Style 28.01.2025, 7:36

Έτσι μπορείτε να συντηρήσετε τα κομμένα μήλα για να μην μαυρίσουν

Δείτε το κόλπο 

Όλοι ξέρουμε πως όταν κόβουμε τα μήλα και τα αφήνουνε αυτά μαυρίζουν με αποτέλεσμα να πετάμε στα σκουπίδια.

Αυτό είναι μια τυπική χημική και φυσική επίδραση που εκδηλώνεται ιδιαίτερα σε φρούτα όπως τα μήλα, αλλά σε λίγο διαφορετικό βαθμό και στα αχλάδια και σε πολλές άλλες ποικιλίες κρατήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου.

Τα μαυρισμένα μήλα παραμένουν βρώσιμα για λίγες μέρες, αλλά χάνουν τη συνοχή και τη συμπαγή τους μορφή, σε σημείο να φαίνονται λιγότερο «στερεά» και επίσης λιγότερο ευχάριστα στην εμφάνιση. Υπάρχουν όμως πιστοποιημένοι και αποτελεσματικοί τρόποι διατήρησης των μήλων μόλις κοπούν για να μην μαυρίσουν; Η απάντηση είναι ναι, πράγματι υπάρχουν διάφορες μέθοδοι, μερικές αναμφισβήτητα αρχαίες αλλά λειτουργικές.

Γιατί τα φρούτα μαυρίζουν

Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως οξείδωση και επηρεάζει τα φρούτα που έχουν κοπεί σε φέτες και στη συνέχεια εκτίθενται στον αέρα, το αποτέλεσμα της επιταχυνόμενης φθοράς του οξυγόνου. Μέσω της αντίδρασης με το οξυγόνο τα στοιχεία που συνθέτουν τον καρπό μπορούν στην πραγματικότητα να θεωρηθούν επιταχυνόμενα στην τυπική διαδικασία αποδόμησής τους, η οποία ξεκινά ακριβώς από το τμήμα που δεν προστατεύεται από τη φλούδα.

Βασικά, εάν δεν προστατεύσουμε ή δεν καταναλώσουμε γρήγορα το φρούτο, θα γίνεται όλο και πιο μαύρο στο εκτεθειμένο μέρος, επιταχύνοντας τη φθορά και μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για την κατανάλωσή του. Εκτός από έναν αισθητικό παράγοντα, τα φρούτα, σε αυτήν την περίπτωση τα κομμένα μήλα, είναι σημαντικά λιγότερο θρεπτικά εάν υπάρχει πράγματι το μαυρισμένο μέρος.

Πώς να αποφύγετε την οξείδωση

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι, πολύ συχνά τείνουμε να καλύπτουμε την εκτεθειμένη περιοχή με λίγη διαφανή μεμβράνη, στην πραγματικότητα υπάρχουν διάφοροι άλλοι τρόποι ειδικά σχεδιασμένοι για την προστασία των φρούτων. Ένα στοιχείο που μπορεί να φαίνεται μικρής σημασίας αν καταναλώνουμε ένα μήλο σε αρκετά τακτική βάση, αλλά που γίνεται πιο σημαντικό αν σκοπεύουμε να φτιάξουμε συνταγές με πολλά μήλα.

  • Χρησιμοποιήστε νερό και διττανθρακικό – Απλώς συνδυάστε και ανακατέψτε μια κουταλιά διττανθρακικό νάτριο σε νερό βρύσης και μουλιάστε τα φρούτα μας σε αυτό για τουλάχιστον ένα τέταρτο της ώρας
  • Εναλλακτικά μπορούμε απλά να καλύψουμε το εξωτερικό μέρος του φρούτου με αυτή τη λύση

Αυτό επιμηκύνει πολύ την περίοδο που «μπλοκάρει» το αναπόφευκτο σκοτεινό μέρος έστω και για λίγες ημέρες, επειδή καθώς το διττανθρακικό είναι μια εξαιρετικά βασική ουσία, αντιτίθεται στη διαδικασία οξείδωσης, η οποία αντίθετα βασίζεται σε οξύ. Ένα είδος «φυσικής ασπίδας» που εκμεταλλεύεται τα βασικά στοιχεία της χημείας. Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε το μαύρισμα.

Ακόμη και το μούλιασμα των μήλων σε λίγο χυμό λεμονιού, καθαρό ή αραιωμένο, σας επιτρέπει να αποκτήσετε ένα αντιοξειδωτικό φράγμα που αναπτύσσεται και δημιουργείται μέσω της χημείας. Το λεμόνι είναι μια πασίγνωστη θεραπεία που είναι ακόμη πιο αποτελεσματική από το διττανθρακικό νάτριο και είναι τέλειο εάν πρέπει να προστατεύσουμε τα μήλα μας από την αναπόφευκτη υποβάθμιση.


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα