

Και η τρίτη μεγάλη πρόκληση είναι η εξασφάλιση του προσωπικού που παίζει κυρίαρχο ρόλο σε μια τόσο ανθρωποκεντρική δραστηριότητα όπως ο τουρισμός. Φιλοξενία είναι πάνω απ’ όλα το ανθρώπινο χαμόγελο, αναφέρει με νόημα ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Πανάνειο: Το εμβληματικό κτίριο κατέληξε… ζούγκλα

Ηράκλειο: «Πνιγμένη» στην αδιαφορία η ιστορική Κρήνη

Ηράκλειο: Μια ζούγκλα και μια… σιδεριά στην καρδιά της πόλης

Ηράκλειο: Στα ενετικά τείχη μπορείς να πας για… χόρτα

Σκουπίδια και μπάζα δίπλα στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη

Δομίνικος Θεοτοκόπουλος: Αν μπορούσε θα σας έκανε μήνυση


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα