Κρήτη 11.07.2024, 20:18

Αγρότες: Αρχίζει η διαβούλευση για το πρόγραμμα Νέων Γεωργών, προϋπολογισμού 410 εκατ. ευρώ

Όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών – Μέχρι 44.000 τα ποσά ενίσχυσης στην κτηνοτροφία

Στην τελική ευθεία για το πρόγραμμα Νέων Γεωργών είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των γεγονότων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που πληρώνει τις επιδοτήσεις. Το πρόγραμμα Νέων Γεωργών συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.» και από το Ελληνικό Δημόσιο και πιο κερδισμένοι βγαίνουν αυτή τη φορά οι κτηνοτρόφοι σε μικρά νησιά.

Το μέτρο της εγκατάστασης Νέων Γεωργών παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις, που έχουν προκύψει κατά καιρούς, αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή προγράμματα. Η διαβούλευση άρχισε και η υποβολή σχολίων θα είναι ανοικτή μέχρι και την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024.

Οι προϋποθέσεις

Οι σημαντικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι υποψήφιοι είναι οι εξής:

  • Να είναι ενήλικες και να μην υπερβαίνουν το 40ό έτος της ηλικίας τους.
  • Να είναι νόμιμοι κάτοχοι οικονομικά αυτόνομης γεωργικής – κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης. Εφόσον υπάρχει ζωικό κεφάλαιο, αυτό πρέπει να είναι ιδιόκτητο.
  • Να υποβάλλουν παραδεκτή δήλωση ΟΣΔΕ το έτος 2024, με τυπική απόδοση που να είναι τουλάχιστον 12.000€ στην ηπειρωτική χώρα, στην Κρήτη και στην Εύβοια, τα 10.000€ στα νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων και τα 8.000€ στα νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων ή να έχουν δηλώσει τουλάχιστον 103 κυψέλες στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια, 74 στα νησιά της χώρας με λιγότερους από 3.100 κατοίκους και 92 στα υπόλοιπα νησιά της χώρας.
  • Κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης να χαρακτηρίζονται από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα.
  • Κατά την τριετία 2019 έως 2022, να μην έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ με μέσο όρο τυπικής απόδοσης που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια και τα 10.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας ή τα 16.000 ευρώ σε οποιοδήποτε από αυτά τα έτη.
  • Να υποβάλλουν εμπρόθεσμη αίτηση στήριξης και τυποποιημένο επιχειρηματικό πλάνο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης εντός των προθεσμιών που θα οριστούν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

 

Διαβάστε επίσης

Ρέθυμνο: Την… ξεγέλασε και της «άρπαξε» 4.000 ευρώ

Κρήτη: «Τσιμπημένες» τιμές στα καρπούζια – «Φωτιά» τα πεπόνια στις Μοίρες και Τυμπάκι

Χανιά: Κωμικοτραγικές καταστάσεις στο Μπάλο – Οι επισκέπτες αποβιβάζονται στο πλοίο με σχοινί (φωτο)

Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα