Η γυναίκα αρχικά δεν παρουσίασε συμπτώματα
Μια τραγική κατάληξη είχαν οι διακοπές για τη Βρετανίδα γιαγιά Yvonne Ford, η οποία πέθανε από λύσσα, αφότου ένα κουτάβι την γρατζούνισε ελαφρά κατά τη διάρκεια ταξιδιού της στο Μαρόκο. Σύμφωνα με την οικογένειά της, η γυναίκα δεν έδωσε σημασία στην μικρή πληγή, χωρίς να φανταστεί ποτέ ότι θα της κοστίσει τη ζωή.
Η κόρη της, Robyn Thomson, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook ότι η μητέρα της ταξίδεψε στη βορειοαφρικανική χώρα τον Φεβρουάριο, ωστόσο δεν παρουσίασε συμπτώματα παρά μόνο πριν από δύο εβδομάδες.
«Η οικογένειά μας προσπαθεί ακόμη να διαχειριστεί αυτήν την αδιανόητη απώλεια, αλλά επιλέγουμε να μιλήσουμε δημόσια, με την ελπίδα να αποτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο σε άλλους», έγραψε. «Την είχε γρατζουνίσει πολύ ελαφρά ένα κουτάβι στο Μαρόκο τον Φεβρουάριο. Εκείνη τη στιγμή δεν σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο πρόβλημα και δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία», συμπλήρωσε.
Ωστόσο, δύο εβδομάδες πριν από τον θάνατό της, η Yvonne παρουσίασε συμπτώματα που ξεκίνησαν με πονοκέφαλο και εξελίχθηκαν ραγδαία, με αποτέλεσμα να χάσει την ικανότητά της να περπατά, να μιλά, να κοιμάται και να καταπίνει.
Όπως αναφέρει το skynews η Yvonne Ford, που καταγόταν από το Barnsley του South Yorkshire, διαγνώστηκε με τον ιό της λύσσας στο νοσοκομείο Barnsley.
Η βρετανική υπηρεσία υγειονομικής ασφάλειας (UKHSA) ανακοίνωσε ότι αξιολογούνται οι επαγγελματίες υγείας και τα κοντινά της πρόσωπα και όπου κρίνεται απαραίτητο χορηγείται προληπτικός εμβολιασμός.
Η υπηρεσία διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το ευρύ κοινό, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η λύσσα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η δρ Katherine Russell από την UKHSA δήλωσε: «Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια της ασθενούς αυτή τη δύσκολη στιγμή. Αν κάποιος δαγκωθεί, γρατζουνιστεί ή τον γλείψει ένα κουτάβι σε χώρα όπου υπάρχει λύσσα, θα πρέπει να πλύνει άμεσα την πληγή με άφθονο σαπούνι και νερό και να αναζητήσει ιατρική βοήθεια χωρίς καθυστέρηση, ώστε να λάβει την απαραίτητη θεραπεία μετά την έκθεση».
Η UKHSA καλεί τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται χώρες με παρουσία λύσσας, όπως στην Ασία και την Αφρική, να αποφεύγουν την επαφή με κουτάβια, γάτες και άλλα ζώα, και να ελέγχουν αν απαιτείται εμβολιασμός πριν από το ταξίδι.
Από το 2000 έως το 2024 έχουν καταγραφεί έξι περιπτώσεις ανθρώπινης λύσσας στο Ηνωμένο Βασίλειο, που σχετίζονται με έκθεση σε ζώα στο εξωτερικό.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η περίπτωση του 2012, όταν ένας Βρετανός υπέκυψε μετά από δάγκωμα σκύλου, τη συχνότερη πηγή μετάδοσης του ιού παγκοσμίως, στη Νότια Ασία. Η τελευταία καταγεγραμμένη περίπτωση ήταν το 2018, όταν άλλος Βρετανός πέθανε από δάγκωμα γάτας στο Μαρόκο.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στο Μαρόκο καταγράφονται θάνατοι από λύσσα κάθε χρόνο μεταξύ 2010 και 2022.
Πηγή: newsbeast.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα