Κρήτη 11.07.2024, 7:18

To λιμνόφιδο που εξαπλώνεται στην Κρήτη και προσποιείται… το νεκρό για να γλιτώσει

Μπορεί να μείνει κάτω από το νερό για μεγάλο χρονικό διαστήματα

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο για το Λιμνόφιδο (Natrix tesselata) που εξαπλώνεται και στην Κρήτη είναι το γεγονός πως, αν κινδυνεύσει, προσποιείται το νεκρό και σε ορισμένες περιπτώσεις βγάζει και αίμα από το στόμα.

Πρόκειται για ένα μεσαίου μεγέθους φίδι, με μήκος αρσενικών έως 90 εκατοστά. Τα μεγαλύτερα θηλυκά μπορεί να φτάσουν τα 120 εκατοστά. Λεπτό επίμηκες κεφάλι με τα ρουθούνια και τα μάτια τοποθετημένα σχετικά ψηλά, κάτι που τους επιτρέπει να αναπνέουν και να βλέπουν ευκολότερα στο νερό. Ποικίλος χρωματισμός σε τόνους του γκρι και του πράσινου με μαύρες, κανονικά διατεταγμένες κηλίδες στη ράχη.

Πρόκειται για υδρόβιο είδος που μπορεί να βρεθεί σε περιοχές με στάσιμα νερά αλλά και σε ποτάμια. Παρότι έχει βρεθεί μέχρι τα 2.200 μέτρα υψόμετρο, είναι πιο κοινό στις περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Κολυμπάει πολύ καλά και μπορεί να παραμείνει κάτω από το νερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ημερόβιο είδος το οποίο περνάει αρκετό χρόνο στον ήλιο για να θερμανθεί πριν μπει στο νερό.

Το καλοκαίρι εγκαταλείπει το νερό το σούρουπο ή νωρίς την νύχτα. Τρέφεται κυρίως με ψάρια και λιγότερο με αμφίβια. Ζευγαρώνει τον Απρίλιο και τα θηλυκά γεννούν τον Ιούνιο 5-25 αυγά σε υγρό χώμα ή σε βλάστηση σε αποσύνθεση. Αν κινδυνεύσει προσποιείται το νεκρό και σε ορισμένες περιπτώσεις βγάζει και αίμα από το στόμα. Η κατάσταση διατήρησης του είδους χαρακτηρίζεται ως ικανοποιητική.

Πηγή: lifo.gr

Διαβάστε επίσης

Σε νέο… τέμπο ο Αντώνης Καράτζης – Αυτό είναι το video clip του τραγουδιού «Μελτέμι»

Ηράκλειο: «Τέλος εποχής» για τους πυλώνες φωτισμού στην Πλατεία Ελευθερίας – Έρχονται 9 νέα φωτιστικά σώματα (φωτο – βίντεο)

Ηράκλειο: Ανήλικοι είχαν κάνει… χούι τις κλοπές στα αυτοκίνητα του αεροδρομίου

Χανιά: Σελίδα στο διαδίκτυο ασκεί… Cyberbullying σε μαθητές – Μητέρα καλεί γονείς θυμάτων να ενεργήσουν από κοινού

Ηράκλειο: Η άρνηση της να πληρώσει μετά το γεύμα… επέφερε σύλληψη


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα