Πολιτική 11.07.2024, 17:18

Κατρίνης: Να μην «ξεπλένουμε» την Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο

Πυρά του υποψήφιου Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ κατά του πρωθυπουργού

Αιχμές κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον τρόπο που σχολίασε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο άφησε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε να είμαστε εμείς αυτοί που ξεπλένουμε την Τουρκία και τον Αττίλα».

Ειδικότερα, σχολιάζοντας τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν και τις αναφορές του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Κυπριακό, ο κ. Κατρίνης ανέφερε πως ο πρωθυπουργός «αναφερόμενος στην Κύπρο, μίλησε για τραγωδία του 1974, λες και πρόκειται για κάποια φυσική καταστροφή».

«Για να μη δυσαρεστήσει τον κ. Ερντογάν απέφυγε να αποτυπώσει την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι το 1974 υπήρξε παράνομη στρατιωτική εισβολή και κατοχή τμήματος μιας ανεξάρτητης χώρας, ανάλογη με αυτή που υπέστη η Ουκρανία από τη Ρωσία» δήλωσε σε αιχμηρό του σχόλιο, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αντέταξε, δε, πως «το ζήτημα αυτό πρέπει να τίθεται πάντα και μετ’ επιτάσεως από την Ελλάδα, όχι μόνο σε διμερές αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Αλίμονο αν στα πλαίσια μιας λογικής ήρεμου κλίματος, να είμαστε εμείς αυτοί που “ξεπλένουμε” την Τουρκία και τον Αττίλα».

Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε θα πρέπει να γίνει σαφές ότι το Κυπριακό δεν αποσυνδέεται από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σε αυτή τη βάση «δεν μπορεί να μπει στο ράφι για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας για άλλα θέματα, που ουδείς γνωρίζει τι περιλαμβάνει και εγείρει εκ των πραγμάτων ανησυχία.»

Ο κ. Κατρίνης εξέφρασε επίσης και τη διαφωνία του για την υποστήριξη που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση στην υποψηφιότητα του Τούρκου διπλωμάτη κ. Σινιρίογλου για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΑΣΕ.

Υπενθύμισε ότι ο κ. Σινιρίογλου, ως πρέσβης της Τουρκίας στον ΟΗΕ, συνδέεται με έμπρακτες κινήσεις και πρωτοβουλίες αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης αλλά και της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά.

Διαβάστε επίσης

Ρέθυμνο: Την… ξεγέλασε και της «άρπαξε» 4.000 ευρώ

Κρήτη: «Τσιμπημένες» τιμές στα καρπούζια – «Φωτιά» τα πεπόνια στις Μοίρες και Τυμπάκι

Χανιά: Κωμικοτραγικές καταστάσεις στο Μπάλο – Οι επισκέπτες αποβιβάζονται στο πλοίο με σχοινί (φωτο)

Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα