Αρθρογραφία 25.04.2024, 10:24

Μπορώ να απασχολώ ξένο προσωπικό;

Του Γιώργου Λιονάκη – Στο παρόν άρθρο θα εξηγήσουμε με λόγια απλά και κατανοητά, επιγραμματικά, τι δυνατότητες έχει (ή δεν έχει) κάποιος ώστε -νόμιμα πάντοτε- να απασχολήσει έναν αλλοδαπό – πολίτη τρίτης χώρας (και επομένως όχι υπήκοο της Ευρωπαϊκής Ένωσης), στις αγροτικές του εργασίες, στα πρόβατα του, στο ξενοδοχείο του, στην επιχείρηση του, στο εστιατόριο του κ.λπ.

Το παρόν άρθρο είναι απλά και μόνο ενημερωτικό. Υπάρχουν οι εξής βασικές κατηγορίες:

1. Ο αλλοδαπός που διαθέτει άδεια διαμονής:

Αυτή είναι η εύκολη κατηγορία, καθότι, εάν διαθέτει ήδη άδεια διαμονής, εκδίδει ο αλλοδαπός ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και κατόπιν μέσω του λογιστή μας κάνουμε τις απαραίτητες διαδικασίες πρόσληψης με ένσημα (Έντυπο 3, Αναγγελία Πρόσληψης κλπ) ή πάλι μέσω του λογιστική μας και μέσω του ΕΦΚΑ του τόπου κατοικίας μας δηλώνουμε από κοινού με τον αλλοδαπό, σχετικά με την απασχόληση του με εργόσημα, όπως θα το κάναμε ακριβώς και με κάποιον Έλληνα, ώστε να είναι ασφαλισμένος και να καλύπτονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές μας υποχρεώσεις.

2. Εάν ο αλλοδαπός δεν διαθέτει άδεια διαμονής, τι κοιτάμε:

Α. Εάν μέχρι την 30η Νοεμβρίου του 2023 βρίσκεται στην Ελλάδα για τουλάχιστον τρία (3) χρόνια, και το αποδεικνύει με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας (δηλαδή με εμβάσματα μέσω εταιριών εμβασμάτων, έγγραφα δημόσιου νοσοκομείου -όχι ιδιωτικά θεραπευτήρια, όχι υπεύθυνες δηλώσεις ιατρών και λοιπές υπεύθυνες δηλώσεις-,αποδεικτικά συναλλαγής με λοιπές δημόσιες υπηρεσίες, προηγούμενα αιτήματα και προσπάθειες νομιμοποίησης του -πχ να είχε ζητήσει άσυλο, να είχε κάνει τις διαδικασίες για άδεια εργασίας 6 μηνών- κλπ δημόσια έγγραφα) τότε μπορεί ο αλλοδαπός αυτός με μία Υπεύθυνη Δήλωση του μελλοντικού του εργοδότη, να αιτηθεί στην Διεύθυνση Αλλοδαπών του τόπου παροχής της εργασίας του (η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά) και να λάβει -εφόσον ελεγχθεί το Αίτημα του και γίνει αποδεκτό- Άδεια Διαμονής. Σημείωση: να μην προκύπτει (από το διαβατήριο του, από σχετικές σφραγίδες εισόδου-εξόδου) να έχει λείψει από την χώρα, καθόλου, κατά το διάστημα της τριετίας, ο νόμος θέλει να διαμένει συνεχώς στην Ελλάδα. Μετά πάμε στην κατηγορία 1η . Πριν από αυτό, ΔΕΝ τον απασχολούμε, είναι παράνομο.

Β. Εάν αποδεικνύει με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας (όπως ενδεικτικά τα αναφέραμε ανωτέρω) ότι βρίσκεται στην χώρα για τουλάχιστον επτά (7) χρόνια, δύναται να αιτηθεί άδεια διαμονής.

3. Εάν ο αλλοδαπός είναι εδώ, διαθέτει διαβατήριο (έστω και ληγμένο) αλλά δεν αποδεικνύει ούτε 3, ούτε -πολύ περισσότερο- 7 χρόνια διαμονής στην χώρα: Υπάρχει τότε η δυνατότητα 3μηνης απασχόλησης του με εργόσημο σε αγροτικές εργασίες (θερμοκήπια και ελιές κυρίως)

4. Εάν ο ξάδερφος, αδερφός, πατέρας, γιος (συγγενής εν γένει) φίλος, γνωστός, ενός αλλοδαπού που γνωρίζετε, ή ήδη εργάζεται σε εσάς, θέλει να έρθει στην Ελλάδα για εργασία: Τότε μέσω της αποκεντρωμένης διοίκησης – τμήμα αλλοδαπών, γίνεται η διαδικασία μετάκλησης του:

α. Για 9 μήνες τον χρόνο κάθε χρόνο και έως 5 χρόνια (ιδίως σε αγροτικές εργασίες ή στα πρόβατα, ή καθαριστές ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων), ασφάλιση με εργόσημα ως επί το πλείστον – οπότε και μόλις εισέλθει στην χώρα κάνουμε τις απαραίτητες διαδικασίες στην Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, για την νομιμοποίηση του. Συμβουλευόμαστε πάντοτε τον λογιστή μας από πριν, εάν λογιστικά είμαστε εντάξει.

β. Για 1 έτος (ιδίως σε αγροτικές εργασίες ή πρόβατα, σε οικοδομές, ως τεχνίτες μετάλλου και ξύλου κλπ, σφαγείς κρεάτων και αλιευμάτων κλπ κατηγορίες), οπότε και μόλις εισέλθει κάνουμε τις απαραίτητες διαδικασίες στην Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, για την νομιμοποίηση του. Συμβουλευόμαστε πάντοτε τον λογιστή μας πριν εάν λογιστικά είμαστε εντάξει.
Αυτές, ως επί το πλείστον, είναι οι δυνατότητες μας. Σε κάθε περίπτωση μέριμνα και προτεραιότητα μας θα πρέπει να αποτελεί η ασφάλεια και η νομιμότητα της εργασίας. Τώρα ξέρεις.

*Ο κ. Λιονάκης είναι δικηγόρος


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα