Ελλάδα 03.07.2024, 7:42

Υπογραφή συμβάσεων για τους μικροδορυφόρους της Ελλάδας

Θα μπορούν να βλέπουν ακόμα και αυθαίρετα

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Στο Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά για την ψηφιοποίηση του δημοσίου, τον προσωπικό αριθμό και την τοποθέτηση Wi-Fi στα ΜΜΜ.

Αρχικά, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις Καραμανλή – Σαμαρά ο Υπουργός είπε: «Δεν θα το έβλεπα σαν ρήγμα. Θα έλεγα ότι και η Ευρώπη και η Ελλάδα αλλάζουν. Διαφορετικά ήταν τα πράγματα πριν από 10 – 15 χρόνια και διαφορετικά είναι σήμερα. Γίνονται κοσμογονικές αλλαγές. Συνεπώς, κατανοώ απόλυτα την οπτική και του κ. Σαμαρά και του κ. Καραμανλή. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε άλλες καταστάσεις και πρέπει να κοιτάξουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Κάθε άποψη έχει μια αναφορά στην εποχή και στα προβλήματα της εποχής εκείνης. Δεν είναι τα ίδια προβλήματα και δεν είναι πλέον το διακύβευμα το ίδιο για μια καινούργια, για μια Ελλάδα, το 24, για μια Ευρώπη των 24».

«Το2026 θα ανέβουν στο διάστημα οι δικοί μας δορυφόροι»

Η Open Cosmos και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή σμήνους ελληνικών πολυφασματικών δορυφόρων παρατήρησης γης υψηλής ευκρίνειας, στο πλαίσιο του Ελληνικού Διαστημικού Προγράμματος.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που στοχεύει στην κατασκευή ενός προηγμένου σμήνους δορυφόρων αποδεικνύει τη δέσμευση της κυβέρνησης για την ενίσχυση των διαστημικών προγραμμάτων, την παραγωγή οικονομικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος για την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους πολίτες γενικότερα. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τους ελληνικούς δορυφόρους θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών, την παρακολούθηση του περιβάλλοντος και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την καταπολέμηση της ρύπανσης των θαλασσών και την αύξηση της αποδοτικότητας της γεωργίας.

Ο κ. Παπαστεργίου σχολίασε σχετικά πως: «Δεν είναι ένα καινούργιο πρόγραμμα. Το καλοκαίρι βρήκαμε ένα πρόγραμμα το οποίο τότε ήταν επικεντρωμένο – πιθανώς σωστά με τα ζητήματα που υπήρχαν εκείνη την εποχή – στο τηλεπικοινωνιακό κομμάτι.

Το καλοκαίρι όμως είχαμε, τις μεγάλες πυρκαγιές σε Ρόδο και Έβρο. Το Σεπτέμβρη στα μέρη μου, στη Θεσσαλία, είχαμε τις πλημμύρες. Σκεφτήκαμε ότι θέλουμε πλέον να έχουμε πληροφορία από το διάστημα για τέτοιου είδους καταστάσεις, για την πολιτική προστασία, για την κλιματική κρίση. Αλλάξαμε άρδην με τον Υφυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου όλο αυτό τον σχεδιασμό και πήγαμε σε ένα σύστημα πλέον μικρό-δορυφόρων, όπου με διαφορετικές τεχνολογίες και με οπτικές κάμερες, με ραντάρ και με θερμικές κάμερες, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε έχοντας δικό μας εξοπλισμό, 15 δικούς μας δορυφόρους, πολύ πιο άμεσα και με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια τέτοια φαινόμενα».

Παράλληλα, εξήγησε πως το καινούριο σύστημα θα έχει ακρίβεια έως και περίπου μισό μέτρο.

«Είχαμε έναν δορυφόρο, το σύστημα Κοπέρνικος, το οποίο περνούσε ίσως μία φορά τη μέρα, ίσως και μία φορά στις δύο μέρες και μας έδινε μία εικόνα με ακρίβεια περίπου 1 πίξελ για 10 μέτρα. Άρα, μικρή ακρίβεια. Δεν έβλεπες αυτοκίνητο, δεν έβλεπες σπίτια. Πλέον με το καινούργιο σύστημα θα έχουμε πολλαπλές φωτογραφίες την ημέρα, ακόμη και μέσα από σύννεφα, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες, καιρικές με ακρίβεια έως και περίπου μισό μέτρο.

Άρα μπορούμε να βοηθήσουμε πολύ πιο γρήγορα την πυροσβεστική, να έχουμε εικόνες ακόμα και τη νύχτα για το πως τα μέτωπα της φωτιάς μπορούν να εξελίσσονται ή για μια πλημμύρα να έχουμε πολύ πιο ακριβείς πληροφορίες και στοιχεία για τη μετεωρολογία και την πιο σωστή πρόγνωση των καιρικών φαινομένων. Θα έχουμε σε δυο χρόνια από τώρα που θα εκτοξευτούν αυτοί οι δορυφόροι ένα οπλοστάσιο, μια εργαλειοθήκη».

Επίσης, τόνισε πως μπορείς να ρυθμίσεις με αυτό τον τρόπο την πολιτική γύρω από την πολιτική προστασία και εξήγησε πως μπορείς να δεις ακόμα και αυθαίρετα.

Υπενθύμισε πως σήμερα το απόγευμα υπογράφηκε τη μία από τις τρεις συμβάσεις. «Είναι τρεις διαφορετικές τεχνολογίες, τρεις διαφορετικοί διαγωνισμοί που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο ανάκαμψης. Το 2026 θα ανέβουν στο διάστημα οι δικοί μας δορυφόροι, αλλά μέχρι τότε η συμφωνία που έχουμε κάνει με τις εταιρείες είναι να μπορούμε να πάρουμε πληροφορία και υλικό από τα σημερινά συστήματα τα οποία έχουν τους σημερινούς δορυφόρους, για καταστάσεις ανάγκης».

Πηγή: ertnews.gr

Διαβάστε επίσης:

Συχνότερες και μεγαλύτερες οι ακραίες δασικές πυρκαγιές παγκοσμίως τα τελευταία 20 χρόνια

Κοντοές – πυρκαγιές: Αυτές είναι οι εκτάσεις που έχουν καταστραφεί έως τώρα το 2024

Κρήτη – πυροπροστασία: Καθαρισμός επαρχιακών δρόμων


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα