Γιατί γίνεται αυτό
Σαν κεραυνός εν αιρθία έσκασε στα μέσα του 2024 η είδηση ότι η Fisker, η αμερικανική εταιρεία που είχε ως στόχο να δώσει τέλος στην κυριαρχία της Tesla, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης και εκκίνησε τη διαδικασία ρευστοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων για να κλείσει μια τρύπα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Μόλις από την πρώτη μέρα πτώχευσης της εταιρείας, όσοι ιδιοκτήτες είχαν αγοράσει το μοντέλο Fisker Ocean, έσπευσαν μαζικά να του βάλουν πωλητήριο, με τις αγγελίες πώλησης να κατακλύζουν το διαδίκτυο.
Η συγκεριμένη απομείωση, ωστόσο, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Και άλλες μάρκες δεν κατάφεραν να επιβιώσουν στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αρένα των τεσσάρων τροχών (βλ. Saab), αλλά είχαν προλάβει να αποκτήσουν κοινό, υποστήριξη μετά την πώληση, δίκτυο ανταλλακτικών και γενικότερα το λεγόμενο «οικοσύστημα» που διασφαλίζει τη συνέχεια των μοντέλων τους.
Όλα αυτά δεν συνέβησαν με τη Fisker, που η συντήρηση των μοντέλων της βασίζεται εν πολλοίς σε ενημερώσεις λογισμικού και επομένως είναι αδύνατο να συνεχίσουν να κυκλοφορούν απρόσκοπτα χωρίς επίσημη υποστήριξη.
Σημειώνεται ότι με τη χρεοκοπία της Fisker το 2024, μια εταιρεία διαχείρισης στόλου οχημάτων με την ονομασία American Lease προχώρησε στην αγορά περίπου 3.000 Ocean, καταβάλλοντας 13.000 δολάρια για το κάθε όχημα, όπως αποκαλύφθηκε σε πτωχευτικά έγγραφα, και πλέον τα διαθέτει στις ΗΠΑ σε οδηγούς των εταρειών Uber και Lyft για 399 δολάρια/μήνα.
Το Ocean αποτελεί ένα ηλεκτρικό crossover μήκους 4.774 χλστ. και φέρει πλούσιο εξοπλισμό που περιλαμβάνει κεντρική οθόνη αφής 17,1 ιντσών, 20άρες ζάντες αλουμινίου, ηλιοροφή κ.α. Η κορυφαία έκδοση Extreme έχει αυτονομία 700 χλμ., αποδίδει 550 ίππους και εξοπλίζεται με ηλιακά πάνελ στην οροφή που συλλέγουν ενέργεια από τον ήλιο
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα