Κόσμος 22.06.2024, 8:54

Δηλώνει ανακουφισμένη που δώρισε 25 εκατ. ευρώ

Η 32χρονος κληρονόμος αμύθητης περιουσίας έκανε το όνειρό της πραγματικότητα: δώρισε σε ομάδες της κοινωνίας των πολιτών 25 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά, επειδή η Αυστρία δεν τη φορολογεί όσο… θέλει

«Είμαι προϊόν μιας άνισης κοινωνίας». Αυτό πιστεύει ακράδαντα η πολυεκατομμυριούχος ακτιβίστρια Μαρλένε Ενγκελχορν, η οποία κληρονόμησε από τη γιαγιά της, Τράουντλ Ενγκελχορν-Βεκιάτο, την τεράστια περιουσία που εκείνη και ο σύζυγός της, Πέτερ Ενγκελχορν, είχαν επεκτείνει με τη χημική βιομηχανία που είχαν κληρονομήσει από τους προπάτορες της οικογένειας, μετατρέποντάς τη σε μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, ονόματι BASF (Badische Anilin- und Sodafabrik – έτος ίδρυσης 1865, με έδρα τη Γερμανία).

Η Γερμανο-αυστριακή Μαρλένε Ενγκελχορν είχε αποφασίσει, έτσι κι αλλιώς, να διανείμει για το κοινό καλό ένα μέρος της περιουσίας, περί τα 25 εκατ. ευρώ. Είχε ζητήσει είτε να φορολογηθεί… αγρίως για την κληρονομιά της είτε να δωρίσει για καλό σκοπό το 90% της περιουσίας της. Και το έκανε.

«Διόρθωνα τα γραμματικά λάθη των άλλων»

Η Μαρλένε Ενγκελχορν γεννήθηκε το 1992 στη Βιέννη. Γόνος, όπως έχει ήδη φανεί, μεγαλοαστικής οικογένειας με ιστορικό βάθος, όπως ήταν αναμενόμενο για τις ανώτερες τάξεις της αυστριακής πρωτεύουσας φοίτησε ως μαθήτρια στο Lycée Français de Vienne, όπου ζούσε, καθώς έχει πει η ίδια, σε μια φούσκα, δίχως επίγνωση του ταξικού της προνομίου. «Διόρθωνα τα γραμματικά λάθη των άλλων», έχει πει στους New York Times. Επαιζε ποδόσφαιρο και ήταν ακατάπαυστη βιβλιοφάγος.

Μετά το σχολείο, ταξίδεψε και, στη συνέχεια, φοίτησε στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Δεν της άρεσε και δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της, αλλά εκεί, στο δημόσιο πανεπιστήμιο, κατάλαβε τις διαστάσεις της ζωής των «κανονικών» ανθρώπων. Στο μεταξύ, παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα γερμανικών, αγγλικών και γαλλικών ή εργαζόταν ως επιμελήτρια και διορθώτρια πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών, μεταξύ άλλων.

Επέστρεψε στο πανεπιστήμιο διότι, σύμφωνα με όσα έχει η ίδια γράψει για τον εαυτό της, ήθελε να ασχοληθεί πιο ενεργά με τον εκδοτικό χώρο και εκείνον της επιμέλειας κειμένων. Παράλληλα, ανήσυχη όπως ήταν, έκανε ένα πέρασμα –ως ασκούμενη– από το Guerrilla Foundation, το οποίο, όπως γράφει η ιστοσελίδα του, επιχορηγεί τα κοινωνικά κινήματα, προσδοκά τον ριζικό μετασχηματισμό της φιλανθρωπίας, βοηθά στην αλλαγή των κυρίαρχων πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικών αφηγημάτων, συμβάλλει στη δημιουργία δικτύων και την οργάνωσή τους μέσω της γνώσης από το πεδίο και, εντέλει, στην εφαρμογή όλων των ανωτέρω στη ζωή όλων.

Παράλληλα, δραστηριοποιήθηκε εθελοντικά σε ομάδες για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και άρχισε να ενδιαφέρεται για τη σύνδεση των διακρίσεων με βάση τη φυλή, το φύλο και το εισόδημα. Οπως όλα δείχνουν, η κατά τεκμήριο σύντομη παρουσία της –μόλις 20 ώρες– στο Guerrilla Foundation, η συμμετοχή της στην οργάνωση Millionaires for Humanity (Εκατομμυριούχοι υπέρ της Ανθρωπότητας) και η εμπλοκή της με τα κοινωνικά κινήματα διαμόρφωσαν την ίδια ως άνθρωπο και ακτιβίστρια. Η έναρξη της ενεργού παρουσίας της «στα κοινά» ξεκίνησε το 2021.

«Θέλω να φορολογηθώ για την κληρονομιά μου»

«Εχω κληρονομήσει μια περιουσία, άρα και δύναμη, χωρίς να έχω κουνήσει ούτε το μικρό μου δαχτυλάκι. Και το κράτος δεν θέλει καν να με φορολογήσει. Αυτό είναι άδικο», είχε πει προ μηνών, κατηγορώντας την Αυστρία που κατάργησε τον φόρο κληρονομιάς το 2008, αποτελώντας μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν επιβάλλουν αντίστοιχο φόρο, σύμφωνα με το BBC. Η περιουσία της γιαγιάς της έχει υπολογιστεί από το Forbes σε 3,8 δισ. ευρώ.

Στις αρχές του 2024, η Μαρλένε Ενγκελχορν προέβη σε μία ανοικτή πρόσκληση προς τους Αυστριακούς πολίτες· ζήτησε να βρεθούν 50 πολίτες οι οποίοι θα της υπεδείκνυαν τον τρόπο να διοχετεύσει τα 25 εκατ. ευρώ που τους έταξε στην κοινωνία των πολιτών. Απέστειλε, τυχαία, περίπου 10.000 επιστολές σε ανθρώπους καλώντας τους να τη βοηθήσουν να στήσει και να κάνει πραγματικότητα την πρωτοβουλία της Good Council for Redistribution (Καλό Συμβούλιο Αναδιανομής). Από αυτό το δείγμα, επελέγησαν εντέλει 50 άτομα άνω των 16 ετών και 15 αναπληρωματικά μέλη διά παν ενδεχόμενον.

Με την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας τον Ιανουάριο, η ίδια δήλωσε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι η οικογένειά της ήταν υποστηρικτική. «Κανείς δεν μου λέει ανοιχτά ότι κάνω κάτι λάθος ή κακό. Αντίθετα, η μαμά μου μού είχε πει κάποτε: “Θα γίνω η μεγαλύτερη θαυμάστριά σου”». Πάντως, όπως έχουν γράψει οι New York Times, η οικογένειά της έχει ιστορικό δωρεών και υποστήριξης. Οι πρόγονοί της αφιέρωσαν τμήμα της περιουσίας τους στην υποστήριξη νέων επιστημόνων, στη βοήθεια σε ένα αρχαιολογικό κέντρο, στην κλασική μουσική.

Σε 77 πρωτοβουλίες η δωρεά της

Μ’ ετούτα και μ’ εκείνα, η 32χρονη Μαρλένε Ενγκελχορν αποφάσισε να δωρίσει 25 εκατ. ευρώ σε 77 ομάδες που παλεύουν για την κλιματική αλλαγή, την κοινωνική μεταρρύθμιση και άλλους σκοπούς που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κοινωνικής Αριστεράς. Η ίδια αποφάσισε, επίσης, ότι αυτά τα χρήματα θα τα διαχειριστεί το Καλό Συμβούλιο, όντας καλό, χωρίς καμία δική της παρέμβαση, σύμφωνα με το Fortune. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι ​​η επιτροπή συνεδρίασε για έξι Σαββατοκύριακα στο Σάλτσμπουργκ, συζητώντας πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα και για να δημοσιεύσει την πλήρη λίστα των αποδεκτών.

Πηγή: Guter Rat

Σύμφωνα με όσα λέει η ιστοσελίδα του Καλού Συμβουλίου (στα γερμανικά: Guter Rat), τα χρήματα θα μεταφερθούν στους παραπάνω οργανισμούς, 77 τον αριθμό, οι οποίοι θα λάβουν τα αναγραφόμενα ποσά. Σύνολο δωρεάς: 24.946.000 €. Η πλήρης διαφάνεια που διέπει την πρωτοβουλία είναι συνεπής με όσα δεν παύει να λέει η Μαρλένε Ενγκελχορν για τον πλούτο, το κρατικό χρήμα και τη φορολογία: η διαφάνεια και η φορολόγηση των πλουσίων είναι για εκείνη το προσωπικό, κοινωνικό και ιδεολογικό της μάντρα. Εξάλλου, ποτέ δεν πίστεψε στον μύθο, όπως λέει, του αυτοδημιούργητου ανθρώπου, συμπληρώνοντας ότι «τα χρήματα προκαλούν νευρώσεις».

Οπως φαίνεται από τις επιλεγείσες πρωτοβουλίες, οι στόχοι έχουν τους εξής άξονες: μείωση της ανισότητας και των φόρων στην εργασία· την προστασία των γυναικών από τη βία· την προσιτή στέγαση· την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων· την πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για όλους· την ενίσχυση της δημοκρατίας· τη διατήρηση της φύσης και την προστασία του κλίματος μέσω της βιώσιμης οικονομίας.

«Είμαι ανακουφισμένη»

«Ενα μεγάλο μέρος του πλούτου που κληρονόμησα –που με έφερε σε θέση εξουσίας απλώς επειδή γεννήθηκα σε αυτή την οικογένεια και έρχεται σε αντίθεση με κάθε δημοκρατική αρχή– έχει πλέον αναδιανεμηθεί σύμφωνα με τις δημοκρατικές αξίες», είπε η ίδια στο CNN, ενώ συμπλήρωσε μιλώντας στο Bloomberg: «Είμαι μόνο ένας εγκέφαλος, είμαι μόνο ένα άτομο και, έτσι, για μένα, είναι μια τεράστια ανακούφιση να ξέρω ότι η διαδικασία αναδιανομής είναι πολύ πιο νόμιμη, ενδελεχής και δημοκρατική απ’ ό,τι θα μπορούσα ποτέ να τα καταφέρω μόνη μου».

Πλέον, ελπίζει ότι η δωρεά της θα αφυπνίσει την κοινωνία των πολιτών για να δραστηριοποιηθεί, προσδοκά ότι θα τη μιμηθούν οι «συνάδελφοί» της εκατομμυριούχοι και ότι αυτός ο κόσμος κάποτε θα αλλάξει. Εξάλλου, αυτό επιθυμούσε να δείξει και με το βιβλίο που εξέδωσε προ μηνών με τον τίτλο «Geld» («Χρήμα»). Από εδώ και πέρα, μένει να δούμε αν το παράδειγμά της θα κάνει τον κόσμο μας έστω και κατά τι καλύτερο.

Πηγη: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης

Γαλάζια σημαία για 27η συνεχόμενη χρονιά στα Nana Hotels του Ομίλου Καράτζη

Χανιά: Φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Καλαθά (φωτο)

Στο ΠΑΓΝΗ μεταφέρθηκε η 18χρονη από το τροχαίο στην Αγυιά ενώ μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο νεαρός


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα