Ποια είναι τα ακριβή αίτια της διπολικής διαταραχής
Η κυκλοθυμική διαταραχή (ευρέως γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη) αποτελεί μια ψυχική νόσο που προκαλεί ασυνήθιστες μεταβολές στη διάθεση, στα επίπεδα δραστηριότητας, στη συγκέντρωση και στη συμπεριφορά ενός ατόμου.
Πάνω από 40 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάσχουν από αυτήν. Η διπολική διαταραχή εμφανίζεται συνήθως κατά την εφηβεία, με το 76% των πάσχοντων να έχουν τα πρώτα συμπτώματα πριν από την ηλικία των 21 ετών.
Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν πλείστες επιθέσεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους, με περίπου έναν στους τέσσερις που δέχονται θεραπεία να ξαναβιώνουν κρίσεις κάθε χρόνο.
Τα αιτία της διπολικής διαταραχής
Η ακριβής πηγή της διπολικής διαταραχής παραμένει αγνωστη, παρόλο που πολλά στοιχεία υπονοούν ότι διάφοροι παράγωγοι μπορούν να την επιδεινώσουν.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
- έντονος τάση
- σοβαρές προβληματικές καταστάσεις
- σοκαριστικά γεγονότα
- γενετικές και βιοχημικές επιδράσεις
Οι τρεις εναλλακτικοί τύποι της διπολικής διαταραχής
Υπάρχουν τρεις διακριτοί κύκλοι διαταραχής. Και οι τρεις μορφές περιλαμβάνουν αλλαγές στη διάθεση, την ενεργητικότητα και τα κίνητρα φόρτισης.
Οι μεταβολές της διάθεσης ορίζονται από περίοδους «υπερβολικού ενθουσιασμού», υπερευαισθησίας και υπερενεργητικότητας (μανιακές περίοδοι) και περίοδους έντονης κατανάλωσης, αδράνειας ή ακόμη και απελπισίας (καταθλιπτικά επεισόδια). Οι λιγότερο έντονες μανιακές περίοδοι αναφέρονται ως υπομανιακές επιθέσεις.
Καταθλιπτική κρίση. Η κατάθλιψη επηρεάζει αρνητικά τους τρόπους αντίδρασης, τη σκέψη και τη συμπεριφορά ενός ατόμου. Προκαλεί συναισθήματα μελαγχολίας ή/και αποδυνάμωσης στις δραστηριότητες και τις ανθρώπινες σχέσεις. Μπορεί να οδηγήσει σε μια πληθώρα συναισθηματικών και σωματικών καταστάσεων. (Δείτε περισσότερα: Στοιχεία και πραγματικότητες για την κατάθλιψη)
Μανιακή επίθεση. Η διάσταση της μανίας της διπολικής διαταραχής περιλαμβάνει ένα ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο κινητικότητας και δραστηριότητας. Το άτομο βιώνει πολύπλευρες και «τρέχουσες» σκέψεις, έχει μειωμένη ανάγκη για ύπνο, μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες στις συγκεντρώσεις ή να είναι υπερβολικά παρακολουθητικό. Μπορεί ακόμη να επιδείξει ακοράθωτη, επιθετική, ανεξέλεγκτη ή εκκεντρική συμπεριφορά.
Υπομανία. Αυτή είναι μια κατάσταση υπέρ-ενεργειτικότητας του εγκεφάλου και του οργανισμού που θυμίζει την μανία αλλά με μικρότερη ένταση διάθεσης. Αυτά τα επεισόδια μπορεί να είναι πιο δύσκολα στη διάγνωση, καθώς ο ασθενής παραμένει δραστήριος και υπερπαραγωγικός για μακροχρόνια περιόδια, χωρίς ωστόσο να φτάνει τα επίπεδα έντασης και σοβαρότητας της μανίας.
Κυκλική Διαταραχή
Η κυκλική διαταραχή είναι μια πιο ήπια μορφή της διπολικής διαταραχής με πολλαπλές μεταβολές στη διάθεση. Τα άτομα με κυκλική διαταραχή βιώνουν συναισθηματικά κυματιστά συμπτώματα αλλά με λιγότερη σκληρότητα.
Τα σημάδια της κυκλικής διαταραχής περιλαμβάνουν πολλαπλές περίοδους υπομανιακών και καταθλιπτικών συμπτωμάτων για τουλάχιστον δύο χρόνια, χωρίς όμως να πληρούν τα κριτήρια για να χαρακτηριστούν ως υπομανιακό ή καταθλιπτικό επεισόδιο.
Η διαδικασία θεραπείας της διπολικής διαταραχής
Τα σημάδια της διπολικής διαταραχής συνήθως βελτιώνονται με την τεκμηρίωση. Η φαρμακευτική αγωγή είναι βασικής σημασίας για την θεραπεία της διπολικής διαταραχής, ενώ η ψυχοθεραπεία επίσης μπορεί να είναι χρήσιμη για να κατανοήσουν πολλοί ασθενείς την ασθένειά τους και να αποδεχτούν τη φαρμακευτική θεραπεία.
Τα φαρμάκα που είναι γνωστά ως «σταθεροποιητές διάθεσης» και τα αντιψυχωτικά, ανάλογα με την περίπτωση, είναι τα πιο συχνά χορηγούμενα φάρμακα για τη διαταραχή.
Συνολικά, η θεραπεία της διπολικής διαταραχής πρέπει να είναι εξατομικευμένη. Οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσουν διαφορετικά φάρμακα και συνδυασμούς μέχρι να βρεθεί η καλύτερη λύση για την κάθε περίπτωση.
Σε κάθε περίπτωση, η βέλτιστη θεραπευτική απόκριση επιτυγχάνεται με τη συνδυασμένη χρήση φαρμάκων και ψυχοθεραπείας. Δεδομένου ότι η διπολική διαταραχή είναι μια χρόνια πάθηση που συνήθως επιδράται από τη διάθεση, συστήνεται η συνεχής προληπτική θεραπεία.
Δεδομένου ότι η διπολική διαταραχή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στην καθημερινή ζωή ενός ατόμου και να οδηγήσει σε μια δύσκολη οικογενειακή κατάσταση, οι συσχετιζόμενοι ή συγγενείς χρειάζετΠοια είναι τα ακριβή αίτια της διπολικής διαταραχής
Η διπολική διαταραχή (προηγουμένως γνωστή ως μανιοκατάθλιψη) είναι μια ψυχική νόσο που προκαλεί ασυνήθιστες αλλαγές στη διάθεση, τα επίπεδα δραστηριότητας, τη συγκέντρωση και τη συμπεριφορά ενός ατόμου.
Πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάσχουν από αυτήν. Η διπολική διαταραχή εμφανίζεται συνήθως κατά την εφηβεία, με το 76% των πασχόντων να εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα πριν από την ηλικία των 21 ετών.
Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν πολλαπλά επεισόδια κατά τη διάρκεια της ζωής τους, με περίπου έναν στους τέσσερις που λαμβάνουν αγωγή να ξανακάνουν επεισόδιο κάθε χρόνο.
Τα αιτία της διπολικής διαταραχής
Η ακριβής αιτία της διπολικής διαταραχής είναι άγνωστη, αν και πιστεύεται ότι πολλά πράγματα μπορούν να πυροδοτήσουν ένα επεισόδιο.
Αυτά περιλαμβάνουν:
- ακραίο στρες
- συντριπτικά προβλήματα
- γεγονότα που επιφέρουν μεγάλες αλλαγές
- γενετικούς και χημικούς παράγοντες
Οι τρεις τύποι διπολικής διαταραχής
Υπάρχουν τρεις τύποι διπολικής διαταραχής. Και οι τρεις τύποι περιλαμβάνουν αλλαγές στη διάθεση, την ενέργεια και τα επίπεδα δραστηριότητας.
Οι διακυμάνσεις της διάθεσης αποτελούνται από περιόδους «εξαιρετικά μεγάλου ενθουσιασμού», ευερέθιστης συμπεριφοράς και υπερδραστηριότητας (μανιακά επεισόδια) και περιόδους έντονης θλίψης, αδιαφορίας ή απελπισίας (καταθλιπτικά επεισόδια). Οι λιγότερο σοβαρές μανιακές περίοδοι είναι γνωστές ως υπομανιακά επεισόδια.
Καταθλιπτικό επεισόδιο. Η κατάθλιψη επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο που αισθάνεται, σκέφτεται και ενεργεί ένα άτομο. Προκαλεί συναισθήματα θλίψης ή/και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες και πρόσωπα. Μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία συναισθηματικών και σωματικών προβλημάτων. (Διαβάστε αναλυτικά: Στοιχεία και αλήθειες για την κατάθλιψη)
Μανιακό επεισόδιο. Η φάση μανίας της διπολικής διαταραχής περιλαμβάνει ένα ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο ενέργειας και δραστηριότητας. Το άτομο βιώνει πολλαπλές και «καλπάζουσες» σκέψεις, έχει λιγότερη ανάγκη για ύπνο, μπορεί να δυσκολεύεται στη συγκέντρωση ή να είναι υπερπαρατηρητικό. Μπορεί επίσης να εμφανίσει παράτολμη, επιθετική, ανεξέλεγκτη ή αλλόκοτη συμπεριφορά.
Υπομανία. Είναι η κατάσταση υπερλειτουργίας του εγκεφάλου και του οργανισμού που μοιάζει με την μανία αλλά με μικρότερη κλινική αναπαράσταση. Αυτά τα επεισόδια ίσως είναι και τα δυσκολότερα στη διάγνωση, αφού ο ασθενής είναι λειτουργικός και υπερπαραγωγικός για μεγάλα διαστήματα, δίχως να φτάνει τα επίπεδα έντασης και σοβαρότητας της μανίας.
Κυκλοθυμική Διαταραχή
Η κυκλοθυμική διαταραχή είναι μια ηπιότερη μορφή διπολικής διαταραχής που περιλαμβάνει πολλές εναλλαγές της διάθεσης. Τα άτομα με κυκλοθυμία βιώνουν συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα αλλά με λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.
Τα συμπτώματα της κυκλοθυμικής διαταραχής περιλαμβάνουν πολλές περιόδους υπομανιακών και καταθλιπτικών συμπτωμάτων για τουλάχιστον δύο χρόνια, χωρίς ωστόσο να πληρούν τα κριτήρια για υπομανιακό ή καταθλιπτικό επεισόδιο.
Η θεραπεία της διπολικής διαταραχής
Τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής συνήθως βελτιώνονται με τη θεραπεία. Η φαρμακευτική αγωγή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας της διπολικής διαταραχής, αν και η ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει πολλούς ασθενείς να κατανοήσουν την ασθένειά τους και να αποδεχτούν την φαρμακευτική θεραπεία.
Τα φάρμακα που είναι γνωστά ως «σταθεροποιητές διάθεσης» και τα αντιψυχωσικά, κατά περίπτωση, φάρμακα είναι οι πιο συχνά συνταγογραφούμενοι τύποι φαρμάκων για τη διπολική διαταραχή.
Γενικά η θεραπεία της διπολικής διαταραχής έχει υψηλό επίπεδο εξατομίκευσης. Οι ασθενείς ενδεχομένως να χρειαστεί να δοκιμάσουν διαφορετικά φάρμακα και συνδυασμούς μέχρι να διαπιστωθεί τι λειτουργεί καλύτερα σ’ εκείνους.
Σε κάθε περίπτωση, τα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα επιτυγχάνονται με τον συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας. Επειδή η διπολική διαταραχή είναι μια χρόνια νόσος στην οποία τυπικά επανεμφανίζονται επεισόδια διάθεσης, η συνεχής προληπτική θεραπεία είναι συνιστώμενη.
Διαβάστε επίσης
Σε νέο… τέμπο ο Αντώνης Καράτζης – Αυτό είναι το video clip του τραγουδιού «Μελτέμι»
Ηράκλειο: Ανήλικοι είχαν κάνει… χούι τις κλοπές στα αυτοκίνητα του αεροδρομίου
Ηράκλειο: Η άρνηση της να πληρώσει μετά το γεύμα… επέφερε σύλληψη
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα