Ελλάδα 25.07.2024, 13:36

Βάσεις 2024: «Κλειδώνει» η τελική ημερομηνία – Πότε θα ανακοινωθούν

Πότε βγαίνουν οι Βάσεις 2024 – Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας δείχνει την ημερομηνία

Έκπληξη αναμένεται με την ανακοίνωση των Βάσεων 2024, καθώς, παρότι οι υποψήφιοι αναμένουν να βγουν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων από τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πάμε για νωρίτερα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες s, ο προγραμματισμός ήταν εξαρχής να βγουν στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, όμως, τις τελευταίες ώρες, πηγές του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν οι βάσεις την Παρασκευή 26 Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται επίσημη ανακοίνωση του αρμόδιο υπουργείου που θα δημοσιευτεί τις επόμενες ώρες και θα δείξει την ακριβή ημέρα και ώρα που θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα.

«Πτώση των βάσεων» αναμένεται να σημειωθεί στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, σύμφωνα με το φροντιστή-εκπαιδευτικό, Γιώργο Χατζητέγα.

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ε.Π.) των Ανθρωπιστικών Σπουδών, αναφέρει ο κ. Χατζητέγας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα παρατηρηθεί σημαντική πτώση των βάσεων, που οφείλεται κυρίως στην εντυπωσιακή μείωση των υποψηφίων κατά 4.300 υποψηφίους (-19% από πέρυσι). Οι αναμενόμενες πτώσεις θα ξεκινήσουν από τα 300 μόρια στα υψηλόβαθμα τμήματα και θα υπερβούν τα 1.000 μόρια στα τμήματα της μεσαίας ζήτησης.

Στο 2ο Ε.Π. των Θετικών Σπουδών επίσης θα σημειωθεί πτώση, τόσο εξαιτίας -κι εδώ- λιγότερων υποψηφίων (-500), αλλά και των χαμηλών επιδόσεων στα Μαθηματικά. Η πτώση, εξηγεί ο κ. Χατζητέγας, «θα είναι λίγων δεκάδων μορίων στα υψηλόβαθμα τμήματα των κεντρικών Πολυτεχνικών Σχολών, ενώ θα φτάνει τα 400 μόρια στα τμήματα μεσαίας ζήτησης».

Στο 3ο Ε.Π. των Σπουδών Υγείας, «παρά την αύξηση των υποψηφίων κατά 800 περίπου, διαπιστώθηκαν χαμηλότερες επιδόσεις των ανταγωνιστικών υποψηφίων στις υψηλές βαθμολογικές κλίμακες στη Βιολογία, τη Φυσική και τη Χημεία», επισημαίνει ο κ. Χατζητέγας. Από την άλλη, οι μέσες επιδόσεις των υποψηφίων είναι ακριβώς ίδιες με τις περσινές. Με αυτή την εξομάλυνση, αλλά και με την αλλαγή των συντελεστών βαρύτητας των μαθημάτων, οι βάσεις στις Ιατρικές Σχολές θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, από 100 έως 250 μόρια σε όλα τα περιζήτητα τμήματα. Η τελευταία Ιατρική Σχολή αναμένεται να κινηθεί στα 18.000 μόρια.

Στο 4ο Ε.Π. Οικονομίας και Πληροφορικής θα έχουμε πτώσεις στις υψηλόβαθμες σχολές, αλλά σημαντική άνοδο στις μεσαίες, «το εύρος της οποίας δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί λόγω των νέων Συντελεστών Βαρύτητας», λέει ο κ. Χατζητέγας. Σε αυτό το πεδίο υπάρχει άνοδος του αριθμού των υποψηφίων κατά 900 άτομα, άλλωστε ο συγκεκριμένος προσανατολισμός είναι ο πολυπληθέστερος των ΓΕΛ, εξηγεί ο κ. Χατζητέγας, καθώς συγκεντρώνει το 35% των διαγωνισθέντων.

Ο κ. Χατζητέγας περιμένει να απορριφθεί το 1/3 των υποψηφίων από τα ΓΕΛ, ως αποτέλεσμα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Πέρσι το 45% των υποψηφίων των ΕΠΑΛ είχε περάσει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το 66% των υποψηφίων των ΓΕΛ. Φέτος, ο κ. Χατζητέγας εκτιμά, πως τα αντίστοιχα ποσοστά θα είναι πιθανόν λίγο μικρότερα.

Στρατηγάκης: Οι τελικές εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2024

Τις τελικές εκτιμήσεις του για τις Βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο παρουσίασε στην ΕΡΤ o εκπαιδευτικός αναλυτής και μαθηματικός Στράτος Στρατηγάκης.

Αναλυτικά, για το 1ο πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών, είπε ότι:

«Αναμένουμε πτώση από 40 έως 130 μόρια, λόγω κακών επιδόσεων στην Ιστορία και μειωμένων αριστούχων στα Αρχαία».

Αντίστοιχα στα 500 – 600 μόρια αναμένται η πτώση των βάσεων στο 2ο πεδίο των Θετικών Επιστημών λόγω των δύσκολων θεμάτων στη Φυσική και τα Μαθηματικά. «Είχαμε τη μεγαλύτερη πτώση στο 2ο πεδίο λόγω της Φυσικής και των Μαθηματικών».

Αντίθετα στο 3ο πεδίο των Επιστημών Υγείας, αναμένεται μικρή άνοδος: «Στην Χημεία και τη Βιολογία οι υποψήφιοι είχαν εξαιρετικές επιδόσεις, οπότε αντέστρεψαν την κακή πορεία στη Φυσική», σημείωσε ο εκπαιδευτικός αναλυτής προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι η Ιατρική Αθήνας θα ανέβει κατά περίπου 50 μόρια. Στο 4ο πεδίο των Οικονομικών και Διοικητικών Σπουδών, η άνοδος αναμένεται να φτάσει τα 250 μόρια λόγω καλύτερων επιδόσεων στο μάθημα της Οικονομίας. «Σε κάποια τμήματα μπορεί η άνοδος να φτάσει ακόμη και τα 300 μόρια ανάλογα με τη ζήτηση».

Και πρόσθεσε: «Η νοσηλευτική ανήκει στα επαγγέλματα του μέλλοντος λόγω της γήρανσης του πληθυσμού στον δυτικό κόσμο».

Καταλήγοντας είπε πως για τους μηχανολόγους μηχανικούς, έχουν πολλές ευκαιρίες απασχόλησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με τη δυνατότητα τηλεργασίας να αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.

ΕΠΑΛ

Οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν για τα Πανεπιστήμια από τα ΕΠΑ.Λ. μειώθηκαν από 16.039 πέρσι σε 14.579 φέτος (μείωση της τάξεως του 9%). «Για τον λόγο αυτό αναμένεται σημαντική πτώση των βάσεων σε όλους τους Τομείς των ΕΠΑ.Λ., η οποία ενισχύεται και από την επαύξηση της βαθμολογικής συμμετοχής των Μαθηματικών και της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στη διαμόρφωση των μορίων», καταλήγει ο κ. Χατζητέγας.

Διαβάστε επίσης

Ηράκλειο: Κατήγγειλε ξυλοδαρμό από τρεις «βαλτούς» της εν διαστάσει συζύγου του

Μοίρες – Κίσαμος: Παρίσταναν τον υπάλληλο ΕΦΚΑ και άρπαξαν 8.000 ευρώ

Χανιά: Συνεχίζεται η τιτάνια μάχη της Πυροσβεστικής στο Δήμο Καντανού – Σελίνου – Επιχειρούν από αέρος δύο ελικόπτερα

Ηράκλειο: Πήγε να δει… Αίαντα του Σοφοκλή και κόντεψε να πνιγεί από σουβλάκι

Χανιά: Σοβαρό μεταμεσονύχτιο τροχαίο με εμπλοκή τεσσάρων αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα