Τα προνόμια και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης
Σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο βρίσκονται τέσσερις δήμοι του νομού Ηρακλείου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας.
Ειδικότερα, τα τέσσερα αυτά γεωγραφικά διαμερίσματα, ζητούν την κήρυξη έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να μπορούν στη συνέχεια να λάβουν μια σειρά από προνόμια, τα οποία συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των δυσμενών συνθηκών.
Όσον αφορά, τον «χάρτη» της λειψυδρίας, η Μεσαρά φαίνεται να είναι στο… μάτι του Κυκλώνα, ενώ μέχρι στιγμής, μετά τους δήμους Φαιστού και Βιάννου που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αντίστοιχο αίτημα κατέθεσαν οι Δήμοι Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών Αστερουσίων.
Την ίδια στιγμή, σε οριακή κατάσταση βρίσκονται οι υπόλοιποι δήμοι, αφού ο καύσωνας είναι ένα μεγάλο… εμπόδιο, με τη ζήτηση νερού να είναι υψηλή και τους αγωγούς να… κρέμονται από μια κλωστή.
Δήμος Μινώα Πεδιάδος
Με τα πέντε φράγματα του δήμου Μινώα (Αμουργελών, Καραβάδου, Σχοινιά, Ινίου, Παρτήρων) να είναι σε πλήρη αδυναμία να καλύψουν τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργούμενων εκτάσεων που ποτίζουν και τις ανάγκες ύδρευσης να γίνονται εκρηκτικές, ο δήμαρχος Βασίλης Κεγκέρογλου καταθέτει αίτημα για την κήρυξη του δήμου του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Έτσι παράλληλα με την άρδευση υπάρχουν ισχυρές πιέσεις στην ύδρευση, ειδικά στα χωριά Δεμάτι και Γαλατάς, όπου η γεώτρηση που τροφοδοτεί την περιοχή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πόσιμο επειδή βγάζει ποσότητες γύψου.
Άρα τίθεται ζήτημα χρηματικής ενίσχυσης του Δήμου για την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων και παράλληλα για την εγκατάσταση δικτύων που θα μεταφέρουν νερό σε περιοχές που το στερούνται. Χαρακτηριστικά αναφέρει την περίπτωση του Πανοράματος των Αμουργελλών και του Στείρωνα που εδώ και 20 χρόνια παίρνουν νερό με το βυτίο (!).
Αυτά τα ζητήματα πρέπει να λυθούν τονίζει ο δήμαρχος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορούν να διαιωνίζονται τέτοιες καταστάσεις σε βάθος χρόνου.
Δήμος Αρχανών Αστερουσίων
Σε κλοιό αφόρητης πίεσης ο δήμος Αρχανών Αστερουσίων, σύμφωνα με το δήμαρχο Μ. Κοκοσάλη, ο οποίος περιγράφει ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του δήμου είναι απίστευτα πιεσμένη επειδή υπάρχουν σοβαρές ζημιές στο δίκτυο υδροδότησης και την ίδια στιγμή έχει πέσει η στάθμη του νερού στις υφιστάμενες γεωτρήσεις.
Το πρόβλημα είναι ότι επειδή πέφτει κατακόρυφα η στάθμη του νερού, καίγεται ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός των γεωτρήσεων και το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Μεγάλες πιέσεις λόγω έλλειψης νερού, δέχεται ο Πύργος, ο Χάρακας, το Μελιδοχώρι, ενώ συνεχώς ο Δήμος δέχεται νέα αιτήματα για συνδέσεις άρδευσης από καλλιεργητές της περιοχής.
Δήμος Βιάννου
Μετά το Δήμο Φαιστού και ο Δήμος Βιάννου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας με απόφαση την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, «από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσης και για έναν μήνα, ήτοι έως και 5 Αυγούστου 2024».
Ο κ. Μπαριτάκης, τονίζει ότι όλο το παραλιακό μέτωπο του δήμου δέχεται μεγάλες πιέσεις στους παραλιακούς οικισμούς όπου έχει αυξηθεί η ζήτηση του νερού. Μεγάλες πιέσεις ζήτησης νερού έχει ο Βαχός, ο Άγιος Βασίλειος, ο Κερατόκαμπος, το Λουτράκι… και όπως τονίζει ο δήμαρχος είναι σημαντικό να ανοίξουν νέες γεωτρήσεις νερού άμεσα.
Ο ίδιος καλεί τους δημότες για μια ακόμη φορά να ακολουθήσουν τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί ήδη από τη Δημοτική Αρχή, σε μια προσπάθεια διαχείρισης των υδάτινων πόρων του δήμου και αντιμετώπισης του σοβαρού προβλήματος της λειψυδρίας.
Τι ισχύει στην Ελλάδα για μια περιοχή που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας
Όταν μια περιοχή στην Ελλάδα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας, εφαρμόζονται διάφορα προνόμια και μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Αυτά περιλαμβάνουν:
- Άμεση Χρηματοδότηση και Πόροι: Παρέχονται χρηματοδοτήσεις και πόροι για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, όπως μεταφορά νερού και κατασκευή προσωρινών δεξαμενών.
- Μέτρα για την Εξοικονόμηση Νερού: Εφαρμόζονται περιορισμοί στη χρήση νερού, όπως απαγορεύσεις στο πότισμα κήπων και το πλύσιμο αυτοκινήτων.
- Υποστήριξη Αγροτών: Παρέχεται οικονομική ενίσχυση και συμβουλές στους αγρότες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη γεωργία.
- Προμήθεια Νερού: Διασφαλίζεται η παροχή πόσιμου νερού στους κατοίκους μέσω δεξαμενών και βυτιοφόρων.
- Επιτάχυνση Γραφειοκρατικών Διαδικασιών: Γρήγορη έγκριση για έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, όπως γεωτρήσεις και εγκατάσταση συστημάτων αφαλάτωσης.
- Ενημέρωση και Εκπαίδευση: Διοργανώνονται εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για τρόπους εξοικονόμησης νερού.
- Κινητοποίηση Δημόσιων Υπηρεσιών: Συντονισμός δημοσίων υπηρεσιών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης.
- Στήριξη Ευάλωτων Ομάδων: Λαμβάνονται ειδικά μέτρα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που επηρεάζονται περισσότερο από τη λειψυδρία.
Η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντίδραση από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της λειψυδρίας και την αποκατάσταση της κανονικότητας το συντομότερο δυνατό.
Διαβάστε επίσης
Σε νέο… τέμπο ο Αντώνης Καράτζης – Αυτό είναι το video clip του τραγουδιού «Μελτέμι»
Ηράκλειο: Ανήλικοι είχαν κάνει… χούι τις κλοπές στα αυτοκίνητα του αεροδρομίου
Ηράκλειο: Η άρνηση της να πληρώσει μετά το γεύμα… επέφερε σύλληψη
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα