Η υδροδότηση του δήμου Ηρακλείου θα ενισχυθεί και από τον Αλμυρό ποταμό, με χρήση αφαλάτωσης, ενώ στο σχεδιασμό συμμετέχει και το Μαλεβίζι
«Αν δεν βρέξει φέτος στο νησί (σ.σ. Κρήτη) δε θα έχει νερό του χρόνου, με τεράστιες επιπτώσεις στον τουριστικό, κοινωνικό και αγροτικό τομέα», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων το φθινόπωρο στους Times της Κρήτης ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, με αφορμή τα μέτρα που δρομολογούνται στην Κρήτη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ένα ανοιχτό θέμα που εξελίσσεται σε δύσκολη εξίσωση για τους ειδικούς, δεδομένων των υφιστάμενων ποσοστών βροχοπτώσεων κυρίως στις περιοχές της ανατολικής Κρήτης.
Στην ίδια σελίδα, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αγγελική Μαρτίνου, υπογράμμισε πως οι ελάχιστες σε διάρκεια και χιλιοστά φθινοπωρινές βροχοπτώσεις δεν διόρθωσαν τη δύσκολη συνθήκη ξηρασίας στο νησί. «Αθροιστικά είμαστε στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι και αν πρόκειται να αλλάξει αυτό δεν θα συμβεί στο 2024, αλλά στο νέο έτος», τόνισε η κ. Μαρτίνου, χαρακτηρίζοντας ειδικά τον Οκτώβρη του 2024 ως τον πιο άνυδρο μήνα των τελευταίων δεκαετιών. «Σύντομα θα έχουμε και τα επίσημα στοιχεία για το 2024», κατέληξε το στέλεχος της Αποκεντρωμένης.
Σε αυτή την κατεύθυνση και δεδομένου ότι στον Αποσελέμη δεν έχει προστεθεί ούτε ένα κυβικό νερού,ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, ζήτησε και επίσημαα πό τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΗ) να γίνει προμελέτη στο σχέδιο που επεξεργαζόταν η τελευταία για την περαιτέρω ενίσχυση της υδροδότησης από το πεδίο του Αλμυρού ποταμού με χρήση αφαλάτωσης, σε συνδυασμό με την επικαιροποιήση εναλλακτικού σχεδίου δράσης για το επερχόμενο καλοκαίρι.
Όπως έχει δημοσιεύσει το cretatimes.gr, σύμφωνα με τον εν λόγω σχεδιασμό, η υδροδότηση του δήμου Ηρακλείου θα ενισχυθεί και από τον Αλμυρό ποταμό, με χρήση αφαλάτωσης, ενώ στην εξίσωση θα ενταχθεί και ο όμορος δήμος Μαλεβιζίου, όχι μόνο στην εκπόνηση της μελέτης του έργου αλλά και στο σχήμα που θα ελέγχει τα δίκτυα μεταφοράς του νερού.
Παράλληλα, η νέα μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων στο Ηράκλειο, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 18,5 εκατ. ευρώ, θα παράγει και προσφέρει κάθε ημέρα 30.000 κυβικά αρδευτικό νερό, το οποίο – αθροιστικά με τα σημερινά παραγόμενα 6.000 κυβικά – θα αυξησει το ποσοστό του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας του Ηρακλείου από 20% σε 100%, με στόχο τη διατήρηση των φυσικών πόρων. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, εκτός από την άρδευση των αγροτικών περιοχών του δήμου, θα συμπεριληφθεί και η άρδευση του περιαστικού πρασίνου της πόλης, όπως στα Ενετικά τείχη, την παραλιακή λεωφόρο, την περιοχή του Παγκρητίου Σταδίου και άλλες περιοχές. Η χρηματοδότηση του εργου είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στους επόμενους 12 μήνες.
Στον αντίποδα, οι επαΐοντες στην Κρήτη δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αισιοδοξία που φέρνει το σενάριο της αφαλάτωσης. Όπως εξηγούν, πρόκειται για ένα πολύ κοστοβόρο έργο, με πολλά κυβικά μπετού και νερού, τα οποία επιπλέον επιβαρύνουν τη φυσική ισορροπίας, για να παραδοθεί στην τελική του μορφή, με ο,τι αυτο συνεπάγεται για την τελική τιμή με την οποία θα φτάσει το νερό στις βρύσες των νοικοκυριών.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα