Style 23.02.2025, 22:12

Δεν προλαβαίνετε να μουλιάσετε τα όσπρια; Δείτε τον τρόπο για να μαλακώσουν σε 1 ώρα

Αναλυτικά πως να το κάνετε 

Πόσες φορές έχετε βρεθεί μπροστά στην επιθυμία να φτιάξετε μία χρωματιστή οσπριάδα ή μία ζεστή σούπα, αλλά δεν μπορείτε γιατί ξεχάσατε να μουλιάσετε τα όσπρια από το προηγούμενο βράδυ;

Με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, είναι δύσκολο να προγραμματίσουμε τα γεύματα μας και να περιμένουμε τουλάχιστον 12 ώρες για να μαλακώσουν τα όσπρια. Ωστόσο, υπάρχει ένα απλό κόλπο που λειτουργεί πάντα. Όσπρια όπως η φακή, η φάβα, τα μαυρομάτικα φασόλια και η ροβίτσα δεν απαιτούν μούλιασμα. Αλλά τι γίνεται με τα φασόλια γίγαντες, τα άσπρα φασόλια και τα ρεβίθια;

Το μυστικό με την κατσαρόλα: Βάλτε τα όσπρια που θέλετε να μαγειρέψετε (π.χ. φασόλια ή ρεβίθια) σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και αφήστε τα να βράσουν για 5 λεπτά. Έπειτα, κλείστε το μάτι και αφήστε τα στο καυτό νερό για 1 ώρα. Όταν περάσει ο χρόνος, στραγγίστε τα και συνεχίστε με την συνταγή που έχετε επιλέξει.

11 χρήσιμα tips για ευκολότερη μαγειρική:

Αποφύγετε την ανάμειξη διαφορετικών ποικιλιών οσπρίων στην ίδια κατσαρόλα, καθώς ο χρόνος μαγειρέματος διαφέρει για κάθε είδος. Π.χ., οι φακές και οι γίγαντες δεν μαγειρεύονται στον ίδιο χρόνο και μπορεί να καταλήξετε με τα μισά ωμά.

Πριν το μαγείρεμα, καθαρίστε και ξεπλύνετε καλά τα όσπρια, για να αφαιρέσετε ξένα αντικείμενα όπως πέτρες και κατεστραμμένα σπόρια, ιδιαίτερα αν αγοράζετε χύμα όσπρια.

Κατά τη διάρκεια του μουλιάσματος, ίσως κάποια όσπρια ανέβουν στην επιφάνεια του νερού. Αυτά πρέπει να τα πετάξετε, καθώς είναι πιθανό να είναι κούφια.

Αν το αλάτι υπερβεί το επιθυμητό, βάλτε μια πατάτα στην κατσαρόλα. Θα απορροφήσει την υπερβολική ποσότητα αλατιού και το φαγητό σας θα παραμείνει νόστιμο.

Η παλιά συνήθεια να αλλάζουμε το νερό κατά το μούλιασμα ή το βράσιμο των οσπρίων δεν συνιστάται πλέον, καθώς χάνουμε θρεπτικά συστατικά. Το ξάφρισμα μπορεί επίσης να αφαιρέσει τις πρωτεΐνες τους.

Ελέγχετε πάντα τις ημερομηνίες λήξης των οσπρίων. Όσο πιο φρέσκα είναι, τόσο πιο εύκολα θα βράσουν, ενώ τα παλιά μπορούν να μαγειρευτούν δύσκολα και να περιέχουν αόρατες ανωμαλίες.

Αποθηκεύστε τα όσπρια σε ξηρό και δροσερό μέρος, σε υφασμάτινες σακούλες, για να επιτρέπεται ο αέρας να κυκλοφορεί. Αποφύγετε τη μεταφορά τους σε βάζα, καθώς μπορεί να πιάσουν υγρασία.

Αν ξεχάσατε το μούλιασμα, βράστε τα όσπρια για 5 λεπτά και αφήστε τα για 1 ώρα σε καυτό νερό. Στραγγίστε και συνεχίστε το μαγείρεμα κανονικά.

Όταν προσθέτετε νερό στο μαγείρεμα, βεβαιωθείτε ότι είναι ζεστό, για να μην σταματήσει ο βρασμός.

Αν θέλετε να μαγειρέψετε όσπρια στο φούρνο (π.χ. γίγαντες ή ρεβίθια), βράστε τα πρώτα, στραγγίστε τα και έπειτα ψήστε τα με τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής.

Τα κουκιά μπορούν να καταναλωθούν είτε φρέσκα είτε ξερά. Για τα ξερά κουκιά: μουλιάστε τα από την προηγούμενη μέρα, αφαιρέστε το μαύρο μάτι στην κορυφή, βράστε τα για περίπου 1 ώρα και συνεχίστε με τη συνταγή σας.

Μ πληροφορίες του cantina.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα