Τα αποτελέσματα των υποψηφίων του 1ο επιστημονικού πεδίου προβληματίζει ενόψη των Βάσεων 2025
Σταθερά τα τελευταία χρόνια οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ αποτελούν ένδειξη για την εκπαιδευτική πρόοδο της χώρας. Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των φετινών Πανελληνίων και στο κατώφλι της εκκίνησης της συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού, προκύπτουν εύλογα συμπεράσματα για την προετοιμασία των υποψηφίων, το γνωστικό τους επίπεδο, αλλά και το αν και κατά πόσο ο θεσμός της πανελλαδικής εξέτασης χρήζει αναθεώρησης.
Μιλώντας στο Dnews ο φιλόλογος Αλέξανδρος Σουλιώτης επιχειρεί μια αποτίμηση του βαθμολογικού χάρτη των υποψηφίων στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Όπως επισημαίνει οι επιδόσεις των υποψηφίων και οι επιλογές τους αποκαλύπτουν βαθύτερα ζητήματα τόσο στην προετοιμασία των μαθητών όσο και στη συνολική προσέγγιση της εκπαίδευσης, θέτοντας ερωτήματα για το μέλλον των ανθρωπιστικών επιστημών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το 1ο επιστημονικό πεδίο, που παραδοσιακά προσελκύει μαθητές με προσανατολισμό στις ανθρωπιστικές επιστήμες, φαίνεται να διανύει μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους των τελευταίων ετών. Όπως αναφέρει «ως συνολική εικόνα τα αποτελέσματα του 1ου επιστημονικού πεδίου με μοναδική εξαίρεση τη μικρή βελτίωση στο μάθημα της Ιστορίας ήταν αποκαρδιωτικά. Οι υποψήφιοι που έγραψαν κάτω από τη βάση αυξήθηκαν, την στιγμή που ο αριθμός των αριστούχων μειώθηκε δραματικά. Αυτό είχε ως συνέπεια να πέσει ο Μέσος Όρος του πεδίου από 11,37 πέρσι σε 11,22 φέτος πράγμα που θα οδηγήσει και σε αντίστοιχη πτώση της ΕΒΕ αλλά και σε περιορισμένες αυξομειώσεις στις φετινές βάσεις εισαγωγής ανά σχολή ή τμήμα.»
Βάσεις 2025: Τι οδήγησε στην βαθμολογική πτώση του 1ου Πεδίου και οι προοπτικές για τις Φιλολογικές σχολές
Οι χαμηλές επιδόσεις στα μαθήματα «κλειδιά» του 1ου πεδίου σε συνδυασμό με την μειωμένη ζήτηση για συγκεκριμένες σχολές, αποτυπώνουν ένα ανησυχητικό φαινόμενο που πλέον δεν είναι συγκυριακό, αλλά δείχνει να εδραιώνεται. Ειδικότερα όπως επισημαίνει στο Dnews ο κ. Σουλιώτης «ένα αρχικό συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι η ελλειμματική μορφή του συγκεκριμένου συστήματος εξέτασης καθώς παρατηρούμε ότι και στα μαθήματα που απαιτούν κριτική σκέψη και ορθή έκφραση όπως η Έκθεση και στα μαθήματα που απαιτούν αποστήθιση όπως η Ιστορία αλλά και στα μαθήματα που απαιτούν εμπέδωση γραμματικών και συντακτικών φαινομένων όπως τα Αρχαία και τα Λατινικά οι επιδόσεις των μαθητών είναι απογοητευτικές. Ίσως είναι η ώρα για γενναίες αποφάσεις και συνολική αναδόμηση του συστήματος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια της χώρας.»
Οι Φιλολογικές Σχολές φαίνεται να χάνουν την παλιά τους αίγλη, καθώς οι υποψήφιοι στρέφονται σε πιο «ασφαλείς» ή επαγγελματικά ελκυστικές επιλογές. Την ίδια ώρα, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) φαίνεται να αποκλείει μεγάλο αριθμό υποψηφίων, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την εισαγωγή σε σχολές με παραδοσιακά υψηλές απαιτήσεις.
Τέλος όπως σημειώνει ο κ. Σουλιώτης «σχετικά με τις σχολές που θα προτιμηθούν και φέτος σίγουρα οι αστυνομικές σχολές αναμένεται να έχουν υψηλή ζήτηση καθώς σ’αυτό συμβάλλει καθοριστικά το κλίμα επαγγελματικής αβεβαιότητας και οικονομικής ανασφάλειας που κυριαρχεί σε παγκόσμια κλίμακα ενώ αξιοσημείωτη είναι και η απαξίωση των φιλολογικών τμημάτων που τα τελευταία χρόνια τείνει να παγιωθεί.»
Αυτή η εικόνα του 1ου πεδίου στο δρόμο για τις Βάσεις 2025 αναδεικνύει την ανάγκη για βαθιές εκπαιδευτικές και θεσμικές αλλαγές ώστε να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για τις ανθρωπιστικές σπουδές.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα