Style 19.07.2024, 7:12

Παραδοσιακή Κεφαλονίτικη αμυγδαλόπιτα

Τα υλικά και η εκτέλεση

Η παραδοσιακή αμυγδαλόπιτα Κεφαλονιάς γίνεται με αμύγδαλο με φλούδα και έχει πολλές παραλλαγές στην δοσολογία και τα υλικά, ανάλογα την περιοχή.

Η συγκεκριμένη, έρχεται από την κυρία Μέλπω Ζεπάτου από το χωριό Βαρύ του δήμου Ερίσου.

Υλικά

Για την παραδοσιακή αμυγδαλόπιτα

  • 13 αυγά χωρισμένα κρόκο από ασπράδι
  • 14 κ.σ. γεμάτες «κούλουμες» φριγανιά
  • 14 κ.σ. γεμάτες ζάχαρη
  • 14 κ.σ. αμύγδαλο με φλούδα ψιλοκομμένο (όχι σκόνη)
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 3 βανίλιες
  • ¼ φλ. λικέρ αμαρέτο

Για το σιρόπι

  • 2 φλ. νερό
  • 1½ φλ. ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Λίγα γαρύφαλλα
  • Χυμός λεμονιού και ½ φλούδα

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε το αμύγδαλο και τη φρυγανιά σε ένα μπολ και τα κρατάμε στην άκρη.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη και τις βανίλιες για λίγα λεπτά μέχρι να ασπρίσουν.
  • Διαλύουμε το μπέικιν στο λικέρ και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
  • Με καθαρό μίξερ και σε καθαρό μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια, με μια πρέζα αλάτι, σε μαρέγκα.
  • Εναλλάξ ρίχνουμε στους χτυπημένους κρόκους, την μαρέγκα, τη φρυγανιά και το αμύγδαλο. Τέλος προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα κι αναδιπλώνουμε το μείγμα.
  • Την βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί 30 εκ.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα, στην κάτω σχάρα.
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 5′.
  • Αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  • Σιροπιάζουμε το καυτό γλυκό περιχύνοντας σιγά σιγά με το χλιαρό σιρόπι.
  • Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά κόβουμε.
  • Τα υλικά για παραδοσιακή αμυγδαλόπιτα Κεφαλονιάς μετρούνται με κουτάλια «κούλουμα» δηλαδή με κουταλιές γεμάτες.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

Λαχταριστή συνταγή για πανακότα με γιαούρτι

Ρυζοσαλάτα µε κοτόπουλο – Το τέλειο συνοδευτικό για πολλά φαγητά

Λαχταριστές αυγοφέτες με ψωμί του τοστ

Σοκολατένιο ψωμί με φουντούκια

Καρυδόπιτα με σιρόπι σοκολάτας

Εύκολο μοσχάρι με μαυροδάφνη και μανιτάρια

 


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα