Υγεία 15.06.2024, 23:12

Εθελοντική αιμοδοσία: Όσο φυσικό είναι να πίνεις νερό, τόσο φυσικό είναι να δίνεις αίμα

Tο νερό ενεργοποιεί μια σειρά διαδικασιών για τη διατήρηση της ομοιόστασης του οργανισμού και των κυττάρων

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πίνουμε νερό; Στην αρχή θα υγράνει το στόμα και τον λαιμό, προτού ταξιδέψει κατά μήκος του οισοφάγου προς το στομάχι, από όπου θα σταλεί σήμα στον εγκέφαλο για την πρόσληψη υγρού. Η μεγαλύτερη απορρόφησή του θα γίνει στο λεπτό έντερο, όπου θα περάσει στην κυκλοφορία του αίματος, μέσω της οποίας φτάνει σε όλο το σώμα και συμβάλλει στη διατήρηση του όγκου και της πίεσης του αίματος, στην εύρυθμη λειτουργία των κυττάρων και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Χωρίς να το καταλαβαίνουμε, το νερό ενεργοποιεί μια σειρά διαδικασιών για τη διατήρηση της ομοιόστασης του οργανισμού και των κυττάρων, υποστηρίζοντας τις ζωτικές λειτουργίες. Όλα αυτά μέσα σε 10 λεπτά, όσα δηλαδή θα έχουν περάσει από το πρώτο τσίμπημα μέχρι την ολοκλήρωση της εθελοντικής αιμοδοσίας, οπότε θα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 450 ml αίμα. Με τόσο λίγο χρόνο και αυτό το λίγο αίμα, θα έχουν σωθεί τρεις ολόκληρες ζωές!

Αρκεί να πιούμε λίγο νερό για να τεθούν σε λειτουργία όλες εκείνες οι διεργασίες που συντηρούν τη ζωή· τόσο απλά, τόσο φυσικά. Και «όσο φυσικό είναι να πίνεις νερό, τόσο φυσικό είναι να δίνεις αίμα» υπενθυμίζουν η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων και το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, θέλοντας με αυτό το μότο να επισημάνουν πως, όσο αβίαστα κάνουμε αυτό που πρέπει για να παραμείνουμε στη ζωή, το ίδιο αβίαστα μπορούμε να σώσουμε και τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Συμπυκνώνεται έτσι σε 12 λέξεις η στάση της εταιρείας απέναντι στον εθελοντισμό και τον συνάνθρωπο.

«Η ζωή μας βασίζεται σε μια διαρκή διαδικασία κυκλικής αναγέννησης – εμείς είμαστε νερό, η Γη είναι νερό, το νερό είναι το σπίτι μας… Όλα είναι αλληλένδετα». Έτσι περιγράφει η εταιρεία τη φιλοσοφία της, «Ο Β-οίκος της ζωής μας», το όραμά της για την αρμονική συμβίωση. Για να μπορούν όμως οι άνθρωποι να συμβιώνουν, θα πρέπει να απολαμβάνουν κατ’ αρχάς το δικαίωμα στη ζωή, ένα δικαίωμα που επιστρέφει η αιμοδοσία σε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Τον Ιανουάριο του 2010, με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων, κ. Π. Σεπετά και Ε. Θεοχάρη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εθελοντική αιμοδοσία από την εταιρεία, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Χατζηκώστα. Όντας οι ίδιοι εθελοντές αιμοδότες, πέρασαν στο DNA της εταιρείας την κουλτούρα προσφοράς αίματος ως ένδειξη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

1.064 φιάλες από 41 αιμοδοσίες συγκεντρώθηκαν μέχρι τον Φεβρουάριο και το ταξίδι του εθελοντισμού δεν σταματά: με καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τη Βίκος σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας – Αθήνα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης – και συνεχή υποστήριξη της εθελοντικής αιμοδοσίας, που περιλαμβάνει την προσφορά μίας κινητής μονάδα αιμοληψίας στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων και τριών ειδικών οχημάτων με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, για την ασφαλή μεταφορά φιαλών αίματος στον Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη και συνεχίζει. Όσο υπάρχει νερό θα υπάρχει αίμα, κι όσο υπάρχουν εθελοντές αιμοδότες θα υπάρχει ζωή… για όλους.

Πηγή: ygeimou.gr

Διαβάστε επίσης:

Αεροπλάνο: Γιατί οι κόκκινες βαλίτσες μπαίνουν πρώτες

Ποιο αεροδρόμιο δεν έχει χάσει ούτε μια βαλίτσα

Συμβουλές για όσους φοβούνται να ταξιδέψουν με αεροπλάνο


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα