Η ανθρώπινη ομιλία αποτελεί μια περίπλοκη μορφή επικοινωνίας
Οι παπαγάλοι και οι άνθρωποι ενδέχεται να αξιοποιούν αντίστοιχους εγκεφαλικούς μηχανισμούς για τη δημιουργία σύνθετων ήχων, όπως αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature».
Η ανθρώπινη ομιλία αποτελεί μια περίπλοκη μορφή επικοινωνίας, που απαιτεί ακριβή συντονισμό των φωνητικών οργάνων για την εκφορά λέξεων. Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν είναι τα μόνα ζώα που διαθέτουν τη δυνατότητα φωνητικής έκφρασης. Τα πουλιά, και ιδιαίτερα οι παπαγάλοι, χρησιμοποιούν επίσης ήχους για επικοινωνία, αν και με διαφορετικές μεθόδους.
Οι ερευνητές μελέτησαν μπατζεριγκάρ, ένα είδος μικρών παπαγάλων γνωστό για τη μίμηση της ανθρώπινης ομιλίας, καθώς και σπίνους ζέβρες, ένα είδος ωδικών πτηνών, προκειμένου να εντοπίσουν πώς η παραγωγή φωνής κωδικοποιείται στον εγκέφαλο.
Οι συγκεκριμένοι παπαγάλοι είναι ικανοί για μια σειρά φωνητικών εκφράσεων, συμπεριλαμβανομένης της μίμησης της ανθρώπινης ομιλίας, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές να υποθέσουν ότι οι νευρικές διαδικασίες που υποκρύπτονται στην παραγωγή ήχου μπορεί να είναι παρόμοιες σε αυτά τα πουλιά και τους ανθρώπους. Αντίθετα, οι σπίνοι ζέβρες έχουν περιορισμένη φωνητική μάθηση σε σύγκριση με τους παπαγάλους.
Η μελέτη αποκαλύπτει ότι τα δύο είδη πουλιών χρησιμοποιούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου για τον έλεγχο των φωνητικών εκφράσεων. Μια εξειδικευμένη εγκεφαλική περιοχή στα μπατζεριγκάρ λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τις περιοχές που σχετίζονται με την ομιλία στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι παπαγάλοι μπορεί να αποτελέσουν ένα καλό μοντέλο για τη μελέτη της ομιλίας και των διαταραχών επικοινωνίας στους ανθρώπους και την ανάπτυξη θεραπειών ομιλίας.
Με πληροφορίες του iefimerida.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα