Οικονομία 11.07.2024, 10:36

Τιμολόγια ρεύματος: «Τρομάζουν» οι νέες αυξήσεις που έρχονται

Ράλι χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος που φθάνει σε επίπεδα ενεργειακής κρίσης

Τιμές ενεργειακής κρίσης διαμορφώνονται στις χονδρεμπορικές αγορές της ΝΑ Ευρώπης με οδηγό την αγορά της Ουγγαρίας στο βόρειο άκρο του γεωγραφικού τόξου, όπου η τιμή εκτοξεύθηκε σήμερα στα 263,99 ευρώ/μεγαβατώρα και την ελληνική αγορά στο νότιο, όπου η τιμή της μεγαβατώρας τις βραδινές ώρες έφτασε να πωλείται έως και τα 500 ευρώ, διαμορφώνοντας μια μέση ημερήσια τιμή στα υψηλά των 184,79 ευρώ.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η τιμή είναι πάνω από 80 ευρώ υψηλότερη από τις ήδη υψηλές τιμές του Μαΐου (100,21 και 81,421 αντίστοιχα), υπερτριπλάσια από τη χαμηλή τιμή του Απριλίου (58,515 ευρώ) και πολύ κοντά στα επίπεδα των άνω των 200 ευρώ που κινήθηκε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, με κορύφωση την τιμή των 429,388 ευρώ τον Αύγουστο του 2022.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη, η οποία προβλέπεται να επιδεινωθεί έως και τις 22 Ιουλίου, θα έχει άμεση επίπτωση στα κίτρινα τιμολόγια του τρέχοντος μήνα και θα επιβαρύνει με επιπλέον αυξήσεις τα πράσινα τιμολόγια του Αυγούστου. Σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων που επηρέασαν τις επιμέρους αγορές, οι οποίες είναι διασυνδεδεμένες και επιλύονται με κοινό αλγόριθμο, μεταφέροντας τις υψηλές τιμές από το ένα ηλεκτρικό σύστημα στο άλλο.

Στην περιοχή των Βαλκανίων επικρατεί καύσωνας που έχει ανεβάσει τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια λόγω κλιματιστικών. Οι μέγιστες ανταλλαγές ενέργειας από τη Δυτική Ευρώπη προς την Ουγγαρία μειώθηκαν κατά 1200 – 1300 MW κατά μέσον όρο τις βραδινές ώρες στις 8 Ιουλίου.

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης

Σε νέο… τέμπο ο Αντώνης Καράτζης – Αυτό είναι το video clip του τραγουδιού «Μελτέμι»

Ηράκλειο: «Τέλος εποχής» για τους πυλώνες φωτισμού στην Πλατεία Ελευθερίας – Έρχονται 9 νέα φωτιστικά σώματα (φωτο – βίντεο)

Ηράκλειο: Ανήλικοι είχαν κάνει… χούι τις κλοπές στα αυτοκίνητα του αεροδρομίου

Χανιά: Σελίδα στο διαδίκτυο ασκεί… Cyberbullying σε μαθητές – Μητέρα καλεί γονείς θυμάτων να ενεργήσουν από κοινού

Ηράκλειο: Η άρνηση της να πληρώσει μετά το γεύμα… επέφερε σύλληψη


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα