Κρήτη 04.04.2025, 14:24

«Τσακίζουν» τους παραγωγούς τα παράνομα… «βαφτίσια» – Κατακλύζει τη χώρα η κινεζική σταφίδα!

Στο έλεος των παράνομων ελληνοποιήσεων βρίσκεται αυτή την περίοδο και η σταφίδα

Ανοικτή πληγή για τον πρωτογενή τομέα, τα εισοδήματα των Ελλήνων παραγωγών, αλλά και για την εθνική μας οικονομία συνολικά, συνεχίζει να αποτελεί το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων, με τις εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες να κατακλύζουν την ελληνική αγορά, να βαπτίζονται και τελικά να πωλούνται ως… ελληνικά!

Πρόκειται για ένα ζήτημα με τεράστιες οικονομικές προεκτάσεις, που μειώνει την αξία των παραγόμενων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ένα περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού, με τους Έλληνες παραγωγούς να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, καθώς οι ελληνοποιήσεις σε συνδυασμό με το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, καθιστούν τη διαδικασία της παραγωγής, ζημιογόνα!

Ταυτόχρονα όμως οι ελληνοποιήσεις αποτελούν και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και την υγεία των καταναλωτών, καθώς τα «βαπτισμένα» προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες δεν έχουν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές με εκείνες των ελληνικών και ευρωπαϊκών προϊόντων. Και αυτό διότι οι τρίτες χώρες χρησιμοποιούν για την καλλιέργεια και την παραγωγή των αγροτικών και κτηνοτροφικών τους προϊόντων, φυτοπροστατευτικές ουσίες, που έχουν απαγορευθεί ρητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσω Θεσσαλονίκης οι εισαγωγές και τα βαφτίσια 

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο για την ποιότητα ζωή στην ύπαιθρο κ. Πρίαμο Ιερωνυμάκη, έχει κατακλύσει την ελληνική αγορά, προφανώς και λόγω της έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν, κινεζική σταφίδα σε ευτελιστική τιμή, κάτω από 2,5 ευρώ το κιλό!

Οι εισαγωγές της κινεζικής σταφίδας, όπως υπογραμμίζει στο Cretatimes.gr, o κ. Ιερωνυμάκης γίνεται μέσω Θεσσαλονίκης, από όπου και βαπτίζεται ως ελληνική, ενώ είναι δεδομένο πως θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία 2 χρόνια για την επανεκκίνηση της τοπικής παραγωγής.

Η θρεπτική και ποιοτική σταφίδα του Ηρακλείου, της οποίας η τιμή ξεπέρασε τα 4 ευρώ το κιλό το 2024, έδωσε μια τονωτική ένεση για την παραγωγή της, η οποία θα μπορούσε να φθάσει άμεσα ακόμα και τους 5.000 τόνους ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι η Κρήτη και ειδικότερα το Ηράκλειο είναι άμεσα και ιστορικά συνδεδεμένα με την παραγωγή της σταφίδας, της οποίας η παραγωγή πριν περίπου 40 χρόνια ξεπερνούσε τους 100.000 τόνους στο νησί, ωστόσο οι αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες σε συνδυασμό με την έλλειψη πολιτικών στήριξης της παραγωγής της, οδήγησε σταδιακά στην παρακμή της.

Σήμερα, η παραγωγή της αγγίζει μόλις τους 1000 τόνους ετησίως, με τον Προφήτη Ηλία να κατέχει τα ηνία, παράγοντας 500 – 700 τόνους τον χρόνο!

Παγκοσμιοποίηση τέλος – Πρέπει να προστατευτούμε

Παράλληλα ο κ. Ιερωνυμάκης τόνισε ότι το φαινόμενο των εισαγωγών από τρίτες χώρες και των ελληνοποιήσεων πλήττει και το κρασί, συμπληρώνοντας ότι πολλοί αμπελουργοί, λόγω του δυσβάσταχτου κόστους και του αθέμιτου ανταγωνισμού, ξεπατώνουν τα αμπέλια τους.

Μάλιστα εκτίμησε, ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις από την Πολιτεία, σε λίγα χρόνια το κρητικό κρασί θα τυποποιείται στην Κρήτη, ωστόσο ο μούστος του θα εισάγεται από τρίτες χώρες!

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για την ποιότητα ζωή στην ύπαιθρο συμπλήρωσε ότι η χώρα μας, μόνη της, πρέπει να προστατευτεί από τις εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες, καθώς η Ευρώπη δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή, ενώ υπογράμμισε ότι την αρχή την έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ με τους δασμούς, με αποτέλεσμα να καταρρέει συνολικά το παγκοσμιοποιήμενο μοντέλο οικονομίας!

Τέλος, τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να διασφαλίσει τις διατροφικές ανάγκες του λαού καθώς επίσης και να διασφαλίσει ότι όλα τα προϊόντα θα είναι ποιοτικά και ελεγμένα.


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα