Η αύξηση των μισθών οδήγησε αρκετούς γονείς να μη δικαιούνται φέτος το επίδομα παιδιού, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ποσό που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην αύξηση του ποσού του επιδόματος παιδιού
Την αύξηση του επιδόματος παιδιού, κίνητρα και φοροελαφρύνσεις για τις οικογένειες ως μέρος των μέτρων για την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας, εξετάζει η κυβέρνηση, με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να βρίσκει τα αναγκαία κονδύλια ώστε οι εν λόγω παρεμβάσεις να περιληφθούν στο λεγόμενο “πακέτο της ΔΕΘ”.
Οι αποφάσεις δεν έχουν κλειδώσει καθώς το υπουργείο οικονομικών που έχει και τον πρώτο λόγο εξετάζει το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν για την ενίσχυση της οικογένειας.
Η αύξηση των μισθών οδήγησε αρκετούς γονείς να μη δικαιούνται φέτος το επίδομα παιδιού, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ποσό που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην αύξηση του ποσού του επιδόματος παιδιού.
Δύο άξονες
Σε δύο κατηγορίες θα κάνουν focus τα μέτρα για το δημογραφικό που αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Στις οικογένειες με ένα παιδί για τις οποίες εξετάζονται κίνητρα με στόχο την απόκτηση δεύτερου (πχ δωρεάν ιατρικές εξετάσεις) και στους τρίτεκνους για τους οποίους εξετάζονται σενάρια φορολογικών ελαφρύνσεων και χορήγησης μέρους των προνομίων που απολαμβάνουν σήμερα οι πολύτεκνοι.
Σίγουρη θεωρείται και η αύξηση του επιδόματος παιδιού όσον αφορά το ποσό αλλά και τη διεύρυνση των δικαιούχων. Οι αποφάσεις δεν έχουν κλειδώσει καθώς το υπουργείο οικονομικών που έχει και τον πρώτο λόγο εξετάζει το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν για την ενίσχυση της οικογένειας.
Προς το παρόν είναι γνωστό ότι τα χρήματα θα αντληθούν από δύο πηγές.
Συγκεκριμένα, η μείωση των δικαιούχων έφερε και μείωση της δαπάνης για επιδόματα παιδιού κατά 156.172.114 ευρώ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με μείωση της δαπάνης κατά 15,8% θα μπορούσε να διατεθεί για την αύξηση είτε των επιδομάτων είτε για την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να μην βγουν από το επίδομα όσοι είχαν αύξηση εισοδήματος. Αυτή τη στιγμή το επίδομα ξεκινά από τα 28 ευρώ για το ένα παιδί και φτάνει ως τα 140 ευρώ για το τρίτο και πάνω, με κλιμάκωση ανάλογη με το οικογενειακό εισόδημα. Στο τραπέζι είναι και η επιδοματική εξίσωση ή εξομοίωση τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.
Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες επίσης έχασαν το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα καθώς φορολογούνται πλέον με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα με αποτέλεσμα αρκετοί να υπερβούν τα εισοδηματικά κριτήρια.
Εναλλακτικά αντί της αύξησης των επιδομάτων εξετάζεται η αύξηση των εισοδηματικών ορίων ώστε οι δικαιούχοι να μη χάσουν το επίδομα ή να μην πάρουν μικρότερο ποσό όσοι είχαν αύξηση στις αποδοχές ή στα υπόλοιπα εισοδήματα τους.
Τα επιδόματα
Ειδικότερα το επίδομα παιδιού ανέρχεται σήμερα για το πρώτο και δεύτερο παιδί το επίδομα είναι: 70 ευρώ, 42 ευρώ, 28 ευρώ και για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί: 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 Το επίδομα παιδιού παρέχεται σε πάνω από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω από 1.5 εκ. παιδιά, ενώ η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 1.050.000.000 ευρώ. Καταβάλλεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.
Όσο για το επίδομα στέγασης, που σήμερα κυμαίνεται από 70 ως 210 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα, οι όποιες αλλαγές θα πάνε “πακέτο” με τις παρεμβάσεις για την κοινωνική στέγη, που θα “ξεδιπλωθούν” από το Φθινόπωρο και μετά, συμπεριλαμβάνοντας νέους περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, το διευρυμένο πρόγραμμα “Σπίτι μου”, το «Στέγαση και Εργασία» τον πρώτο διαγωνισμό για την “Κοινωνική Αντιπαροχή”.
Διαβάστε επίσης
Μυλοπόταμος: Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση
Ηράκλειο: Μηχανική βλάβη σε επιβατηγό πλοίο – Συναγερμός σήμανε στο Λιμενικό
Χανιά: Σκύλος κακοποιήθηκε και πέθανε δεμένος χωρίς νερό και τροφή
Αστυνομική επιχείρηση στα Χανιά για αφαίρεση πανό από την κατάληψη στο Λόφο Καστέλι
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα