Ο Joshua Allard τρώει 30 αυγά την ημέρα και βλέπει πως αντιδρά το σώμα του
Μια διαοφορετική διατροφική προσέγγισει αποφάσισε να δοκιμάσει ο 25χρονος Joshua Allard από την Οκλαχόμα Σίτι, γνωστός για τις ριζοσπαστικές του προσεγγίσεις στη διατροφή και τη φυσική κατάσταση. Ο Allard κατανάλωσε 30 αυγά την ημέρα επί πέντε συνεχόμενες ημέρες, φτάνοντας συνολικά τα 150 αυγά, χωρίς να καταναλώσει άλλες τροφές ή διατροφικά συμπληρώματα.
Το διατροφικό αυτό «πείραμα» τον περιόρισε σε πέντε γεύματα αυγών ημερησίως. Όπως ο ίδιος ανέφερε, ακολούθησε αυστηρά το πλάνο, αγοράζοντας 15 ντουζίνες αυγά, και βασίστηκε αποκλειστικά σε αυτά για την καθημερινή του θρέψη. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν θεαματικό: έχασε βάρος, ένιωσε πιο ήρεμος και βελτίωσε τον ύπνο του.
«Καταρχάς, επέζησα – δεν πέθανα, και ευτυχώς γι’ αυτό», ανέφερε αστειευόμενος σε βίντεο που ανάρτησε στα social media. «Δεν πήρα καθόλου κρεατίνη. Ούτε ένα συμπλήρωμα. Το σώμα μου έγινε πολύ, πολύ αδύνατο».
Αν και δηλώνει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, ο Allard ξεκαθαρίζει ότι δεν προτείνει σε άλλους να ακολουθήσουν την ίδια διατροφή. Όπως είπε, τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τη μυϊκή μάζα και την ενέργεια. Προτείνει, ωστόσο, πιο ήπιες επιλογές όπως έξι αυγά το πρωί και τέσσερα το βράδυ, ειδικά για όσους θέλουν περισσότερη ενέργεια μέσα στην ημέρα.
Παράλληλα, προειδοποίησε για τις παρενέργειες από την απουσία κρεατίνης, ουσία που υπάρχει κυρίως σε ψάρια και κόκκινο κρέας και είναι απαραίτητη για τη μυϊκή ενέργεια. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια του πειράματος, αισθανόταν χαμηλά επίπεδα ενέργειας παρά την απώλεια βάρους και τη βελτίωση του ύπνου του.
Η επιστημονική κοινότητα, ωστόσο, προσεγγίζει με επιφυλακτικότητα την πρωτοβουλία του Allard. Ο καθηγητής διατροφής Tom Sanders από το King’s College του Λονδίνου σχολίασε ότι η ημερήσια πρόσληψη 30 αυγών ισοδυναμεί με περίπου 2.000 θερμίδες, 195 γραμμάρια πρωτεΐνης και 135 γραμμάρια λίπους – εκ των οποίων τα 35 γραμμάρια είναι κορεσμένα. Η συνολική κατανάλωση χοληστερίνης αγγίζει τα 10 γραμμάρια σε πέντε ημέρες, ποσότητα που θεωρείται εξαιρετικά υψηλή.
«Η υπερβολική πρόσληψη τροφών με τόσο υψηλή χοληστερίνη ενδέχεται να προκαλέσει άνοδο της LDL χοληστερίνης – της λεγόμενης “κακής” χοληστερίνης», εξηγεί ο καθηγητής. «Αυτός είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, ιδιαίτερα σε άτομα με γενετική προδιάθεση».
Το «πείραμα αυγών» του Allard άνοιξε ξανά τη συζήτηση για τα όρια που μπορεί να φτάσει κανείς στη διατροφή για λόγους πειραματισμού ή βελτίωσης εμφάνισης. Παρότι ο ίδιος φαίνεται να επωφελήθηκε βραχυπρόθεσμα, οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για ισορροπία και παρακολούθηση από επαγγελματίες υγείας πριν από κάθε ακραία διατροφική δοκιμή.
Πηγή: newsbomb
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα