Style 30.06.2024, 8:12

Απίθανο ρολό μοσχάρι στο φούρνο

Αν εξαιρέσουμε το καθάρισμα των λαχανικών, πιο τεμπέλικο φαγητό από αυτό δεν υπάρχει!

Όλη τη μαεστρία τη βάζει ο φούρνος, που με το σιγανό πολύωρο ψήσιμο καραμελώνει τα λαχανικά και μαλακώνει το κρέας. Αξίζει τον κόπο να περιμένετε απλά να σιγοψηθεί.

Υλικά

  • 2 kg μοσχάρι κόντρα φιλέτο ή χτένι σπάλας με το λιπάκι του
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 6-8 σκελ. σκόρδο
  • 6 πατάτες κομμένες σε μικρά καρέ (μέγεθος μπουκιάς)
  • 6 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 3-4 κλων. σέλερι κομμένο σε καρέ (μέγεθος μπουκιάς)
  • 1/2 kg μικρά κρεμμύδια ξερά
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 2-3 κλων. θυμάρι
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το ρολό μοσχάρι σε δίχτυ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C.
  • Αφήνουμε το κρέας στον πάγκο της κουζίνας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, από 30΄ έως 1 ώρα, ανάλογα με την εποχή.
  • Το χειμώνα 30΄ για 2 κιλά κρέας είναι αρκετά.
  • Αλείφουμε με το ελαιόλαδο καλά το κρέας γύρω γύρω και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
  • Σε ταψί βάζουμε τα σκόρδα, το δαφνόφυλλο και το θυμάρι και τοποθετούμε επάνω το κρέας.
  • Ψήνουμε για 30΄.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 140°C.
  • Σκεπάζουμε το κρέας με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και σφραγίζουμε τις άκρες του αλουμινόχαρτου στο ταψί.
  • Το ξεχνάμε στο φούρνο για 3 ώρες και 30΄.
  • Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να είναι πολύ μαλακό.
  • Αλείφουμε καλά το κρέας με τα ζουμιά του γύρω γύρω.
  • Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά τριγύρω και τα ανακατεύουμε με τα υγρά του ταψιού.
  • Δυναμώνουμε στους 160-170°C και ψήνουμε ξεσκέπαστο το φαγητό για 45΄, μέχρι το λιπάκι του κρέατος να γίνει τραγανό και τα λαχανικά μελωμένα και μαλακά.

Μυστικά επιτυχίας

  • Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να γυρίσει σφιχτά σε ρολό το κρέας και να το περάσει σε δίχτυ με το λιπάκι του από την έξω πλευρά, να φαίνεται. Αυτή θα είναι η μισή επιτυχία του φαγητού.
  • Όσο θα ψήνεται το κρέας σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, το λίπος θα στάζει επάνω του και θα του δίνει υγρασία, ώστε στο τέλος να είναι ζουμερό και μαλακό.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

Λαχταριστή συνταγή για πανακότα με γιαούρτι

Ρυζοσαλάτα µε κοτόπουλο – Το τέλειο συνοδευτικό για πολλά φαγητά

Λαχταριστές αυγοφέτες με ψωμί του τοστ

Σοκολατένιο ψωμί με φουντούκια

Καρυδόπιτα με σιρόπι σοκολάτας

Εύκολο μοσχάρι με μαυροδάφνη και μανιτάρια

 


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα