Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στον αγωγό της Τυλίσου – Ξεκινάει σήμερα η τροφοδότηση νερού και από το Φράγμα Αποσελέμη
Το πολύτιμο αγαθό του νερού θα δουν και πάλι στις βρύσες τους οι δημότες του Ηρακλείου, έπειτα από την αποκατάσταση της ζημιάς στον αγωγό της Τυλίσου.
Ο αγωγός της Τυλίσου τροφοδοτεί με νερό το 40% των αναγκών του Ηρακλείου και συνεπώς οι εργασίες για την αποκατάσταση της ζημιάς από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΗ, είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφούν, τις τελευταίες ημέρες, πολύ σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση πολλών περιοχών του Δήμου Ηρακλείου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γιώργο Βουρεξάκη, από το μεσημέρι της Δευτέρας, θα επιλυθούν σταδιακά τα προβλήματα στην υδροδότηση, καθώς, αφενός αποκαταστάθηκε η ζημιά στον αγωγό της Τυλίσου και αφετέρου η ΔΕΥΑΗ θα ξεκινήσει, έπειτα από 2 ολόκληρους μήνες, να τροφοδοτείται ξανά με νερό και από το Φράγμα Αποσελέμη.
Ιστορικά χαμηλά τα αποθέματα στο Φράγμα
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα αποθέματα νερού στον ταμιευτήρα του φράγματος Αποσελέμη φθάνουν περίπου τα 4,5 εκατομμύρια κυβικά, γεγονός που δημιουργεί μια οριακή κατάσταση για την υδροδότηση της Ανατολικής Κρήτης, όπως δήλωσε στο Cretatimes.gr o Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ηρακλείου Γιώργος Βουρεξάκης.
Η χωρητικότητα του φράγματος, που υδροδοτεί την πόλη του Ηρακλείου, την Χερσόνησο και τον Άγιο Νικόλαο, είναι 25,3 εκατομμύρια κυβικά, ενώ την ίδια στιγμή από τα αποθέματα των 4,5 περίπου εκατομμυρίων κυβικών, τα 1,5 εκατομμύρια κυβικά δεν μπορούν να αντληθούν, καθώς αποτελούν τα μόνιμα αποθέματα ύδατος για την ασφάλεια του φράγματος.
Οι τελευταίοι τρεις άνυδροι χειμώνες είχαν ως συνέπεια το Φράγμα Αποσελέμη, έργο που κατασκευάστηκε για να υδροδοτεί το Ηράκλειο, τη Χερσόνησο και τον Άγιο Νικόλαο, να βρίσκεται τα τελευταία 3 χρόνια σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο νερού, με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Άρδευσης να εξετάζουν πλέον, εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση του νερού και την υδροδότηση των Δήμων τους.
Ο κ. Βουρεξάκης, μιλώντας στο Cretatimes.gr, υπογράμμισε ότι στον σχεδιασμό και των 3 ΔΕΥΑ, που προαναφέραμε εντάσσεται η άντληση 500 κυβικών νερού ανά ημέρα μέσα στον Μάιο και μέχρι τον Ιούνιο, μήνα κατά τον οποίο, θα αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση σε νερό λόγω της εκθετικής αύξησης των επισκεπτών του νησιού. Από τον Ιούνιο και έπειτα όπου, ουσιαστικά ξεκινάει η περίοδος, υψηλής επισκεψιμότητας τουριστών στο νησί, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, σε συνεργασία με τις κατά τόπους ΔΕΥΑ, θα επανεξετάσει το θέμα, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.
Οριακή η κατάσταση – Τι ποσότητες νερού θα αντλήσει το Ηράκλειο από το Φράγμα
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ και με τα σημερινά δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί αναφορικά με την εκταμίευση νερού στο Φράγμα Αποσελέμη, ο Δήμος Ηρακλείου αναμένεται να αντλήσει από το Φράγμα περίπου 1,8 εκατομμύρια κυβικά.
Ερωτηθείς για το εάν καλύπτονται οι ανάγκες του Ηρακλείου με τη συγκεκριμένη ποσότητα νερού, ο κ. Βουρεξάκης σημείωσε ότι η κατάσταση θα είναι οριακή, καθώς η άντληση νερού από το φράγμα δεν προσεγγίζει καν το 10% από τα 20 εκατομμύρια κυβικά νερού που χρειάζεται ο Δήμος Ηρακλείου ετησίως. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι με την πρακτική και τη διαχείριση του νερού από την ΔΕΥΑΗ κατά τους τελευταίους δύο μήνες, όπου ήταν κλειστό το φράγμα, με τις απομονώσεις του δικτύου προέκυψε μια σοβαρή εξοικονόμηση νερού. «Επομένως με τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει θα καλυφθούν οι ανάγκες», είπε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ τόνισε ότι με την αντικατάσταση του απαρχαιωμένου δικτύου, που αγγίζει πλέον το 70 % και αναμένεται να ολοκληρωθεί να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, ο Δήμος Ηρακλείου θα πετύχει μόνιμα πολύ σημαντική εξοικονόμηση ύδατος.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα