Κρήτη 17.05.2024, 14:54

«Βόμβα» στα θεμέλια του τουρισμού οι ελλείψεις εργαζομένων στην Κρήτη

Ξεπερνούν τις 18.000 οι ελλείψεις στα ξενοδοχεία και στις επιχειρήσεις εστίασης του νησιού

Μεγάλο «αγκάθι» για τη νέα τουριστική σεζόν αποτελεί το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού από τα καταστήματα εστίασης και τα ξενοδοχεία της Κρήτης, τη στιγμή μάλιστα, που η τουριστική κίνηση στο νησί αναμένεται, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, να αυξηθεί κατά 4%.

Ενώ ο τουρισμός στη χώρα και ειδικότερα στην Κρήτη εμφανίζει εξαιρετικές προοπτικές για τη φετινή σεζόν, καθώς σύμφωνα με τις κρατήσεις αναμένεται να σημειωθεί νέο ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων το 2024, οι δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις στον τουριστικό κλάδο, προκαλούν «πονοκέφαλο» σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι ελλείψεις ξεπερνούν κατά πολύ τις 80.000, ενώ σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου Επισιτισμού – Τουρισμού του νομού Ηρακλείου Μιχάλη Ριζικιανάκη, οι κενές θέσεις εργασίας, το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και με το σύνολο σχεδόν των ξενοδοχειακών μονάδων και των επιχειρήσεων εστίασης να έχουν ήδη ανοίξει, κυμαίνονται από 18.000 έως 20.000!

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στον τουριστικό κλάδο, στην εστίαση και στα ξενοδοχεία της Κρήτης, υπολογίζονται, σύμφωνα με τον κ. Ριζικιανάκη, στους 70.000, με τις κενές θέσεις εργασίας να ξεπερνούν το 25%!

Εργασιακή εξουθένωση – Υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών

Το μέγεθος του προβλήματος των ελλείψεων στην αγορά είναι τρομακτικό, καθώς είναι δεδομένο, με μαθηματική ακρίβεια, ότι θα οδηγήσει σε εξουθένωση του υπάρχοντος προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα θα υποβαθμίσει το τουριστικό προϊόν και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες του νησιού.

«Οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στα ξενοδοχεία αναγκάζονται είτε να εργάζονται περισσότερες ώρες είτε να εργάζονται περισσότερο προκειμένου να καλύψουν τον φόρτο εργασίας που δημιουργείται εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού» σημείωσε στο CretaoneΤV και στην εκπομπή Business ONE, o κ. Ριζικιανάκης.

Ταυτόχρονα, η έλλειψη προσωπικού στον τουριστικό κλάδο και κυρίως στην εστίαση, οδηγεί σε μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια σε μείωση των κρατικών εσόδων.

Χαρακτηριστικά όπως επισημαίνει στο Cretaone.gr ο Πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού – Τουρισμού, Μιχάλης Ριζικιανάκης, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, αναγκάζονται λόγω της έλλειψης προσωπικού, είτε να μειώνουν τα τραπεζοκαθίσματα και συνεπώς τον όγκο πελατών που μπορούν να εξυπηρετήσουν, είτε να μειώνουν τις υπηρεσίες και τους προσφερόμενους κωδικούς προς τους επισκέπτες του νησιού.

Αποτέλεσμα αυτής της αναγκαστικής πρακτικής, προκειμένου οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να ανταποκριθούν στον φόρτο και όγκο εργασίας, είναι η μείωση του τζίρου τους καθώς επίσης και τελικά η υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και των παρεχόμενων υπηρεσιών των επιχειρήσεων του κλάδου.

Ριζικιανάκης

Η προσέλκυση εργαζόμενων στον κλάδο – Η σημασία της εκπαίδευσης

Η πανδημία του κορωνοϊού κατέδειξε το πόσο ευαίσθητο προϊόν είναι ο τουρισμός, η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, ενώ οδήγησε εκτός τουριστικής αγοράς εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό, να μην επιστρέφει ποτέ στον κλάδο.

«Αυτοί οι 100.000 εργαζόμενοι που έφυγαν από την αγορά με την πανδημία του Covid 19, είναι οι σημερινές ελλείψεις που παρατηρούνται στην εστίαση και στα ξενοδοχεία πανελλαδικά», όπως υπογράμμισε ο κ. Ριζικιανάκης, προσθέτοντας ότι απαιτούνται συγκεκριμένες πολιτικές ώστε ο τουριστικός κλάδος να γίνει ξανά ελκυστικός.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού – Τουρισμού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι αναγκαία η επέκταση του επιδόματος ανεργίας από τους τρεις μήνες που είναι σήμερα, σε όσους μήνες απαιτούνται έως ότου επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στην εποχική τους εργασία, υπογραμμίζοντας ότι στην Κρήτη, όπου η συντριπτική πλειοψηφία εργάζεται έξι μήνες ανά σεζόν, μένει τρεις μήνες τον χρόνο με μηδενικό εισόδημα και με την ακρίβεια να καλπάζει ταυτόχρονα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Ριζικιανάκης επεσήμανε πως είναι υποχρέωση της Πολιτείας να ανοίξει ξανά τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στην περιοχή Κοκκίνι στο Ηράκλειο, καθώς όπως είπε είναι αναγκαία η εκπαίδευση των νέων στελεχών για να εισέλθουν στον τουριστικό κλάδο, συμπληρώνοντας πως η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που είχαν εκπαιδευτεί και καταρτιστεί, ήταν εκείνη που παρέμεινε στην αγορά στην… μετά Covid εποχή.

Διαβάστε επίσης:


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα