Πάνω από τα 100 δολάρια
Η Μέση Ανατολή είναι η κορυφαία πετρελαιοπαραγωγική περιοχή στον κόσμο και ένα σημαντικό κέντρο για το θαλάσσιο εμπόριο.
Οι πλωτές οδοί της αποτελούν κρίσιμη οδική αρτηρία για τα τάνκερ που μεταφέρουν πετρέλαιο και τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με αγαθά και εξοπλισμό.
Η ένταση στη Μέση Ανατολή είχε προβλέψιμο και δεδομένο αντίκτυπο στην τιμή του πετρελαίου, προκαλώντας την απότομη άνοδό της, καθώς οι επενδυτές φοβούνται τους περιορισμούς στην προσφορά, λόγω πιθανών μπλοκαρισμάτων και επιθέσεων σε αυτές τις θαλάσσιες οδούς.
Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή έφερε… ανάφλεξη στο πετρέλαιο
Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Sky News, αυξάνονται επίσης τα ασφάλιστρα ναυτιλίας, τα οποία τελικά μετακυλίονται στον καταναλωτή.
Το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, αυξήθηκε κατά 7,02%, στα 74,23 δολάρια το βαρέλι (τιμή στην οποία έκλεισε την Παρασκευή 13 Ιουνίου).
Αυτό έχει αντίκτυπο σε όλη την οικονομία, επειδή το πετρέλαιο χρησιμοποιείται στη διαδικασία παραγωγής πολλών αγαθών και υπηρεσιών, είτε πρόκειται για πλαστικά παιχνίδια, είτε για αεροπορικά ταξίδια.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ο πληθωρισμός στις προηγμένες οικονομίες αυξάνεται κατά περίπου 0,4 ποσοστιαίες μονάδες για κάθε αύξηση 10% στις τιμές του πετρελαίου.
Ορισμένοι ειδικοί εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι για τον αντίκτυπο στο εμπόριο, αλλά η περιοχή αντιμετωπίζει ήδη προκλήσεις.
Γιατί δύσκολα θα έκλεινε το Ιράν τα Στενά του Ορμούζ
Οι αντάρτες Χούθι, με την υποστήριξη του Ιράν, επιτίθενται σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα προς τη Διώρυγα του Σουέζ -μια σημαντική διαδρομή, που αποτελεί κόμβο για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων.
«Αυτό έχει αναγκάσει πολλά πλοία να διανύσουν μεγάλη απόσταση γύρω από την Αφρική σε διαδρομές μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, γεγονός που προσθέτει μία έως δύο εβδομάδες χρόνου ταξιδιού και περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια σε κόστος ανά ταξίδι», δήλωσε η Σάρα Σίφλινγκ (Sarah Schiffling), ακαδημαϊκός στη Σχολή Οικονομικών Hanken.
«Οι μεγαλύτεροι χρόνοι ταξιδιού σημαίνουν επίσης ότι η παγκόσμια κινητικότητα μειώνεται, καθώς τα πλοία είναι δεμένα σε ένα ταξίδι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ότι όλα αυτά έχουν επιπτώσεις στα παγκόσμια δίκτυα μεταφορών και τις αλυσίδες εφοδιασμού», πρόσθεσε η Σίγλινγκ.
Το Ιράν έχει επίσης επανειλημμένα απειλήσει να μπλοκάρει τα Στενά του Ορμούζ, τα οποία συνδέουν τον Περσικό Κόλπο και την Αραβική Θάλασσα.
Από την περιοχή περνά το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου και οι αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν ότι οι αποκλεισμοί θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Ωστόσο, αυτό θα ήταν ένα ακραίο βήμα για το Ιράν, κίνηση που θα εξόργισε ακόμη και τον σημαντικότερο πελάτη του, την Κίνα, καθώς και το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), δύο άλλα μεγάλα κράτη παραγωγής πετρελαίου, τα οποία επίσης βασίζονται στα Στενά του Ορμούζ.
Πηγή: ieidiseis.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα