Ο άτυχος άνδρας εντοπίστηκε νωρίς σήμερα το πρωί χωρίς τις αισθήσεις του από τους διασώστες
Αυτό που ξεκίνησε ως μια ήρεμη βόλτα δύο φίλων στο παρθένο δάσος του Φρακτού στη Δράμα, μετατράπηκε σε τραγωδία, όταν ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια αρκούδα που εμφανίστηκε απροειδοποίητα μπροστά τους.
Η περιπέτεια των δυο ορειβατών στην Δράμα, ξεκίνησε χθες Δευτέρα (09.06.2025) οπότε και βρέθηκαν μπροστά σε μια αρκούδα, με αποτέλεσμα ο ένας να βρει καταφύγιο πάνω σε δέντρο και ο άλλος να πέσει σε χαράδρα μετά από την επίθεση από το γιγαντόσωμο ζώο.
Ο άτυχος ορειβάτης εντοπίστηκε νωρίς σήμερα το πρωί χωρίς τις αισθήσεις του από τους διασώστες. Άμεσα σήμανε συναγερμός με τους διασώστες και την ΕΜΑΚ να φτάνουν στο δύσβατο σημείο και κάλεσαν ελικόπτερο για τη μεταφορά του σε νοσοκομείο.
Είχαν μαζί τους σπρέι πιπεριού ψέκασαν την αρκούδα ωστόσο το ζώο επιτέθηκε στον έναν και τον έριξε σε γκρεμό.
Η αρκούδα δεν πτοήθηκε, διεκδίκησε τον ζωτικό της χώρο και το αποτέλεσμα ήταν μια τραγωδία που κορυφώθηκε πριν λίγη ώρα ενώ είχε προηγηθεί ένα πολύωρο θρίλερ.
Οι δύο άντρες θέλησαν να προσεγγίσουν το μαχητικό αεροσκάφος που βρέθηκε σε μία ρεματιά με πυκνά δέντρα 77 χρόνια μετά την πτώση του, όπως αναφέρει σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Κιόρογλου, ο ορειβάτης που είδε τον φίλο του να χάνει τόσο τραγικά τη ζωή του.
«Βγήκαμε για μια ημερήσια περιήγηση στο παρθένο δάσος στο δάσος του Φραχτού εδώ στην Δράμα, στην επιστροφή προς το αυτοκίνητο ο φίλος μου πήγε προς το γκρεμό για να δει τη θέα», δηλώνει στο αποψινό (10.06.2025) Live News.
«Εγώ προχώρησα λίγο 5-10 μέτρα πιο πάνω, τον ακούω που φωνάζει ‘’έλα να δεις μια αρκούδα, έλα να δεις μία αρκούδα’’, προσπαθώ να δω, δεν βλέπω, με ξαναφωνάζει δεύτερη φορά ‘έλα να δεις μια αρκούδα’ και ξαφνικά βλέπω μπροστά μου, είμαι ανάμεσα σε μία συστάδα από έλατα, είμαι στο κέντρο, βλέπω στα 3 μέτρα μπροστά μου μία αρκούδα τεράστια, η οποία μου επιτίθεται.
Μπαίνει στη μέση ο σκύλος μου και την καθυστερεί για 2-3 δευτερόλεπτα, προλαβαίνω βγάζω το σπρέι, την ψεκάζω, αυτή έφυγε προς τα πίσω και πήγε προς τον Χρήστο που ήταν στην άκρη του γκρεμού, τον δίνει μία και έφυγε κάτω».
Ο σκύλος του που είναι ράτσα βέλγικο μαλινουά και ακούει στο όνομα Warrior (πολεμιστής), «μόλις κατάλαβε ότι απειλείται η δική μου ζωή μπήκε μπροστά για να με προστατεύσει».
«Αφού τον έσπρωξε στον γκρεμό έχω απώλεια μνήμης, δεν θυμάμαι τι συνέβη», δηλώνει.
«Ήταν τεράστια αρκούδα»
«Η αρκούδα ήταν έξι-επτά μέτρα κοντά στον Χρήστο, επιτέθηκε, αυτός την ψεκάζει με ένα μικρό σπρέι που είχε επάνω του, αυτή φεύγει, έρχεται σε εμένα και τη βλέπω εγώ στα δύο-τρία μέτρα μπροστά μου. Δεν πρόλαβα ούτε… Σάστισα πραγματικά. Πετάγεται μπροστά σε εμένα ο σκύλος και την αιφνιδιάζει για δύο-τρία δευτερόλεπτα, μετά αυτή αντεπιτίθενται. Σηκώθηκε όρθια και όρμησε έτσι προς τα εμπρός. Προλαβαίνω, βγάζω το σπρέι πιπεριού, την ψεκάζω και φεύγει», τόνισε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους
«Ήταν τεράστια αρκούδα, πρώτη φορά βλέπω. Ήταν πολύ μεγάλο ενήλικο αρσενικό πιστεύω» τόνισε.
Ο ίδιος, περιέγραψε την ώρα της επίθεσης: «την ώρα που του επιτέθηκε ακούω ένα “ωχ, ωχ, ωχ”, πέφτει πρώτη φορά κάνει “αχ”, πέφτει δεύτερη κάνει ξανά “αχ” και μετά δεν άκουσα τίποτα. Η αρκούδα δεν θυμάμαι μετά τι έγινε, έχω κενό μνήμης σε αυτό το κομμάτι, από πού έφυγε και γιατί έφυγε».
«Εγώ ήμουν ανάμεσα στα έλατα γιατί θεώρησα πως ήταν καλό σημείο άμυνας, φώναζα να δω μήπως ανταποκριθεί και δώσει κάποιο σημείο ζωής, τίποτα. Πήρα το 166 , το 122, να δώσω συντεταγμένες. Πήρα φίλους γιατί ήταν δύσβατη περιοχή, δεν μπορείς να προσεγγίσεις είναι οι γκρεμοί και από συγκεκριμένα σημεία μπορεί να πάει κάποιος», κατέληξε.
Γιατί επιτέθηκε η αρκούδα στον άτυχο ορειβάτη
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Thesstoday.gr, η αρκούδα, που έριξε τον άνδρα στον γκρεμό στο παρθένο δάσος του Φρακτού Δράμας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του, η συμπεριφορά του σκύλου και η χρήση σπρέι πιπεριού θεωρείται πιθανό να οδήγησαν στον πανικό του ζώου, ώστε να σπρώξει πάνω στην αναστάτωσή του τον ορειβάτη.
Ο συντονιστής της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης για την Άγρια ζωή και τη φύση, Σπύρος Ψαρούδας, λέει : «Μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία για την υγεία του ανθρώπου, μακάρι να είναι καλά».
Η αρκούδα ένιωσε απειλή από τον σκύλο, σύμφωνα με τον συντονιστή περιβαλλοντικής οργάνωσης
Σύμφωνα με τον κ. Ψαρούδα, απαγορεύεται η παρουσία ανθρώπου στο δάσος ενώ το ζώο πιθανότατα ένιωσε απειλή από τον σκύλο που είχαν μαζί τους οι ορειβάτες.
«Αυτό που μπορούμε να υποθέσουμε είναι ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο η ύπαρξη του σκύλου. Η περιοχή είναι παρθένο δάσος, απαγορεύεται η παρουσία ανθρώπου με οποιαδήποτε ιδιότητα, ακόμη κι από δασικούς.
Οι μόνοι που επιτρέπεται να μπουν στο δάσος είναι μετά από ειδική άδεια, είναι οι ερευνητικές ομάδες. Συνεπώς, με δική τους πρωτοβουλία, με κίνητρο να δουν το αεροπλάνο βρέθηκαν από εκεί».
Το σπρέι πιπεριού και ο σκύλος φαίνεται να είχαν σημαντικό ρόλο στην τραγωδία στη Δράμα
Η χρήση του σπρέι πιπεριού αλλά και η συμπεριφορά του σκύλου -που κατά τη μαρτυρία του ορειβάτη μπήκε μπροστά στην αρκούδα καθυστερώντας την, προκάλεσαν πανικό στο ογκώδες ζώο, με αποτέλεσμα να χτυπήσει τον δεύτερο, ρίχνοντας στον στο κενό.
Ο κ. Ψαρούδας εξηγεί: «Όπως μαθαίνουμε χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού, που επίσης απαγορεύεται η χρήση του στην Ελλάδα γιατί θεωρείται όπλο. Ούτε από δασικούς, ούτε από ερευνητές, ούτε από γυναίκες.
Από ό,τι κατάλαβα, ο ένας ορειβάτης είδε μια αρκούδα που βρισκόταν στην άκρη του γκρεμού, φώναξε τον φίλο του, πηγαίνοντας εκεί βρέθηκε μπροστά στην αρκούδα, φαίνεται ότι της επιτέθηκε ο σκύλος, χρησιμοποίησαν το σπρέι πιπεριού και η αρκούδα προφανώς αναστατώθηκε, μπορεί να τυφλώθηκε.
Από εκεί και πέρα δεν αποκλείεται τίποτε. Πάνω στον πανικό του το ζώο είναι πιθανό να έσπρωξε τον πρώτο και να βρέθηκε στον γκρεμό».
Σύμφωνα με τον κ. Ψαρούδα, η καφέ αρκούδα που ζει στην Ελλάδα έχει ως σύνηθες βάρος τα 120-130 κιλά, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να φτάσει και τα 400 κιλά. Πάντως, η συμπεριφορά της δεν είναι επιθετική.
«Οι καφέ αρκούδες δεν έχουν κανένα λόγο να είναι επιθετικές, ποτέ δεν έχει καταγράφει κάτι τέτοιο, παρά μόνο αν προκληθούν ή πανικοβληθούν. Δεν πρόκειται για επίθεση, αλλά για αμυντική συμπεριφορά του ζώου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δε γνωρίζουμε αν πρόκειται για αρσενικό, ή θηλυκό που να είχε μικρό μαζί του», εξηγεί.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα