Κρήτη 02.08.2024, 13:00

Πανώλη αιγοπροβάτων: Θετικοί οι κτηνοτρόφοι για την άμεση αποζημίωση μετά την επικοινωνία Αρναουτάκη – Μητσοτάκη

Νέα σύσκεψη για την πανώλη στην Περιφέρεια – Παραμένει στο νησί ο ΓΓ του Υπ. Ανάπτυξης Γ. Στρατάκος

Σε αναβρασμό βρίσκεται ο κτηνοτροφικός κόσμος της Κρήτης με αφορμή τις ορμητικές εξελίξεις για τα κρούσματα πανώλης στο νησί.

Τα αρμόδια στελέχη στην Περιφέρεια Κρήτης συνέρχοντα τις τελευταίες ημέρες με συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα και με όσο το δυνατόν λιγότερες «απώλειες» και επιπτώσεις το θέμα των κρουσμάτων της πανώλης των Μικρών μηρυκαστικών.

Μάλιστα το πρωί της Παρασκεύης (2/8) πραγματοποιήθηκε δεύτερη στη σειρά σύσκεψη στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Κρήτης για τα κρούσματα πανώλης.

Προηγήθηκαν η σύσκεψη της Πέμπτης (1/8) στο Ηράκλειο παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Στρατάκου, ο οποίος παραμένει στο νησί της Κρήτης και συμεετέχει σε όλες τις συσκέψεις συντονισμού ενεργειών στην Περιφέρεια, καθώς επίσης και η επικοινωνία του Περιφερειάρχη Κρήτης, Στάυρου Αρναουτάκη με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη το βράδυ της ίδιας ημέρας κατά την οποία σύμφωνα με πληροφορίες των Times της Κρήτης, οι κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν για τις απώλειές τους βάσει του “θεσσαλικού μοντέλου”.

Πιο συγκεκριμένα, νωρίτερα μέσα στην ημέρα (2/8) έπεσαν ήδη οι υπογραφές για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων, το ζωικό κεφάλαιο των οποίων πρόκειται προληπτικά – όπως επιβάλλει το υγειονομικό πρωτόκολλο – να θανατωθεί.

Οι δύο κτηνοτρόφοι στα Αστερούσια, στα κοπάδια των οποίων εντοπίστηκαν τα κρούσματα, θα λάβουν 125 ευρώ ανά ζώο, ενώ σε βάθος πέντε μηνών θα έχει αποκατασταθεί πλήρως ο αριθμός των κοπαδιών τους και μάλιστα με αιγοπρόβατα ίδιας φυλής.

Αυτό το τελευταίο, είναι ένα σοβαρό ζήτημα που τέθηκε από τον Περιφερειάρχη, καθώς στα Αστερούσια διαβιούν φυλές Αιγών, αλλά και προβάτων, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως γηγενείς ράτσες της Κρήτης και δεν συναντώνται σε άλλα μέρη του ελλαδικού χώρου.

Θετική εξέλιξη

Μετά την θετική αυτή εξέλιξη, όπως είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ηρακλείου, Γιώργος Καργάκης, δεν θα πραγματοποιηθεί η ενημερωτική συνάντηση που είχαν ζητήσει με στελέχη της Περιφέρειας. Παρακολουθούν ωστόσο στενά και μετέχουν στις προσπάθειες να περιοριστεί η νόσος στα σημεία όπου εντοπίστηκε. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ Καργάκης, μόνο στην ζώνη αυστηρής καραντίνας, ακτίνας τριών χιλιομέτρων που έχει επιβληθεί στα Αστερούσια, διαβιούν περίπου 20.000 αιγοπρόβατα, ενώ συνολικά στην Κρήτη διαβιεί ο μεγαλύτερος αριθμός τέτοιων ζώων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.,

Παραμένει ο γγ στο Ηράκλειο

Σημειώνεται πως στο Ηράκλειο θα παραμείνει και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, ο οποίος συμμετέχει στις συσκέψεις συντονισμού στην Περιφέρεια Κρήτης.

Όπως ειπώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι σε όλη την Κρήτη με στόχο τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων και σε άλλες περιοχές του νησιού, μιας και υπαρχει ανησυχία για τυχον εξάπλωση της ασθένειας, η οποία αποτελει ένα γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία σε αρμόδιες τοπικές αρχές και κτηνοτρόφους.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας

«Επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η προσβολή από πανώλη μικρών μηρυκαστικών, δύο εκτροφών οι οποιες και εισήγαγαν ζώα από το εξωτερικό και ήταν υπό επιτήρηση από την κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης.

Έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες και ακολουθείται το πρωτόκολλο που ορίζει η νομοθεσία σε ανάλογες περιπτώσεις.

Παρακαλούνται όλοι οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης και όσοι εμπλέκονται στις δραστηριότητες της αιγοπροβατοτροφίας να προσαρμόζονται στα μέτρα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο.
Επίσης, όλοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής των Αστερουσίων παρακαλούνται να περιορίσουν τα ζώα τους και σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος να ενημερώσουν την κτηνιατρική υπηρεσία.
Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων και επιπλέον των βοοειδών που συσταυλιζονται με αιγοπρόβατα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε πως στη σύσκεψη μετέχουν τα στελέχη των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης από κάθε Περιφερειακή Ενότητα, σημείωσε την άμεση ανταπόκριση και την συντονισμένη συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου και της περιφέρειας και υπογράμμισε πως «ως Περιφέρεια Κρήτης δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω προκειμένου να σώσουμε την κτηνοτροφία της Κρήτης εφαρμόζοντας όσα προβλέπονται από το πρωτόκολλο με βάση την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε πως η ανεύρεση των κρουσμάτων ήταν αποτέλεσμα της ιχνηλασιμότητας που εφαρμόζεται, αναγνώρισε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι σκληρά και σημείωσε πως επιχειρησιακά «ακολουθούμε το μοντέλο που είχαμε και στη Θεσσαλία και θα συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις να βοηθήσουμε το έργο της περιφέρειας έτσι ώστε να εκριζώσουμε το φαινόμενο από το νησί». Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως οι πληγέντες κτηνοτρόφοι «θα αποζημιωθούν».

Όπως υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος «η πολιτεία θα σταθεί πλάι σε όλο τον κόσμο που περνάει πάρα πολύ δύσκολα. Είτε χρηματοδοτικά, είτε θεσμικά για να μπορέσουν να ξαναφτιάξουν τα κοπάδια, να πατήσουν στα πόδια τους και να παραμείνουν στα μαντριά τους».

Διαβάστε επίσης

Σε επιφυλακή οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης για τα κρούσματα πανώλης

Σε επιφυλακή οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης για τα κρούσματα πανώλης

Ακόμα μια πτώση δέντρου στο κέντρο του Ηρακλείου

Συναγερμός στις ελληνικές αρχές για ισραηλινούς στόχους στην Ελλάδα


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα