Το μεταγραφικό παζάρι του περασμένου καλοκαιριού ήταν όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα ενεργό, ποιές ήταν όμως οι 5 χειρότερες μεταγραφές.
Με αυτή τη λίστα θα προσπαθήσουμε να δούμε ποιες ήταν οι χειρότερες μεταγραφές της σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε. Για να το κάνουμε αυτό, θα εξετάσουμε τα χρήματα που δαπανήθηκαν για αυτούς τους παίκτες, τι πρόσφεραν στις ομάδες τους και σε ποια ηλικία βρίσκονται.
5. Matthijs de Ligt (25 ετών) – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – 45 εκατ. ευρώ
Facebook
Ο de Ligt, μετά τα λαμπρά χρόνια του στον Άγιαξ την περίοδο 2017–2019, απέχει πολύ από αυτό που όλοι αναμέναμε να εξελιχθεί. Μεταγράφηκε στη Γιουβέντους έναντι 85,5 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια στην Μπάγερν Μονάχου για 67,5 εκατ. ευρώ, ενώ το περασμένο καλοκαίρι οι «Κόκκινοι Διάβολοι» ξόδεψαν 45 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσουν.
Ο de Ligt προφανώς δεν αποτελεί τον μοναδικό λόγο για τον οποίο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέγραψε μία από τις χειρότερες σεζόν στην ιστορία της. Όμως, η απόδοσή του δεν παραπέμπει σε έναν κεντρικό αμυντικό πάνω στον οποίο μπορεί να στηριχτεί ομάδα του κύρους της Γιουνάιτεντ. Το μοναδικό του θετικό στοιχείο φαίνεται να είναι η μαχητικότητα, ενώ η πορεία του δείχνει σταθερά πτωτική. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι μέσα στον τελευταίο χρόνο η χρηματιστηριακή του αξία μειώθηκε κατά 27 εκατ. ευρώ.
Ο 25χρονος Ολλανδός ήταν από τους βασικούς λόγους που η ομάδα του Μάντσεστερ δεν είχε ίχνος αμυντικής σταθερότητας. Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι αμείβεται με 230.000 ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή σχεδόν 12 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που τον κατατάσσει στους πιο ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές του πρωταθλήματος, είναι φανερό ότι η σχέση απόδοσης/κόστους δεν είναι θετική. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, ο Matthijs de Ligt είναι πιθανό να χάσει τη θέση του στη βασική ενδεκάδα της Γιουνάιτεντ και να αναζητήσει σύντομα νέα ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του.
4. João Félix (25 ετών) – Τσέλσι – 52 εκατ. ευρώ
instagram
Περνάμε σε άλλον έναν 25χρονο, του οποίου οι προσδοκίες όταν ξεκίνησε την καριέρα του δεν επαληθεύτηκαν. Ο Félix πρωτοσυστήθηκε στο ποδοσφαιρικό κοινό τη σεζόν 2018/19 με την Μπενφίκα, όντας μόλις 19 ετών. Μετά την εξαιρετική αυτή σεζόν, μεταγράφηκε στην Ατλέτικο Μαδρίτης έναντι 127,2 εκατ. ευρώ. Εκεί είχε κάποια καλά διαστήματα, αλλά συνολικά απέτυχε να καθιερωθεί στην ομάδα. Ακολούθησαν δανεισμοί, αρχικά στην Τσέλσι (με ελάχιστες εμφανίσεις και κακό αποτύπωμα), έπειτα στην Μπαρτσελόνα, όπου είχε μια καλύτερη –σχετικά– περίοδο.
Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ατλέτικο και πωλήθηκε οριστικά στην Τσέλσι έναντι 52 εκατ. ευρώ. Η ομάδα του Λονδίνου επέλεξε να επενδύσει στον Πορτογάλο, παρά το αποτυχημένο εξάμηνο που πέρασε εκεί ως δανεικός. Ο Félix υπέγραψε επταετές συμβόλαιο με απολαβές 4,1 εκατ. ευρώ τον χρόνο (περίπου 80.000 ευρώ την εβδομάδα). Οι σχετικά χαμηλές απολαβές του είναι και ο λόγος που βρίσκεται στην 4η θέση της λίστας και όχι στην πρώτη τριάδα.
Ο Félix αγωνίστηκε μόλις 20 φορές με την Τσέλσι σε όλες τις διοργανώσεις, σημειώνοντας 7 γκολ – εκ των οποίων τα 4 στο Conference League στη φάση των ομίλων, δηλαδή απέναντι σε ομάδες κατώτερου επιπέδου. Μοίρασε και 1 ασίστ στο EFL Cup. Τον Ιανουάριο μετακινήθηκε ξανά δανεικός, αυτή τη φορά στη Μίλαν, χωρίς να έχει κάποια αξιόλογη παρουσία. Φαίνεται πως δεν μπορεί να βρει θέση σε καμία ομάδα, και με δεδομένο το βάθος στο ρόστερ της Τσέλσι, δύσκολα θα έχει πολλές συμμετοχές την ερχόμενη σεζόν.
3. Teun Koopmeiners (27 ετών) – Γιουβέντους – 58,4 εκατ. ευρώ
facebook
Περνάμε στην Ιταλία και τη Γιουβέντους. Το περασμένο καλοκαίρι, για μεγάλο διάστημα υπήρχε το μεταγραφικό «σίριαλ» ανάμεσα στην Αταλάντα και τη Γιουβέντους για την απόκτηση του 27χρονου Ολλανδού. Τελικά, το «deal» έκλεισε στα 58,4 εκατ. ευρώ.
Ο Koopmeiners συστήθηκε στον κόσμο με την Άλκμααρ. Μετά από 4 πετυχημένα χρόνια, μεταγράφηκε στην Αταλάντα έναντι 14 εκατ. ευρώ, όπου εδραιώθηκε ως ένας από τους καλύτερους μέσους της Serie A αλλά και της εθνικής Ολλανδίας. Μετά την κατάκτηση του Europa League κόντρα στη Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόνσο, που μέχρι τότε ήταν αήττητη, κέρδισε τη μεταγραφή στη «Μεγάλη Κυρία».
Η Γιουβέντους τού προσέφερε 5ετές συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, ποσό που τον κατατάσσει στην 5η θέση των πιο ακριβοπληρωμένων παικτών της ομάδας. Η μεταγραφή του είναι η 6η ακριβότερη στην ιστορία του συλλόγου.
Ωστόσο, η χρονιά του δεν ήταν αντάξια των προσδοκιών. Αγωνίστηκε σε 40 ματς, σημειώνοντας 4 γκολ και μοιράζοντας 3 ασίστ, όμως δεν κατάφερε να προσφέρει τη σταθερότητα που αναμενόταν. Αντιθέτως, έκανε αρκετά λάθη που οδήγησαν σε γκολ και απώλεια βαθμών.
2. João Palhinha (29 ετών) – Μπάγερν Μονάχου – 51 εκατ. ευρώ
facebook
Μεταφερόμαστε στη Γερμανία και τη Μπάγερν Μονάχου. Η ομάδα δεν φημίζεται για τις υπέρογκες μεταγραφές, αλλά όταν ξοδεύει χρήματα, συνήθως το κάνει σωστά. Η περίπτωση του João Palhinha αποτελεί εξαίρεση.
Η Μπάγερν επένδυσε 51 εκατ. ευρώ για την απόκτησή του, προσφέροντάς του τετραετές συμβόλαιο αξίας 9,8 εκατ. ευρώ ετησίως. Να σημειωθεί ότι για τα οικονομικά δεδομένα της Bundesliga, τα 50 εκατ. ευρώ αποτελούν τεράστια επένδυση.
Ο Palhinha αγωνίστηκε για δύο χρόνια στη Φούλαμ και ξεχώρισε ως σκληροτράχηλος αμυντικός μέσος με καλή τεχνική κατάρτιση. Η Μπάγερν τον απέκτησε για να κάνει τη «βρώμικη» δουλειά στο κέντρο.
Ωστόσο, η πρώτη του χρονιά στη Γερμανία δεν ήταν επιτυχημένη. Συμπλήρωσε μόλις 24 συμμετοχές χωρίς γκολ ή ασίστ, με συνολικά 941 λεπτά (δηλαδή κάτι λιγότερο από 10 πλήρη παιχνίδια). Η κακή του χρονιά και η ηλικία του οδήγησαν σε πτώση της χρηματιστηριακής του αξίας κατά 25 εκατ. ευρώ (από 55 στα 30).
1. Douglas Luiz (27 ετών) – Γιουβέντους – 51,5 εκατ. ευρώ
facebook
Για να κλείσουμε τη λίστα, επιστρέφουμε στο Τορίνο. Ο Douglas Luiz ήταν η δεύτερη μεγάλη μεταγραφή μέσου για τη Γιουβέντους το καλοκαίρι, αλλά και αυτή δεν στέφθηκε με επιτυχία.
Ο 27χρονος Βραζιλιάνος ήρθε στην Ευρώπη από τη Βάσκο ντα Γκάμα για να αγωνιστεί στη Μάντσεστερ Σίτι έναντι 12 εκατ. ευρώ. Χωρίς να βρει θέση στους «Πολίτες», μεταγράφηκε στην Άστον Βίλα με 16,8 εκατ. ευρώ, όπου και εδραιώθηκε με 204 συμμετοχές και 46 γκολ/ασίστ.
Η χρηματιστηριακή του αξία έφτασε τα 70 εκατ. ευρώ, πείθοντας τη Γιουβέντους να τον αποκτήσει. Ένα χρόνο μετά, η αξία του έπεσε στα 38 εκατ. ευρώ και η σεζόν του ήταν απογοητευτική, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για ενδεχόμενη αποχώρησή του.
Ο Luiz είναι μια ιδιόμορφη περίπτωση: αγωνίζεται ως αμυντικός μέσος, αλλά δεν έχει έντονα αμυντικά χαρακτηριστικά, προκαλώντας σύγχυση στη μεσαία γραμμή. Φέτος είχε μόλις 26 συμμετοχές, χωρίς καμία συνεισφορά σε γκολ, ενώ αγωνίστηκε μόνο 832 λεπτά – δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 35 λεπτά ανά ματς. Σε σύγκριση με τον Koopmeiners που είχε 2.852 λεπτά, η διαφορά είναι εμφανής.
Αυτές ήταν, κατά τη γνώμη μας, οι 5 χειρότερες μεταγραφές του περσινού καλοκαιριού. Σίγουρα θα μπορούσαν να μπουν κι άλλοι στη λίστα, όμως αυτοί ξεχώρισαν για τον αρνητικό τους αντίκτυπο.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα