Επηρεάζει θετικά τις εγκεφαλικές λειτουργίες, προσφέροντας ενθαρρυντικά αποτελέσματα στα πρώιμα στάδια της νόσου
Ένα κοινό βότανο που βρίσκεται στην καθημερινή μας ζωή, το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο, μπορεί να έχει αποκαλυφθεί ως η νέα ελπίδα για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς σύμφωνα με μια νέα μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, το καρνοσικό οξύ, ένα φυσικό συστατικό αυτών των φυτών, φαίνεται να επηρεάζει θετικά τις εγκεφαλικές λειτουργίες, προσφέροντας ενθαρρυντικά αποτελέσματα στα πρώιμα στάδια της νόσου.
Το καρνοσικό οξύ είναι ήδη γνωστό για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, αλλά η φυσική του μορφή είναι τόσο ασταθής που δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά ως φάρμακο. Όμως, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια συνθετική, σταθερή μορφή του, η οποία δείχνει να προσφέρει σημαντικά οφέλη.
Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια με νόσο Αλτσχάιμερ, η νέα μορφή του καρνοσικού οξέος, γνωστή ως diAcCA, φάνηκε να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Τα ποντίκια παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στις μνημονικές τους ικανότητες και αύξηση του αριθμού των νευρικών συνάψεων στον εγκέφαλό τους, που είναι κρίσιμες για την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων. Ταυτόχρονα, η φλεγμονή που προκαλεί η νόσος μειώθηκε και παρατηρήθηκε ότι τα τρωκτικά απέβαλλαν περισσότερες τοξικές πρωτεΐνες, όπως το β-αμυλοειδές και η πρωτεΐνη ταυ (tau), οι οποίες σχετίζονται με την Αλτσχάιμερ.
Όπως δήλωσε ο Dr. Stuart A. Lipton, επιβλέπων ερευνητής της μελέτης και καθηγητής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια: «Το συστατικό δεν επιβράδυνε απλώς την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Την βελτίωσε, επαναφέροντας σχεδόν στο φυσιολογικό τις νοητικές λειτουργίες των ζώων».
Η διαδικασία και τα πρώτα αποτελέσματα
Η μετατροπή του καρνοσικού οξέος σε μια σταθερή μορφή δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Οι επιστήμονες, ωστόσο, κατάφεραν να δημιουργήσουν τη μορφή diAcCA, η οποία απορροφάται πιο αποτελεσματικά από τον οργανισμό. Ο οργανισμός μετατρέπει το diAcCA σε καρνοσικό οξύ μέσα από το έντερο, και μια ώρα μετά την χορήγηση, το συστατικό φτάνει στον εγκέφαλο σε θεραπευτικά επίπεδα. Στη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες χορήγησαν το diAcCA ή ένα εικονικό φάρμακο σε ποντίκια με Αλτσχάιμερ τρεις φορές την εβδομάδα για τρεις μήνες και παρατήρησαν εξαιρετικά αποτελέσματα.
Η νέα αυτή ανακάλυψη δείχνει πως το diAcCA δεν έχει τοξικές επιδράσεις στους οργανισμούς που το καταναλώνουν, ενώ παράλληλα μειώνει την παθολογική συσσώρευση των δύο αυτών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, οι οποίες προκαλούν την καταστροφή των νευρικών κυττάρων και την απώλεια μνήμης.
Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Ο Dr. Lipton επισημαίνει ότι είναι αναγκαία η περαιτέρω διεξαγωγή κλινικών μελετών σε ανθρώπους, για να επαληθευτεί η αποτελεσματικότητα του συστατικού στην ανθρώπινη θεραπεία. Παράλληλα, το καρνοσικό οξύ μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη και για άλλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η νόσος Πάρκινσον, κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί σε μελλοντικές μελέτες.
Επιπλέον, η έρευνα δείχνει πως το καρνοσικό οξύ, αν χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με υπάρχοντα φάρμακα για την Αλτσχάιμερ, ίσως προσφέρει ακόμα πιο ισχυρά αποτελέσματα. Η ανάγκη για περισσότερη έρευνα παραμένει, όμως, επιτακτική.
Πηγή: pronews.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα