Style 23.02.2025, 22:06

Τραχανάς με σάλτσα μανιταριών – Δείτε πως να τον φτιάξετε

Αναλυτικά η συνταγή

Ο παραδοσιακός τραχανάς βράζεται με σπιτικό ζωμό λαχανικών αντί για νερό και τον σερβίρουμε με μια πλούσια, κρασάτη σάλτσα μανιταριών.

15′ προετοιμασία
35′ μαγείρεμα
Σύνολο: 50′

Υλικά
Μερίδες: 6
Για τον τραχανά
6 κουτ. σούπας ξινός τραχανάς αλευρένιος
600 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών, ζεστός
3 κουτ. σούπας τριμμένη γραβιέρα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα μανιταριών
40 γρ. αποξηραμένα άγρια μανιτάρια, μουλιασμένα για 30 λεπτά σε λίγο νερό και καλά στραγγισμένα
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
50 ml κόκκινο ξηρό κρασί, κατά προτίμηση Ξινόμαυρο
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
40 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τον γιορτινό τραχανά με σάλτσα μανιταριών, ξεκινάμε με τη σάλτσα μανιταριών. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Ρίχνουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τον πελτέ και το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε 300 ml νερό, τη ρίγανη και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Τραχανάς
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τον τραχανά για 1-2 λεπτά.
Ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς και να χυλώσει η σούπα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και τη γραβιέρα και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν και να αποκτήσει ο τραχανάς κρεμώδη υφή.
Σερβίρουμε τον τραχανά σε πιάτα με 1 κουτ. σούπας σάλτσα μανιταριών στο κέντρο.

Πηγή: gastronomos.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα